Zeď nářků

1234567...
21

dodatečné informace

Hrabosh (Lamy na Varanech) 22.9.2008 v 20:27
a to že jsem se na to nezeptal, protože jsem chybějící informaci považoval za součást zadání je v pořádku? Stejně tak se Jeníčci nezeptali na to proč jedna čtveřice na desítce není v abecedním pořadí, protože to považovali za součást zadání. Měl jsem se snad dotazovat jak mám interpretovat bikoloru (zhruba stejný typ informace jako otázka "jak mám interpretovat mapu s řekami")? Měl jsem se ptát proč zda to že je každý článek sirek sázen jiným fontem je součást nějakého zadání nebo je to jen tak (jeden org píše s Arialem a druhý s Timesem a pak to akorát to překopírují do jednoho dokumentu)... Vážně se mám dotazovat pokaždé, když je mi na zadání něco podezřelé?
22

Dodatečné informace

Pachatel Tomas 22.9.2008 v 20:17
Tak ještě jednou a přesněji. Celá věc se měla tak: Možný problém s nazaznačenými světovými stranami napadl pouze mne, když jsem kompletoval startovní obálky. To jsem dělal sám a v době, která byla natolik hektická, že jsem již neměl možnost na věc upozornit kolegy a probrat s nimi možnou reakci. Protože jsem riziko potenciálního problému vyhodnotil jako malé, již jsem jím nezatěžoval předherní přípravu. A to s předpokladem, že pokud bych se zmýlil a tento problém bylo třeba při hře řešit, rozhodl by o adekvátní ten, kdo by byl zrovna po ruce a v duchu týmové spolupráce by o tom informoval ostatní (v rámci možností organizátory i hráče). A pokud bych to byl já, dodal bych informaci o poloze severu hráčům.
23

Dodatecne informace

Yenya (abpopa) 22.9.2008 v 18:35
Pachatel Tomáš píše: "Organizátoři nenaznali, že tato informace chybí, pouze jeden organizátor naznal, že by možná nemusela být dostatečně zřetelná, je-li podaná jen secvaknutím papíru. Především máme ale špatné zkušenosti se zbrklým předáváním dodatečných informací a úprav."

Mam tomu rozumet tedy tak, ze drive uvedene "... na dotaz tuto informaci ochotně zodpovíme. Nikdo se neptal." neni pravda? Pak je samozrejme vse v poradku (ovsem nevim, co tedy vyse uvedeny citat mel znamenat).

Pokud jste ale opravdu i jen na chvili uvazovali, ze nejakou dodatecnou informaci date jen tomu kdo se zepta (a jeste rikate "Nikdo se neptal", coz interpretuju nejak jako "Tak vidite, ze ta informace vlastne nebyla potreba"), je fakt neco spatne.
24

Mysleni

Ondra 21.9.2008 v 21:23
Souhlasim s Richardovym bodem 1.
- meli by se tim ridit jak orgove, tak i testeri.
- je to ale dost narocne, zvlast pokud znam reseni.
- neni spatne se zamyslet nad tematam, co s tim muzu vsecko delat a co me privede do prusvihu.

P.s.: K citatu, pekne, ale neplati u slohovek, kdyby zustaly jen slova s reckymy pismeny, tak by to opravdu uz nebylo citelne

25

reportáže

Richard (Borci v uvozovkách) 18.9.2008 v 21:46
Tak jsem si přečetl reportáže a hlavně tu orgovskou a docela se zaujetím jsem litoval, že jsem tam nebyl. Byl jsem loni a letos jen zprostředkovaně, to mi ovšem nebrání vidět určité patologické rysy :)

Mám jen dvě poznámky (a jsou to skutečně poznámky, nikoliv výslovná kritika):

1) Možná by nebylo od věci, kdyby pachatelé zkusili více myslet jako orgové a méně jako hráči. Úvahy typu, hráči udělají A, resp. neudělají B, protože C, nahradit úvahami typu, jak moc hráče ovlivní pokud C nebudou interpretovat jako C. Jinými slovy, očekávaní, že hráči udělají A, protože jsem momentálně nepřišel na to, proč by mohli udělat B nahradit úvahami typu, když hráči místo A, neudělají A, jak to ohrozí C.

