Zeď nářků

...567891011...
71

Síbo...

Ondra(ROFLCOPTER!) 28.8.2012 v 18:04

…tohle vysvětlení beru – měl jsem z toho tvého hodnocení původně pocit, jako kdybych byl na jiné hře. Asi jako kdyby si orgové loňské TMOU pochvalovali, jak jim vyšla většina předpovědí – v kontextu jednotlivých šifer to sice může být pravda, ale celkově to působí dost provokativně.

Co se týče důležitosti dokončení hry alespoň jedním týmem, považuji to za věc podléhající mnoha jiným, pro celkové hodnocení hry důležitějším faktorům, přičemž jednička je nebezpečně blízko nule. Ovšem je to asi věc osobní preference a diskuze o ní se hodí spíš k pivu než na fórum.

72

buřty

mišof 28.8.2012 v 18:00

Nám sa buřty veľmi páčili, nevidím chybu. Podľa mňa je to čistá pekná šifra. Dostali sme tácku, vidíme: permutácia 61 čísel, text so 61 znakmi, tá istá permutácia čísel, niečo napovedajúce morzeovku. Priamočiare skombinovanie permutácie a textu dáva info, že si máme ísť po svačinku. Zostávajú otázky: prečo je tam permutácia 2×, a čo ten zvyšok? Ale samozrejme, keď je na výber medzi svačinkou a lúštením, ide sa po svačinku. Dostaneme klobásu a špekáčik, poučení tradíciou nášho tímu (zožrať si zadanie) ich najskôr z oboch strán nafotíme, až potom zožerieme. Otočíme tácku, máme novú nálepku. Nepoužité informácie v tejto chvíli: druhýkrát tá istá permutácia, text napovedajúci morzeovku, zožraté buřty napovedajúce morzeovku + čísla na nich. Analytické pozorovanie: na prvý krok šifry mohla byť tá permutácia ľubovoľná, takže tam ešte je voľnosť. Po prepise "tečkami a čárkami " do morzeovky je všetko jasné. (A osem tečiek je osem tečiek, nie dve a trištvrte výpustky :) ) Chutná šifra. Doslova :)

73

Bezvíček

Honza(Bazinga) 28.8.2012 v 17:51

Ahoj, jsou někde řešení Bystřického bezvíčku (hlavně teda odstraňování těch sirek)? Dík.

74

Buřty

zruda(Název týmu:) 28.8.2012 v 17:15

Dobrá, nebylo to asi 5 minut, možná půl hodiny :-)

Ten stav po půl hodině byl asi ten, že jsme měli přepsaný ten text „Tečkami a čárkami“ do morseovky. Zároveň jsme měli dvě dvojice čísel. A začal problém, protože jsme potřebovali najít nějaké rozumné rozdělení tak, aby na jednu dvojici padly čárky, na druhou tečky (klobása/špekáček). Nápověda nám jen potvrdila, že s tou morseovkou na tom nejsme špatně, dokonce i ty dvojice čísel máme správně. Jen nám nepotvrdila to, že jedna dvojice jsou tečky, druhá čárky. Takže jsme pořád hledali jednotící vlastnosti přepisu do morseovky a symbolů na daných pozicích.

Nápověda nás tedy jen utvrdila v tom, že náš postup (resp. jeden z nich) není určitě absolutně špatný.

75

Zrůdo,...

Síba 28.8.2012 v 17:02

… vy jste věděli během prvních pěti minut, že tácek má dvě tajenky, k jejichž získání se nepoužijí informace z buřtů? A co jste tam tedy celé ty dvě hodiny dělali?

76

Diakritika...

Síba 28.8.2012 v 16:56

…nějakým způsobem brání použití morseovky? To jako fakt? A odkdy?

77

Buřty

zruda(Název týmu:) 28.8.2012 v 16:53

Aha… Tak to s těmi oddělovači mi nedošlo. Protože tam byl znak mezery, který má v morseovce 6 symbolů, takže dohromady to pak dávalo 61 symbolů.

78

Uzeniny...

Síba 28.8.2012 v 16:52

…dostali všichni totožné. Domácí klobásu a špekáček.

79

Héro...

Síba 28.8.2012 v 16:50

…já asi úplně nechápu, vůči čemu mám vznášet námitky. Proč nefungovalo řešení jen s upřesnítkem? No protože principem šifry bylo něco jiného. A jak už jsem uvedl, dovedu si představit, že by ten princip fungoval i takto, ale nebylo to tak.

80

Buřty

Ondra(ROFLCOPTER!) 28.8.2012 v 16:48

Zruda: Taky jsem na to chvíli koukal a i se správným postupem mi to chvíli trvalo. Funguje to tak, že větu „TEČKAMI A ČÁRKAMI ........“ přepíšeš do morseovky. Bez diakritiky, včetně dvojitých oddělovačů. Tečky ve výpustce bereš prostě jen jako tečky. Zjistíš, že morseovkový zápis má 61 znaků, čili stejně jako písmenkové zadání Maléru. Uděláš s tím přesně totéž co s písmenky na Maléru, znaky morseovky tedy přeházíš podle čísel. Dostaneš morseovkou něco jako soucin stran soucet. To je nápověda, abys pronásobil dvojici čísel na každém párku a oba součiny sečetl. Vyjde ti kóta.

...567891011...