Zeď nářků

...2345678...
41

čtverečky

Pachatel Tomas 12.9.2008 v 16:30
Vidíš to. Ještě před chvíli jsem žil v mylném dojmu, že to takto vytisknout není technicky možné. Možná jak kde.
42

čtverečky

Hrabosh (Lamy na Varanech) 12.9.2008 v 13:53
nemám nic proti tomu když mi tu pachatel vysvětlí že chtěli mít v křížovce obdélníčky 3,8x3,6mm. Jenomže on tvrdí že větší udělat nešly kvůli rozměrům papíru. Což jednoduše není pravda. Nešly udělat větší kvůli 20mm okrajům, které obvykle má MS Excel nastavené jako implicitní.
Magorka: taky jsme došli ke sporu a nikde jsme v úvahách chybu nenašli. Takže ano, zajímá mě to.
43

11 :)

Vladan (OT) 12.9.2008 v 13:14
Jak psal misof ... pokud by to bylo presne 4mmx4mm, mohlo to zase vest k uvaham, je to presny nasobek ... nemuze to neco znamenat?

Sifra byla jaka byla a uz bych do ni nerypal ... mne by spis zajimalo, jak to bylo s tou Magorkou :) to jsem vazne jediny, kdo je presvedcen, ze nemela reseni?
44

11

Ondra 12.9.2008 v 13:09
Vdycky se da na kazde sifre neco zlepsit ..
Takze nehanme organizatory, proste jsme trubky (ti co to nedali) a to ze to nekolik tymu prolomilo svedci o tom ze sifra nebyla neresitelna.

Jak jiz nekdo psal, tak testeri jsou vetsinou zkuseni hraci, kteri maji spoustu veci v hlave vzitych automaticky a nenapadne je ze to co oni povazuji za samozrejme nemusi nekdo znat, nebo ho to proste nenapadne. Na druhou stranu myslenkove pochody clenu tymu kysnoucim nekde hodne dlouho jsou nevyzpytatelne a neodhadnutelne ....
45

Hrabosi mas male +

Ondra 12.9.2008 v 13:06
Zadani vypada zajimave a dobre
Pachateli tomasovi: (uvahy)
-neni povine pravitko, ale reknem ze to zu pokladam za standartni sifr, pomucku, stejnejako uhlomer.
-ok delky jsou priblizne stejne frekvencka da 10 ks
- jak mam ale delit krizovku, prostym spojenim.
- podle ceho mam urcit jestli text vpisovat s mezerami, nebo bez mezer. Byly doporucene nuzky, takze bych mohl text i vystihnout a vlepit ...
- Potrebuju znat pomerne presne pomery relativne vetsich cisel a na to potrebuju pravitko, nebo trosku to vizt od oka, protahnout krajni cary, a treba to zhruba jakz takz vyjde ...
46

blbne formátování

Hrabosh (Lamy na Varanech) 12.9.2008 v 11:52
předchozí příspěvek měl nadpis "přikázání jedenácté: nebudeš lháti účastníkům svým"
a v těle pak odkaz na tento obrázek: "zadání 11y s hranou bunky 4mm":http://doprava.oziveni.cz/documents/downloads/foto/svicky-11.jpg
47

Magorka-nápověda

Pachatel Tomas 12.9.2008 v 16:29
Očíslujeme-li si prameny po řádcích, pak jdou po sobě takto (teda jestli jsem našel tu správnou finální verzi): Lojznice, Lozřice, Lotnice, Loušpice, Louznice, Loušvice, Loučmice, Loužice, Louzdřice, Lostřice, Loustice, Loužmice, Louždice, Louspřice, Ločnice, Loušnice, Lousvice, Louštice, Louzřice, Lousnice, Loučtice, Lozdřice, Loutnice, Loušmice, Lojždice, Louždřice, Louspice, Louvnice, Loustřice, Losvice.
48

šifra 11

Pachatel Tomas 12.9.2008 v 09:24
Musím popřít to, že nás překvapilo, že byla šifra č. 11 těžká. Nepřekvapilo, byla přesně taková, jakou jsme ji čekali.

O velikosti čtverce bylo již psáno, zopakuji tedy. Menší čtverec už by byl příliš malý na to, aby se do něj dalo psát. Čtverců na šířku bylo téměř 70 a každá manipulace s velikostí jednoho výrazně ovlivné velikost celé tabulky. Větší čtverec se nevejde na papír a zadání na A3 jsme zamítli z obav, co všechno by v této skutečnosti mohli být lidé schopni začít hledat. Tzn. z navrhovaných věcí mi jediná rozumná připadá, že jsme mohli dát první opakující se délku řádků dříve.

S tím souvisí i doposud nezodpovězený dotaz Vlhké jámy. Pravítko bylo v doporučené a nikoli povinné výbavě proto, že k řešení na nic nepotřebujete znát absolutní hodnoty délek. K řešení potřebujete znát jen relativní hodnoty, tedy "delší", "kratší", "stejné", nanejvýš "x-krát delší". A na to nepotřebujete pravítko, na to vám stačí papír s rovným okrajem a tužka.

Přikázání sama o sobě byla tak dlouhá, protože šlo o parafráze na normální desatero, které by mělo zůstat v platnosti i do budoucna. Jeho jednorázové přizpůsobování šifře jsme tedy nechtěli.

Neproporcionální písmo by pak samozřejmě vyžadovalo, aby se v křížovce používala přikázání i s mezerami, což by je opět prodloužilo, takže bychom se dostali trochu z deště pod okap.

A jinak, MišoFe, jet do Brna a nevědět, že je tam Bystrc, je asi jako jet do Bratislavy a nevědět, že je tam Petržalka.
49

dvojí použití kódů

Ondra (Černý prase/Oranžový racek) 11.9.2008 v 16:46
To máš vždycky něco proti něčemu. Na jedné straně zajímavý rámec Rozjezdu a jeho (dvojí) využití (přičemž každé jedno z nich je celkem přirozené), na druhé straně určitá nerovnost podmínek (která třeba mně přijde celkem drobná a mám pocit, že za ten rámec stojí)
50

11a

Hrabosh (Lamy na Varanech) 11.9.2008 v 16:14
Když u této úlohy odhlédnu od konkrétních detailů, mám zas ten stejný dojem jako u dalších sporných svíčkových šifer. Naprosto skvělý a originální nápad je znehodnocen nedotaženými detaily (snad je tu nemusím všechny opakovat). Šifra na mě působí opět poněkud překombinovaným dojmem.
...2345678...