Zeď nářků

...11121314151617...
131

Levou zadní

Tomáš 1.9.2009 v 00:15

Tak aby to byla pro příště větší výzva: sjezdovku jsem jako organizátor hledal v noci stejně jako hráči. Na rozdíl od nich jsem na to ale nebyl připraven (průzkum se zpozdil), takže jsem si při nočním hledání svítil povětšinou mobilem a do toho ještě vyřizoval pracovní telefonáty, z nichž jsem si dělal zápisky. Patrně pro tyto komplikace jsem uspěl až na druhý pokus. Každopádně to pořád bylo jenom pár minut.

132

GPS

Richard(Borci v uvozovkách) 1.9.2009 v 00:13

Gimli2 Jedna věc je mít GPS na tracklog, což jsem shodou okolností měl (a mám na každé šifrovačce) a druhá podle ní jít.

Kdybych měl GPS s mapou a šel podle ní, tak ten přesun ze 7 na 8 udělám za 20 minut.

133

Podepisování mřížek

Míša (Trosečníci) 1.9.2009 v 00:08

My mřížky podepisovali v náhodném směru a vždy dělali šipku do špatného směru. Jednou jsme jí omylem udělali správně, tak jsme jí překreslili na domeček:-)

134

orientace podle mapy

Richard(Borci v uvozovkách) 1.9.2009 v 00:03

Osobně jsem měl největší problém s nalezením šifry na vrcholu sjezdovky. Celou louku jsem obešel v domnění, že jako kdysi vášnivý lyžař, sjezdovku a vlek nemohu minout :). V pohodě jsem ho minul (pokud tam teda byl), náš tým to stálo tak 1,5 hodiny. Před týmy, které to našli bez GPS a bez problémů smekám.

Héra Pokud jste našli mapu na té sjezdovce přímo u šifry byla možná moje. Zahodil jsem ji, když jsem se snažil jednou rukou držet mapu, druhou zadání a třetí a čtvrtou vrátit druhé zadání zpátky do trubky (aniž bych ani jedno z toho namočil) a přitom mě vystrašila Kofila ;-).

Obecně k poloze stanovišť: Letošní trend, umisťovat to na body, které neleží na cestě, nejsou přímo na mapě, atd. se mi v podstatě líbí – dodává to ten adrenalin jak psal Ivo C. Ovšem v tom případě bych zakázal GPS, které začnou jinak být velkou výhodou. A druhá věc, bylo by dobré, kdyby se stanoviště (a cesta k nim) dala určit i v noci, t.j. z věcí, kam člověk dohlédne, resp, kam dosvítí baterka.

135

misofovi a k navigaci

Gimli2 (trosecnici) 31.8.2009 v 23:55

2misof: My mrizky podepisovali nahodne a pokud mozno vzdy jinak nez ostatni tymy. A prisli jsme na to, ze tym co to podepisoval srdickem nebo znakem bety, to podepisoval temer vzdy spravne orientovane. A navic jsme si kontrolovali, na ktere strane papiru jsou stopy po tisku car pro strih. Ta byla vzdy horni. ;-)

K navigaci: Tak zaprve musim rict, ze jsem si ji v nasem tymu kralovsky uzival a bavilo me to. ;-) Z 6ky na 7cku, jsme to vzali bez buzoly i bez GPS rovnou hore kopcom odhadem a vyloupli se 50m od krizovatky na nahorni rovince. Dojit k boude bylo pak uz trivialni. Zajimavejsi to bylo ze 7cky na 8cku. To je vzusnou carou necelych 900m a my to sli asi hodinu a pul. Zajimalo by me, zda to nekdo dal pod pul hodiny. My zvolili postup, trochu sestoupit jihovychodne a narazit na zlutou, na ni se srovnat a vylizt na louky, najit vlek a dohledat. Teorie vec jedna, praxe druha. Ale vicemene jsme nemeli problem. Az na louce prisla ke slovu GPS pro potvrzeni ze jsme dobre.

K dohledavce: Kolem 8cky v rohu louky jsem prosel 1m okolo a „nevidel ji“. Myslim, ze reflexni pasek by pomohl dost.