Měl bych k tomu jednu asociaci, která se mi teď vybavila (je to nějaký citát, ale znám ho jen z počítačové hry). "Hotové to je ne, když už není co přidat, ale když už není co odstranit."

2) Snahy působit výchovně na hráčskou komunitu si cením. Ovšem nápovědy v pojetí Svíček považuji stále za věc, která má před sebou ještě dlouho cestu. Loňský pokus dávat body za dosažení odlehlého místa (což znamenalo praktický rozdělení týmu) se letos naštěstí neopakoval, místo toho se ovšem objevily šifry, které by se daly nejspíš označit jako "opruz za 3". Uvědomuji si (nějaká) rizika, která by hrozila, kdyby to opruz nebyl, ovšem to je jiný problém. Osobně bych byl rád, kdyby nápověda byla co nejméně rušivým prvkem. To považuji za nejdůležitější.
26

Polský kříž

Pachatel Tomas 17.9.2008 v 17:04
Upnout se na úzus, který v pravidlech není, není nejlepší postup. Neděláme zbytečné zákeřnosti, ale nemíníme si svazovat ruce něčím, za co by nás potom mohl brát někdo zbytečně za slovo. Takže paušální pravidlo o 26písmenné abecedě na Svíčkách již neplatí. Tzn. s něčím jiným, než co vyplývá z nepsaných zvyklostí pracujeme tehdy, uznáme-li to tak za lepší. Na to potom buď odkazuje něco v samotném zadání, a nebo to nějakým způsobem z principu plyne. Což je i případ Polského kříže, který je ze své podstaty lepší, používá-li hybridní 27písmennou abecedu a zaplní se tak celý, než pokud by byl obohocen někam zařazenou mezerou. Na což koneckonců odkazuje i ten Tmanuál. A my na něj.
27

Magorka

Hrabosh (Lamy na Varanech) 17.9.2008 v 16:01
no vzhledem k tomu že jsem se na to kde je vršek ptal ještě předtím než jsem vůbec začal číst instrukce. Takže chybu jsem v neprůstřelném řešení nehledal...
28

Magorka sever

Pachatel Jirka 17.9.2008 v 15:03
Tomáš jenom zbytečně projevil chvilkovou slabost :-). Magorka byla naprosto v pořádku, "pouze" byla velmi náročná na psychiku luštitele, až zákeřná. Skoro každý alespoň jednou došel k zdánlivě jednoznačnému sporu a začal hledat chybu jinde než ve svém "neprůstřelném" řešení. To by jedna šipka nespravila. Jediné, o čem má smysl diskutovat je, jestli podobná úloha není už trochu silné kakao. Není asi cílem hry testovat, co psychika účastníků ještě vydrží. .....hmm...opravdu ne? :-)))
29

Magorka

Vladan(OT) 17.9.2008 v 13:57
Sever nahore byl "snadno" odvoditelny, viz "dukaz" neresitelnosti asi o 80 prispevku drive. Rozhodnuti podat tuto informaci, pokud se nekdo zepta povazuji za spatne. Pokud by mela uloha vice reseni (pri jine rotaci mapy), meli by spis orgove overovat a uznavat nahradni reseni. Situace, ze nekteremu tymu poskytnu informaci o severu a jiny vyresi ulohu korektne bez tohoto predpokladu a pouze mu oznamim, ze vzdalenost neni spravna by asi nebyla nejlepsi. Na druhou stranu predpokladam, ze kazdy tym zkousel nejprve spravnou orientaci a pouze v pripade neuspechu zacinal zkouset jine.
30

Yenyovi

Pachatel Tomas 17.9.2008 v 11:23
Organizátoři nenaznali, že tato informace chybí, pouze jeden organizátor naznal, že by možná nemusela být dostatečně zřetelná, je-li podaná jen secvaknutím papíru. Především máme ale špatné zkušenosti se zbrklým předáváním dodatečných informací a úprav.
1234567...