Zeď nářků

...45678910...
61

Šifra 11

Héra (Jeníčci) 11.9.2008 v 11:28
O této šifře se tady zatím téměř nemluvilo, ačkoliv závažný důvod tady je. Pachatele překvapilo, že tato šifra byla velmi těžká, a ani po hře nevědí proč. Zkusím na to mít svůj názor.

Hodí se sem dva citáty (nejsem přesný). Vítek: Vybrat z textu každé 38. písmeno je jednoduchý princip, ale ne jednoduchá šifra. mišof: Šifra se nedělá těžkou tím, že se dá řešiteli milion rovnocenných možností.

Princip je zde jednoduchý: z křížovky se odstraní čtverečkovaná síť, vepsaná slova se přepíšou na předchozích šifrách. Na milion možností si tady mišof nestěžuje asi jen proto, že jeho tým napadla ta správná brzo. Ale nejde jen o nápad, můj tým taky měl všechny dílčí nápady, které vedou k řešení. Potíž je, že šifra je vícestupňová a jednotlivé stupně většinou nejsou potvrzeny. Co je tedy nutno zjistit.

1) Jde o čtverečkovanou síť, tedy měřítkem je čtvereček, nikoliv třeba mm nebo cm.
2) Podstatné jsou čtverečky, nikoliv čáry, a pouze čtverečky uvnitř.
3) Jediný nepřerušený sloupec je tajenka.
4) Do křížovky se vpisují šifrovací přikázání.

ad 1) Jediný potvrzený krok, byť ztížený, jako by šlo o NMFB :-). V obrázku je minimum vodorovných čar délky 1, na kterých je to vidět. Strana čtverečku je cca 3,61 mm, což je pro kontrolu dělitelnosti délky čtverečkem v polních podmínkách ne příliš ideální velikost.

ad 2) Teď přichází ten milion možností. Základní jsou dvě: jde o 28 řádků se čtverečky nebo 29 řádků s úsečkami. V obou případech můžeme najít "střed" - nepřerušený sloupec. A můžeme začít počítat a kombinovat. U čtverečků máme jejich počet uvnitř, vlevo, vpravo a od středu. U úseček je to bohatší, máme jejich délky, směr (proto jsou tam svislé čáry), vzdálenost od sebe, od středu a od okrajů obrazce. Můžeme si začít vypisovat řady čísel, vzájemně je kombinovat a hledat NĚCO. Hint žádný, pro čtverečky mírně hovoří to, že horní a dolní čára je jen jedna. U čar by to ovšem mohlo znamenat, že tyto dvě už nejsou součástí řešení.

ad 3) Sloupec je samozřejmě nápadný, ale jsou i více podivné náhody. Žádná jistota, potvrzení přijde až po dalším kroku. Proti hovoří to, že sloupec není uprostřed. Tajenka taky vyžaduje, že do čtverečků musíme něco vepsat, nemáme ale žádný zdroj.

ad 4) Chybí jakýkoliv náznak, že by mělo jít o přikázání. Jak už bylo uvedeno, od předchozích šifer jsme fromálně odděleni turniketem, jsme trochu v jiné hře, přikázání byla součástí Rozjezdu, ne Finále. Nalezení 10 různých délek je opět velmi ztíženo. Dlouhým měřením (3,61) a počítáním, řádků je daleko více než přikázání. Začnete-li si vypisovat délky, je prvních 8 různých, tedy náhodně vypadajících, teprve devátá se opakuje, což náhodnost stále moc nevyvrací. V podstatě musíte vypsat všech 28 délek, abyste z jejich frekvenční analýzy zjistili, že je jen 10 různých. Žádné potvrzení, že to něco znamená. Teď už zbývá jen odpovědět na otázku, čeho je 10. Šifra k tomu žádný hint nenabízí.

Dovolím si i náměty na odstranění výše zmíněných problémů. Ponechání čtverečkové sítě pomůže hodně s body 1 a 2, asi i s 3. Více (až příliš) pomůže, bude-li jen uvnitř. Vyznačení tajenkového sloupce (červenou barvou :-), šipkou shora, obrysem) pomůže s body 1-3. Přesun šifry na stanoviště 10, kde ještě bude v záhlaví přikázání, nebo na 11 připsat nějaký odkaz na přikázání pomůže s bodem 4. Umístění čísla přikázání na začátek řádků pomůže se všemi body.

Osobně se mi nejvíce líbí dvě možnosti. Poslední zmíněná v minulém odstavci. Ve druhé bych označil tajenku tečkami uprostřed čtverečků a do záhlaví šifry napsal "Od této šifry už nebudou další přikázání."

Samozřejmě, každá z výše uvedených úprav dělá šifru lehčí, což se vám nemusí líbit. Ale hlavně ji dělá logicky řešitelnou a fér. Vliv této šifry byl velký i proto, že až na sporný náznak v 8 byly všechny ostatní nahintovány velmi dobře. I 10, s drobnou výhradou, ta ale měla abnormálně těžký princip.

