Zeď nářků

...3456789...
51

dvojí použití kódů

Héra (Jeníčci) 11.9.2008 v 15:04
Ondra: To je podobně sporný argument, jako když jsme na 10 ztratili půl hodiny hlášením slov z té zpřeházené čtveřice, a pachatelé nám pak tvrdili, že z toho máme výhodu, protože víme, že záleží na pořadí. Ale u té 11, ať je výhodou to nebo ono, pro řešení šifry mají různé týmy různě výhodné podmínky. To, podle mě, orgové nesmí udělat.
52

dvojí použití kódů

Ondra (Černý prase/Oranžový racek) 11.9.2008 v 13:47
Héra: to bych neviděl tak jednoznačně. Jasně, tým s nápovědou může mít desatero v myšlenkách odfajfkováno "použito", ale zase byl přímo donucen si uvědomit jeho existenci...
53

Šifra 11

Héra (Jeníčci) 11.9.2008 v 13:32
mišof mi připomněl ještě jednu závadu, o které už tady psal někdo jiný. Od použití přikázání odrazovalo, že byly kódem pro nápovědu. To byla hrubá chyba, protože to ztěžuje řešení jen některým týmům, těm, které si nápovědu braly.

Ještě mě napadlo vylepšení s délkami. Když už bylo každé přikázání přibližně 3-krát, což takhle použít každé 3-krát za sebou ? Trochu by to mohlo pomoci ve všech bodech, ale ve 4. výrazně.
54

11

Vladan (OT) 11.9.2008 v 13:28
mišof: souhlas. Pokud orgové chtěli 11 lehkou, mohli použít neproporcionální písmo. Dramaturgický záměr mohl být jiný.
Těžko hodnotit složitost nalezení rastru, když jsem zadání viděl až doma s čtverečkovým ratrem ...
55

11

Ondra (Černý prase/Oranžový racek) 11.9.2008 v 13:24
Docela se mi líbí, že k obtížnosti jedenáctky podle všeho přispělo i to, že jsme na ní my zakysli :) Potvrzuje mi to dlouho tušenou teorii, že šifrovačky (resp. soutěžení v šifrovačkách) jsou v podstatě psychologická hra.

Jinak na jedenáctce mi trochu vadilo, že počáteční kroky správného postupu (ověření, že existují čtverečky, ověření jejich počtu) byly poměrně pracné, navíc dlouho bez viditelného směřování, že jde o správný postup. Pravda, že jde o deset délek se dá zjistit i bez čtverečků, prostým změřením, ale od toho zase odrazovaly ty nepříjemně měřitelné délky.
56

11 a neproporcionálne písmo

mišof (PraHALUZ) 11.9.2008 v 13:06
Podľa mňa to neproporcionálne písmo už príliš prezrádza pointu celej šifry, lebo je podozrivé. Pre mňa najkrajšie na tejto šifre bolo to, že až do okamihu vyriešenia prikázania podozrivé *neboli* -- budili dojem, že sú tam pre zábavu, a keď už tam sú, tak ich rovno orgovia použili na kontrolu pri nápovedách. Akonáhle dáš prikázania Courierom, hovoríš, že je to šifra. Na niektorých skorších stanovištiach by to mohlo ľudí popliesť (skúšali by, či to nepatrí k aktuálnej šifre), a zase na 11ke by sa potom 90% tímov ani nezamyslelo a dali by ju mechanicky.
57

11

mišof (PraHALUZ) 11.9.2008 v 13:00
Héra: No, tú 11ku by som prirovnal k ťažkej lezeckej stene -- chyty sú malé, ale pár sa ich nájde.

Zvláštny rozmer strany štvorčeka nám síce komplikoval manuálnu prácu, ale na druhej strane hovoril, že keďže dĺžky sú hnusné neceločíselné, asi v nich nič nie je. Zostávala tvoja možnosť 1: riadky sú rovnako vysoké, asi to bude diskrétne, oplatí sa spraviť si štvorčekovú sieť.
Keď sa tá spraví tak, že sa najskôr predĺžia všetky existujúce zvislé čiary (Ondra: takto sa dalo veľmi rýchlo ten stredný stĺpec uvidieť), pekne vidieť, že naozaj to tá štvorčeková sieť bude.

V tomto okamihu asi nie je moc jasné, kadiaľ ďalej, a určite sa dá na nejakú chvíľu hrať s čiarami. Héra: medzi tvojimi dielčimi nápadmi chýba bod 2.5, všimnem si dĺžky riadkov. Keď už mám štvorčekovú sieť, systematicky si spočítať dĺžky (aj posunutia) všetkých riadkov je krok, ktorý skôr či neskôr spraviť treba.

Tu bolo možno na škodu to, že tie prvé riadky, ako píšeš, mali navzájom rôzne dĺžky -- keby sa oveľa skôr nejaká dĺžka zopakovala, bolo by to o malý chlp lepšie. Ale už som toľkokrát prestal so správnym postupom v polovici keď to "nevychádzalo" (legendárne je BYSTRCPR :D ), že sa teraz radšej snažím dokončiť každú možnosť, ktorú začnem skúšať.

Asi jediné, čo 11ke podľa mňa vážnejšie chýbalo, bolo nejaké naznačenie súvisu s prikázaniami -- aspoň jedna veta typu "Teraz sa ukáže, či ste sa doteraz niečo naučili!"
Viem uveriť, že ak sa tím presvedčil, že Rozjezd a Finále sú dve nezávislé hry, tak tu jednoducho skončil, bez ohľadu na to, koľko čiastkových krokov k riešeniu spravil.
58

11

Vladan (OT) 11.9.2008 v 12:50
Nemůžu se k tomu příliš vyjadřovat, neb jsme šifru neřešili, ale poslední odstavec uvedený Hraboshem mi zní dobře!
59

velikost buněk

Hrabosh (Lamy na Varanech) 11.9.2008 v 12:32
buněk, kdyby měly hranu 4mm by se vešlo vedle sebe cca 70 a s hranou 5mm by to bylo okolo 55i. Přikázání nemusela být tak dlouhá. V pohodě by to šlo udělat s nějakou normální hranou, akorát by pachatelé pro sázení museli začít používat jiný program než MS Word s přednastavenými okraji :)

Další možné vylepšení řešení 11y by bylo, kdyby přikázání byla vysázena neproporcionálním písmem (člověk by se musel ptát PROČ) a po vystřižení by pěkně zapadla do řádky.
60

11

Ondra 11.9.2008 v 12:20
Podle me by stacilo aby usecky meli meritelnou delku, ktera je delitelna (20 ,25,30,35 mm)

Podstatne by to pomohlo ... pokud zakreslim pak delitka, vyjde mi veprostred jediny sloupec-> tajenka -> krizovka.

Argument pachatele ze pokud budou bunky velke, nevejde se to na papir, je OK. Ale pokud budou bunky male, pak to ze do nich nemuzu vepisovat pismenka je mensi zlo (Kdo nenosite na sifrovacky ctvereckovany papir ? A5-A4) , nez to ze nemuzu poradne nic namerit.

Problem byl tkae ze kdyz jsem dorazily na turniket, tak se sirily zvesti ze 11 je peklo a tak jsme cekali nejakou semilaci hruzu, nebo silene pracne pocitani, a hledali v tom prilis komplikovane ve i.
...3456789...