K GPS:

  1. urcite bych ji nezakazoval
  2. nekdo ji chce pouzit aspon jako logger pro pozdejsi rozbor trasy
  3. „krosit“ rovnou za sipkou je mozna „snadne“ ale rozhodne vetsinou neoptimalni, murphyho zakony o koprivach, bazinach a ostruzini si predstavi kazdy
  4. Ono nestaci GPSku mit, ale taky je casto potreba pouzit hlavu a k tomu mapu. Doted je mi lito tymu, jehoz clena jsme potkali kousek pred 8ckou a pohledem na jeho tracklog v GPSce jsme jen nahodili soustrastne ksichty.
136

Podepisování mřížek

Lama(voy-a-ger) 31.8.2009 v 23:35

misof>> Já to dokonce pokládal za takový fakt, že jsem raději zkontroloval mřížku ještě jednou z této strany, než jsem ji obrátil :D Mě by spíš zajímalo, kolik týmů mřížky nepodepisovalo, ani nijak jinak neznačilo (jako my)…

137

to Héra + Dohledávky

Tomáš (Opravte to) 31.8.2009 v 23:32

Jsem malinko na rozpacích, s kým teď souhlasit. Na jedné straně jsem rád, že se našla moje alternativní mapa (takže souhlasím s Hérou!) na straně druhé mi nevadí trochu adrenalinu při dohledávkách (takže beru i názor Iva z Albertů).

Nejprve k té mapě:

Je pravdou, že mapa Shocartu nám při přesunu ze 6 na 7 byla k nepotřebě. Držel jsem v ruce tři mapy (KČT 2008, KČT 1998 a tu za Shocartu) a holt jedna mi při výstupu vypadla. Ztráty neželím. Pokud se ti hodí, můžeš si ji ponechat jako suvenýr na tuto šifrovačku. Každopádně díky za nález – byl jsem trošku nesvůj z toho, že jsem neměl potvrzeno, kde jsem mapu potřel (tento rusismus používám záměrně na počest dvou nejmenovaných týmů v cíli) a pořád jsem prohledával kapsy batohu, kalhot a ledviny.

A teď k dohledávkám:

Nečekaná místa v terénu jsou nepochybně zpestřujícím prvkem. Obtížné dohledávky prakticky vylučují haluzení. Tady uvedu snad jen dvě zkušenosti z letosního ročníku:

Vlek: To byla hodně obtížná dohledávka. Napoprvé jsem ji minul asi o deset metrů, protože jsem čekal skutečně vlek nebo viditelný sloup. Trochu mi bylo líto týmu, co dohledával několik hodin a postup koordinoval z cesty s mrtvou srnkou.

Zeď na 13: Tady spíš pro pobavení a k úvaze nad Upřesnítkem. Cestou na Turniket jsme si nějak neuvědomili, že je to zároveň stanoviště šifry č. 11. Po odchodu z Turniketu jsme automaticky použili Upřesnítko na následující šifru. Za kostelem jsme tak hledali nějaký vstup zahradou z jižní strany a kupodivu tam v jednom keři šifra byla. Při dohledávce naší poslední šifry (13) jsme pak hledali pámelník za budovou. Pod schody z řešení jsme nějaký keř našli. Kolem ještě luštily týmy a bylo chvilku před koncem, tak jsme se (možná trošku diskutabilně – jak se ukazuje) zeptali, kde je ten pámelník. Dotazovaný tým vypadal hodně udiveně a posílal nás zpátky. Z výrazu tváří jsem myslel, že jsme se ocitli skoro v cíli.

138

Bezvíček a nápovědy

Dana(Borci v uvozovkách) 31.8.2009 v 23:05

Bylo by možné dát ke stažení šifry Bezvíčku? Že jsme je nepotřebovali, ani koutkem oka jsem je nezahlédla…

A ještě by mě zajímalo znění jednotlivých zde tolik vychvalovaných nápověd.

Když tak díky :-)

139

start

Héra(Jeníčci) 31.8.2009 v 23:02

I když už bylo na startu jen pár týmů se spoustou mřížek, dlouho jsme se nemohli dostat k jedné ze tří klíčových mřížek. Měl jsem pro to vysvětlení, že právě tyto mřížky byly většinou těmi, které týmy měly při doluštění. Zatímco u jiných mřížek zůstala potřeba dále měnit, u těchhle zanikla. Doufám, že pokud někdo s těmito mřížkami odešel, bylo to z neznalosti pravidel nebo z euforie a nikoliv úmyslně, protože zbývající týmy to samozřejmě brzdilo.

140

start

mišof(HALUZná ORGanizácia) 31.8.2009 v 22:54

to Héra: To, čo podpisovalo mriežky slovom „HALUZ“ ceruzkou a obrátene sme neboli my, ja som podpisoval perom a náhodne :)

...11121314151617...