Náměty na vylepšení samozřejmě nejsou dokonale promyšleny a možná by způsobily jiné nesnáze. Jsou to náměty.
62

11 po slepu

Vláďa (Vlhká jáma) 10.9.2008 v 17:44
Ondra, Aleš: přesně takhle jsme luštili jedenáctku. Byla nám na turniketu zima, přitrousili se ostatní týmy, takže nešlo moc nahlas o tom kecat, tak jsme se zvedli, strčili zadání do kapsy, ťapali do NM a nahlas branstormovali. A ani ne za kilometr bylo hotovo...
63

bez zadání

Aleš (Černý prase/Oranžový racek) 10.9.2008 v 17:27
Ondra: Jo, to potom beru. Ale když už je tohle třeba, tak je fakt zle :).
64

9 pro slepce

Ondra 10.9.2008 v 16:18
Je to tezsi, ale pokud josu tam zelene a cervene puntiky, navadi to na semafor (start-stop). Uznavam, ale ze kdyz se to vidi jde to lepe ...

2Vladan: Na matrixu jsem nebyl, takze nevim ...
2ALES: Neni to mysleno rak ze se nemsis divat do zadani, a o tom to je ze znale tymy vedi co maji zhruba videt nebo na co koukat ..
Ale nekdy (kdyz uz nevim jak) se hodi projit si bez papiru kolecko, a srovnat si v hlave co skutecne vim a nevim ..
65

...

Vladan (OT) 10.9.2008 v 15:19
Ondra: A taky by mne zajímalo luštění současné devítky z do telefonu popsaného zadání....

P.S.: Jak je to s tou řešitelností Magorky? Řešili testeři tutéž formulaci? Ví tu někdo, jak měla mapa Magorky s identifikací konců řek nakonec vypadat?
66

Ondrovi

Vladan (OT) 10.9.2008 v 15:10
Mne se náhodou matrixí tramvajová šifra líbila. Stegano grafika, která vybrala jednu z cca 20 možných začátků dále již jednoznačné procházky. Co na tom, že ji spoustu týmů prolomilo algoritmem, který sice chybně interpretoval vstupy, ale to nemělo na nalezení jednoznačného správného cíle vliv.
67

2 zadání

Aleš (Černý prase/Oranžový racek) 10.9.2008 v 15:04
Ondra: Nepamatuju si, že bych byl někdy (možná až na dlouhodobé internetové šifrovačky, kde je mnohdy dobré si šifru nechat uležet) svědkem vyluštění šifry bez dívání se do zadání.

Dvě zadání mají mnohé výhody (rychlejší seznámení se šifrou, distribuce luštičů, možnost pokusů), takže jsem rád, když jsou. Ale i bez nich se dá pracovat dost efektivně.

68

Frekvencne sematicka analyza

Ondra 10.9.2008 v 14:28
Pokud mam jeden papir, tak stejne na zacatku musim zjistit co to je . Pro predstavu zatim jsem narazil na velmi malo sifer, ktere neni schopen resit slepec, kdyz mu je dobre popisete.
[ obalka se stereogramem na OSUDu, kostka na TMOU, nektere obrazkove (kdy mam poznat film nebo kresbu)] Davat hracum sifru, kde jetext zasifrovan tak, ze jsou to pismena zancena nejakymi mikro puntiky, nebo neco podobneho neni podle mne OK.
Sifra samotna, delam ji pro hru a ne pro to, aby ji nikdo bez klice nevylustil, by mela v sobe obsahovat voditko co s tim. (Neco je pravidelne, nepravidelne, neco prebyva chubi ....]
69

Prirovnani

Ondra 10.9.2008 v 14:19
POcet zadani bych prirovnal k vicejadrovemu procesoru v pocitaci. Proste neco muzes resit efektiveji, ale musis myslet na synchronizaci, pokud rozdelis tym, tak nekdo na neco prijde, ale mas potencionalne mene chytacu (jen ty co mas kolem papiru) , pokud nehulakas na lesy kolem dokola. Navic pokud mas spatny postup, ci nevis co s tim tak ti nepomuze ani 20 zadani ...

Proste bral bych to asi fakt jako ze bedna je mestska hra, svicky prevazne tereni, tmou v zime a v noci a krtci nora ve dne. Tak nekde davaji zadani vic, a nekde jen jedno. Nechal bych hru v rezii orgu a kdyz se mi to nelibi tak muzu sedet na zadku doma, nebo jit jinam.

Kazdy org se myslim snazi aby hra dopadla co nejlepe, hraci z ni meli dobry pocit.

Za chvili muze nekdo prijit s argumenty, ja chci mit u kazde sifry reseni a navod [ne pouziju ho jen kdyz budu chtit (treba tahle moznost je u hradecke sovy, kde se zavolat a dozvedet se kde je dalsi sifra) ].
70

Dvě zadání

Héra (Jeníčci) 10.9.2008 v 14:02
To Pachatel Tomas: Velmi jednoduše navozuješ stav, který bude všem vyhovovat. Všichni budou luštit ze dvou zadání, jenom vy z jednoho (druhé si hned rozstříháte).:-) Ale vážně. Myslím, že tu informaci z počtu zadání můžeme zařadit mezi legální zpětné inženýrství. Stejně jako použitý materiál, barvy, velikost, typ či proporcionálnost písma, způsob uložení, obal, ... ... S vědomím, že to možná někdy pomůže.
...45678910...