Zeď nářků

...6789101112...
81

Housle

Síba 28.8.2012 v 16:45

Kdyby tam nebyl hint v šedém balastu, zbyla by hotová tajenka, což by sice bylo lehčí, ale chyběla by tam šifra.

82

Ondro,...

Síba 28.8.2012 v 16:43

…bavíme se jeden o voze, druhý o koze. Já jsem hovořil o jednotlivých šifrách, u kterých jsme odhadovali, že tohle půjde snadno, tohle hůř, tohle bude nejtěžší, tohle se bude hodně líbit, atd. V tom jsme měli letos dost dobrý odhad s výjimkou střední části Rozjezdu. Něco jiného je, jak funguje hra jako celek, neboť do toho vstupuje více faktorů a i dobrý odhad na škále toho, co půjde snadno, co hůř a co nejhůř, stále může dávat rozdíly v absolutních číslech. Svíčky 2012 připravily pořadatelům velmi málo překvapení, která ale byla silná, stejně jako jejich dopad na celek.

A jinak ano. Kritérium, že počet družstev v cíli musí být větší než 0 osobně považuji za klíčové v posuzování úspěšnosti hry. Nezapomínejte, že už bylo dokázáno, že i Prahory jsou jenom lidi.

83

Buřty

zruda(Název týmu:) 28.8.2012 v 16:28

Hned první věc na buřtech, co jsme si všimli, byla ta římská čísla. To by nebyli oni, aby tam nedali nějakou šifru. Jedno bylo na špekáčku, jedno na klobáse, takže to budou tečky a čárky, to je jasné. A tady nastává konec. Po dvou hodinách nápověda, která nám říká to, co jsme měli během prvních pěti minut.

A jak se to teda mělo řešit? Zatím absolutně nechápu, jak se mělo dojít k nějaké rovnici. Jako jo, jsem asi blbej :-)

84

Tvar buřtů

Héra 28.8.2012 v 15:43

My jsme měli také krátký a dlouhý, takže jsme měli za to, že nesou hint na morseovku. Není úplně korektní, že neměli všichni stejnou kombinaci. S morseovkou jsme u všech textů narazili na to, že v ní neumíme zakódovat Č, É nebo Ě. Proč byla do šifry zavedena abeceda s diakritikou, když mělo jít o morseovku? Dva trojské koně v jedné šifře…

85

Ondro

Dero(Přizdisráči) 28.8.2012 v 15:23

To jste měli nějaké divné buřty. My dostali takové dva, které se si podobaly jako vejce vejci.

86

Malér-raroh

Ondra(ROFLCOPTER!) 28.8.2012 v 15:19

Jo, ještě jedna poznámka k buřtům, která ilustruje naprostý rozchod mezi naším a orgovským uvažováním. Celé luštění Raroha jsme postavili na primární a jediné jasně ložené informaci, a to že krátký kulatý buřtík (a čísla na něm) symbolizuje tečku a dlouhá tenká klobáska čárku. Elegantní, vlastností uzenin využívající princip, který je zároveň dost nenápadný na to, aby to potrápilo všechny ty týmy, které kolem seděly i při našem opožděném příchodu… :-D Přiznám se, že význam morseovkových nápověd kolem buřtů nechápu doteď. Morseovka se fakticky měla použít na šifře předchozí a veškerá informace získaná z buřtů se aplikovala až poté, co byl morse z předchozího stanoviště vyluštěn.

87

Malér-raroh

Radek (Freezy Bee) 28.8.2012 v 14:56

čísla byla čtyři – na obou stranách obou uzenin.

My je viděli na první pohled. Možná měl ve vašem případě kuchař zemdlelou ruku nebo už jste měli takový hlad :)

88

Malér-raroh

Héra 28.8.2012 v 14:53

Radek: My jsme o číslech nevěděli. Na buřty jsem se díval, v obrazové paměti mám několik rovnoběžných zářezů, ale římská čísla ani náhodou. Fotku nemáme, takže se už nikdy nedozvím, jak to vypadalo. Byla na viditelné nebo odvrácené straně?

89

Malér-raroh

Radek (Freezy Bee) 28.8.2012 v 14:39

Je třeba uznat, že to bylo jediné stanoviště, kde by po aplikaci postupu „sežeru šifru, jdu podle upřesnítka“ člověka nebolelo břicho.

Nicméně nepoužít taková krásně podaná římská čísla by postrádalo eleganci tak moc, že by to nevyvážil ani ten minimalismus takového řešení.

90

Malér-raroh

Héra 28.8.2012 v 14:26

Síba: Tu námitku jsem očekával, ale doufal jsem, že si ušetřím psaní. Mezitajenka není k řešení nutná, je to jen hint. Kdyby tam nebyl přidán šedý balast, aby to bylo těžší, nemusel by být hint, aby to bylo lehčí a aby ospravedlnil balast.

Římská čísla jsme sežrali a nějaký nápis navíc… Mohl být jen nepoužitým hintem. Samozřejmě jsme věděli, že nebyl použit, to byla jediná vada tohoto řešení.

Ale hlavně se zaplétáme do debaty o tom, co není podstatou původní otázky. Jen jsem nechtěl slyšet tuhle námitku, ale jinou, pokud existuje.

...6789101112...