Zeď nářků

1234567...
11

Héro...

Síba 8.9.2011 v 11:08

…to záleží asi opět na důvěryhodnosti. Pokud by se nám tam někdo vynořil ze tmy, rozzářila se mu očíčka, když nás vidí a tvrdil, že mu vyšla ehm… hospoda, tak bychom se vyptávali dál. Pokud byste se zpoza rohu vynořili vy, že už máte způsob, jak z toho leze „hospoda“ (ve které jste) a dál se vám to nechce dělat, tak je to v pořádku. Smyslem kontroly donutit vás to dodělat do mrtě. Smyslem je zamezit tomu, aby si zadání vyzvedl ten, kdo do hospody přijde z pětky schovat se před deštěm.

12

Reportáž

Tomáš(Seš-lost) 7.9.2011 v 23:34

I my už máme reportáž:  http://tym.seslost.cz/…e/1001387838 Dovolili jsme si ji vylepšit organizátorskými fotkami, snad jejich použití nevadí. Jako výměnu můžem nabídnout grafy a čísla:  http://statek.seslost.cz/…istiky-sifer (pro jejichž spočítání vykradli zdejší čísla, snad ani to nevadí :-)). Při čtení prohlížení statistik nutno vzít v úvahu, že jsou tam jen data od týmů, které je vyplnily.

Marťo, oznámení, že ses obula mě moc pobavilo :-)

13

Marťo ...

Majk(Drahoš forester) 7.9.2011 v 22:23

… není důležité vyhrát, ba ani dojít. Důležité je dostat svíčkovou :-)

14

obcházení

Kotelník 7.9.2011 v 21:45

Tak jste mě přece dostali a napíšu něco k věci. Ono už to víceméně zaznělo, ale ne jednoznačně a nahlas. Myslím si, že udělat šifrovačku tak, aby se v ní mohlo haluzit ve smyslu obcházení možných stanovišť nejde. Ne tak, aby se to ještě dalo nazývat šifrovačkou, tedy závodem, kde nejvíc rozhoduje schopnost luštit šifry. Aby rozhodovalo, musí luštění trvat hodiny, a za takovou dobu pět lidí oběhá velmi mnoho potenciálních stanovišť. A nevidět u toho ostatní jaksi fyzicky nejde.

Tedy logicky odvozuji, že bez nějakého zákazu haluzení a příslušné etiky (nebo kontrol) se neobejdeme. A že ta vysoká úroveň etiky účastníků je jedna z nejlepších věcí na těchto hrách asi píšu zbytečně.

„Přísnost“ toho zákazu haluzení je pak na pořadateli a nějak by to do pravidel napsat měl, jinak holt platí pravidla TMOU. Ať chceme nebo nechceme, není-li výslovně řečeno jinak, v reálu se podle těchto pravidel hraje. Ale dobrý šifrovací tým si pravidla čte a všímá si, co řečeno jinak je.

15

Kontroly

Héra(Jeníčci) 7.9.2011 v 17:18

Síba: Netvrdil. Tvrzení by bylo něco jako „vyšla nám HOSPODA, dál jsme to neluštili, protože nám to stačilo“. Například nám, kteří jsme v té hospodě již seděli, by to stačilo určitě.

16

kontrola

Ivo C. 7.9.2011 v 15:24

Héro, co přesně by stačilo, by bylo asi otázkou konkrétního zařazení – a širší diskuse v týmu:) Asi bychom chtěli vědět, jak na toho Brailla konkrétně přišli, proč je to podle nich Braille (zde bych rád slyšel něco o rastru, jak na něj přišli). Ale ber to jako můj názor, nikoliv „oficiální“:) stanovisko.

17

Héro...

Síba 7.9.2011 v 15:15

…pokud by nám někdo vehementně tvrdil, že tajenka byla přesně takto, pak nestačila. Jinak běžně přicházeli lidé s tím, že tajenka byla „hospoda, pak za nějakým stromem, pak ten místní název a mlýn“. Ona podstata té kontroly spočívá především v tom, že se setkáte s člověkem z masa a kostí, jemuž při pohledu do očí odpovídáte na otázku „co vám vyšlo z páté šifry“.

18

Kontroly

Héra(Jeníčci) 7.9.2011 v 14:06

Otázky nemají žádný jiný cíl než dozvědět se odpovědi.

IvoC: Stačilo by tedy na Tmou k vyhovění pravidlu „vysvětlit principy“ u šifry 6 toto: Principem je zakódování do Braillova písma pomocí binárního vyjádření odpovědí ano/ne. Vybrané šestice vět tvoří jedno písmeno. Frekvence teček vyhovují heslu SLUNECNA.

Síba: Stačilo by k projití kontrolou po šifře 5 sdělit heslo a) hospoda, b) Těšíkovský mlýn ?

Díky za odpovědi.

19

reportáž

Martina(Prahory) 7.9.2011 v 13:01

Už máme taky reportáž:

http://fss.muni.cz/…icky2011.htm

20

obchazeni

Ivo C. 7.9.2011 v 11:40

Tady je asi dobré se vrátit do historie – výrazně se začalo proti haluzení (ve smyslu cíleného hledání postupu bez ohledu na šifry) brojit po TMOU 6. Začalo se totiž ukazovat, že toto pojetí hry kazí:

  1. organizátorský záměr (jinak řečeno, klíčové šifry mají působit jako síto – a hráči nemají zásek řešit tím, že nakonec odhadnou trasu – klíčoévé šifry totiž většinou leží v terénu, na rozhraní města a terénu, či těsně před cílem – kde se dá haluzit s docela slušnou jistotou)
  2. klima hry (týmy, které nehaluzily, vnímaly haluzení jako silnou díru v pravidlech).

Dneska už ani na TMOU zase moc kontrol řešení nepotkáte, protože se (jsem o tom přesvědčen) cíleně haluzit v masovém měřítku přestalo – a i v případě necílených haluzí – míněno nechtěné nalezení stanoviště při přesunu proti trudnomyslnosti – je zvykem dolušťovat (vracet se).

Nicméně jako organizátor TMOU bych podotknul, že u konkrétní šifry typu Braill by nám vysvětlení principu + tajenka SLUNEČNÁ stačilo opravdu jen jako princip, nikoliv detaily každého kroku – a reversní postupy s mapou manuál TMOU dokonce doporučuje.

1234567...