Zeď nářků

1234567...
11

Diky za informace

Vladan (OT) 26.9.2008 v 00:03
Toto řešení se mi líbí, ale napovídá také. Voláme mimo systém nápověd výjimečně. Komunikace: Šifra v poloze "Lužná oblouk V" není. ... Děkujeme za informace. ... Přesto to, že orgové se dozvědí, že šifra chybí a nejdou ji doplnit naznačuje že šifra na daném místě být nemá.
Snad jedině SMS/volání na záznamník, bez jistoty, že si to org přečte ...
12

volání

Dalibor (Bedna) 25.9.2008 v 16:03
Moje zkušenost je, že hráči obvykle volají oprávněně. Zároveň ale řadě volání můžou orgové předem zabránit lepší kontrolou šifer a lepším určením jejich polohy. Sami máme v tomhle z letoška nějaké to máslo na hlavě, ale určitě nejsme jediní. S čím můžu souhlasit je větší přísnost v situacích typu Troubsko (tým hledá na špatném místě a volá orgům): místo "jste špatně" říkat "no comment". Pak by ale musela znít stejně odpověď i pokud tým hledá na správném místě a orgové by reagovali vysláním člověka, který zkontroluje situaci na místě. Jinými slovy, účastníci volat můžou, ale orgové jim musí na všechno odpovědět jen nějakou standardní neutrální formulkou typu "Díky za informace."
13

volat, nevolat

Ivo (Albert Stallone) 25.9.2008 v 15:32
Héro, tady ale ze mě bude mluvit org: ukradnout šifru Ti prostě mohou a na hlídání terénních stanovišť nemáme ani na TMOU dost lidí. Takže telefonát od hráčů je v podobném případě jediná šance jak zachránit hru, kterou připravujeme rok. Jasně, ty nechceš volat nikdy, ale kdyby k tomu tak přistupovali všichni, tak by se hry občas hroutily i ve chvíli, kdy se dá chyba nebo cizí zásah napravit velmi snadno. Oni ani orgové na OSUDU nebyli vůbec rádi, že Vám ten telefon udělal to, co udělal. Tehdy se na to ovšem z Vašeho hlediska ani přijít nedalo...
14

volat, ne + dodatek

Héra (Jeníčci) 25.9.2008 v 13:40
Ono je to vše ještě hodně komplikovanější. Postojem, že budu volat orgům jenom v případech, které uvádí Ivo, jsme si prohráli jednu hru. Ani dnes nelituju, že jsem tehdy nevolal. Opravdu i odmítnutí odpovědět může být velmi silná nápověda, kterou nechci dostávat. Tou ale může být i oprava chyby pro ostatní týmy. Pro příklad není nutno chodit jinam, po objevení chyby na 10 orgové ostatním týmům vyhlásili záměnu pořadí dvou slov a poskytli jim tím jednoznačně nápovědu, že na pořadí slov záleží.

Jste-li na špatném místě a zavoláte, že nemůžete najít šifru, nevidím způsob, jak se nedozvíte, že jste na špatném místě. Takto jsme byli "donuceni" opravit vyluštění stanoviště s ptáky na Bedně.

Ač jste jinak na hraboshe alergičtí, v tomhle má pravdu. Vést hráče k tomu, aby při nejasnostech volali orgům, je špatná cesta. Nejlépe by bylo nevolat v žádném případě, z hlediska regulérnosti hry.
15

dodatek

Pachatel Tomas 25.9.2008 v 12:49
To taky nikdo nepopírá. Podobně jako v situaci, kdy se zjistilo, že na alternativním pátém stanovišti v Koníkově je text odkazující "na sever odsud", ihned byli informováni všichni, kdo si brali záchranu na čtyřku. U světových stran na Magorce ta situace prostě jenom nenastala.
16

dodatek

Ivo (Albert Stallone) 25.9.2008 v 12:28
Ještě dodávám, že pokud tým zavolá (kvůli nějaké chybce v šifře) a orgové mu dají upřesnění, je imho jejich morální povinností toto upřesnění okamžitě distribuovat mezi všechny ostatní týmy formou SMS.
17

volat, ne

Ivo (Albert Stallone) 25.9.2008 v 12:25
To, že na něco nedostaneš odpověď, je hodně velká odpověď. Volat orgům je opodstatněné pouze ve dvou případech:
jsem si sakra jistý, že jsem na správném místě a šifra tam není (takže ji možná někdo ukradl). Objevil jsem jasnou chybu v šifře, která může poškodit další týmy.
18

Pachatel Tomas 24.9.2008 v 19:35
Ale já přeci netvrdím, že kvůli něčemu nemáš volat. Klidně si volej kvůli každé tečce za větou. Já jen povídám, že ne na každý dotaz dostaneš odpověď.

Takové noviny mi už rukama prošly, které konkrétně to byly si nepamatuju a dohledávat to nebudu, protože mne to, upřímně řečeno, vůbec nezajímá.
19

jak to mám vědět?

Hrabosh (Lamy na Varanech) 23.9.2008 v 14:54
A jak mám vědět že chyba v zadání je chyba v zadání, která informace je nezřetelná a co je autorský záměr? Schválně jsem smíchal několik různých věcí. Mě jako řešiteli v době obdržení toho zadání rozhodně nebylo jasné co je co a jak mám tu kterou "podivnost" vyhodnotit a interpretovat. A nyní tvrdíš že kvůli něčemu si mám zavolat a zeptat se, kvůli něčemu zas ne... Ale jak to mám rozeznat?

Simtě u jakých novin se liší článek od článku? Jiným řezem písma se typograficky odlišují třeba názorové sloupky, fejetony nebo informativní boxy. Ale že by v nějakých novinách byl článek o domácí politice vysázen jiným fontem než o politice mezinárodní či o sportu jsem tedy v životě neslyšel. V tomto směru bych bral kdyby byl jiným fontem úvod o tom kde se začíná a ještě inzerát na Řecko. Zbytek měl být stejným fontem. Jestli chceš, poštvu na Vás nějakého typografa :)
20

Hraboshi,

Pachatel Tomas 22.9.2008 v 21:53
směšuješ dohromady několik různých věcí. Magorka neměla žádnou chybějící informaci, pouze byla informace podána způsobem, který nemusel být dostatečně zřetelný a mohl podlehnout zkáze. Seznam slov obsahoval chybu, o které jsme nevěděli. A s dotazem na interpretaci bys pochopitelně nepochodil, neboť na interpretaci si musíš přijít sám. Myslím, že nikdo nepotřebuje svolení k tomu, zda se smí na něco zeptat. Ale musí také počítat s tím, že s největší pravděpodobností nedostane odpověď. Sirky jsou stylizované jako noviny a u mnohých novin je obvyklé, že jednotlivé články jsou psány různým písmem, aby v poměrně chaotickém rozvrstvení článků vyniklo, který je který. Opravdu taková věc nevzniká tak, jak se snažíš (opět) přesvědčit lidi, že jeden autor to napíše tak, druhý onak a pak se to kopíruje.
1234567...