Zeď nářků

...2345678...
41

Síba 5.9.2011 v 15:49

Zkusím si odpovědět, když si představím pozici hráče: Udělali by to tak i ostatní? Těžko říct. Budu mít radost, když díky tomu vyhraji nad týmem, který odmítl postupovat stejně? Vzhledem k tomu, že kromě cizích duchů nespatřuji důvod, proč bych to dělat neměl, ano. Akorát nebudu mít pocit, že bych onen tým porazil já, ale jeho vlastní zabedněnost. A doplním jednu asi klíčovou otázku: Budu mít radost, pokud se tady budu zaobírat chováním hypotetického týmu a reálný kvůli tomu porazí mne?

Pokud se soupeřící tým zachová jinak a pro něj nevýhodněji, nemusí a priori znamenat, že se chová lépe, etičtěji a že je to hodné následování. Jsou situace, kdy je to spíše blbost. Takže nyní z pozice organizátora říkám, že sedět nad zjevně hotovou tajenkou s rukama v dlaních proto, že mi tam něco chybí či přebývá, čin hodný následování není. Na Svíčkách. Jiná hra to může mít klidně a zcela správně jinak.

Pozn.: Umět pochopit, kdy je tajenka zjevně hotová, je součást dešifrovacího umění, nikoli věc etiky. To jen tak, až bude zase někdo psát třeba, že my jsme ji hotovou rozhodně neměli.

42

Síbo...

Ondra(ROFLCOPTER!) 5.9.2011 v 14:46

…ono jde v podstatě jenom o to, aby si každý tým, který bojuje o vítězství, v případě nějakého sporného kroku řekl: „Udělali by to tak i ostatní? A budu mít radost, když díky tomu vyhraji nad týmem, který odmítl postupovat stejně jako já?“

To, kde ty rozdílné přístupy mohou znamenat nějaký závažnější problém, se stejně týká jen těch týmů, které chodí na šifrovačky pravidelně. A u nich je posouzení, zda náhodou nejsou v nějaké sporné situaci kde by se soupeřící tým mohl zachovat jinak, rozhodně v mezích jejich rozlišovacích schopností.

A co se týče tak řečeného mučednictví a navážení se do ostatních, pokud si je správně vykládám jako výroky typu „my bychom to neudělali“, „takhle my nehrajeme“ atd… …s tím holt musí každý tým, který se rozhodne chodit za hranu toho, co ostatní považují za přípustné, počítat. Pokud mu takové výroky vadí, je to přece další důvod proč to nedělat. :-)

43

Ondro...

Síba 5.9.2011 v 13:04

…jako obecný kodex by to možná stačilo, ale mám obavu, že by to stejně nefungovalo. Jako organizátoři víme, že většina hráčů si přečte pravidla a snaží se podle nich řídit. Pak je ovšem poměrně drtivá menšina hráčů, kteří se omezí na to, že přijedou a budou hrát jakoukoli šifrárnu podle pravidel Tmou, která četli naposledy před pěti lety. A to je problém. Protože potom budou pořád vznikat situace, kdy někdo bude mít mantinely nastavené jinak. A pokud má někdo mantinely nastaveny jinak, je to samo o sobě jeho věc, ale jen do chvíle, kdy kvůli tomu sám sebe začne vydávat za mučedníka a navážet se do ostatních. A pak má situace jediné řešení, a to, aby ti, kdo mají postoj rozumný, začali couvat před těmi, kdo ne. To není dobrá cesta.

44

Bingo (Tykadla) 5.9.2011 v 12:30

Ondra: Jé, to je hezké pravidlo. To si s dovolením vložím do svých (nešifrovacích) soutěží.

45

Ondra(ROFLCOPTER!) 5.9.2011 v 11:59

Po pročtení sáhodlouhé debaty mi vytanula Yetiho formulace z pravidel Per Partes: „Máte-li sebemenší pochybnost, zda je něco fér, tak to fér není a nedělejte to.“

Nestačilo by jako obecný kodex něco takového? Snad každý zkušenější hráč přece dokáže poznat, kdy dělá něco, co je na hraně pravidel, čím si může pomoci vůči někomu, kdo má jinak nastavené mantinely. :-)

46

Hmm znak pro násobení zmizel

Vladan (OT) 4.9.2011 v 23:18

Sorry za češtinu i násobení vypadlé formátováním: pomůžu si tečkou … 50.56–100–110–15–3(2+25.26)-6.99.

47

@Misof

Vladan (OT) 4.9.2011 v 23:14

Taky nám to smysl nedalo a oznamovali jsme řešení trojka psáno číslicí. (Škrtli jsme A ze slov ANI, a třetí písmena dávali římsky 3). Doma, ještě než jsem zalehl k zimnímu spánku jsem si přečetl morseovku a ještě jednou si sepsal mezitajenku. Pak jsem tu závorku z písmen A objevil. Ta A nebyly spojky.

Teď jsem si dopočítal BOROVICI, dal jsem to hrdinně bez programování, ale krokovat bych to nechtěl :). KOBEREC a KLADINA problém nedělaly, ale výrazy typu 5056–100–110–15–3(2+2526)-699 mne moc nebavily.

48

mišof (haluz.org) 4.9.2011 v 21:16

Vie mi niekto vysvetliť, ako pochopiť riešenie Bezvíčku, úloha šifrovací, podúloha binár? Dešifrované sme to mali, ale v teréne nám ten text vôbec nedával zmysel a heslo sme nenašli. Keď teraz viem, že heslo má byť TESTOVINY, už som ho tam našiel, ale text mi zmysel nedáva aj tak.

49

Aleš(Chlýftým) 3.9.2011 v 15:04

My taky něco máme. http://chlyf.tym.cz/web/akce/83

50

Lucka C. (Albert Stallone) 3.9.2011 v 14:50

reportáž: http://albert.poutnik.org/index.php?…

...2345678...