Zeď nářků

1234567...
21

graf

Yeti 8.9.2013 v 17:58

Tomáš: Representovat písmena jako šestiúhelníky, čtverce a trojúhelníky a skládat je k sobě byla první geometrická realizace, kterou jsme zkusili, a fungovala hladce. Napadla-li vůbec někoho myšlenka, že by teoreticky mohlo jít o obecnější graf než síť, tak si ji naštěstí nechal pro sebe.

22

úl

Yenya (abpopa) 8.9.2013 v 17:50

My jsme tak nějak předpokládali, že graf je příliš provázaný na to, aby šel rozumně nakreslit do roviny :-). Měli jsme i analýzu vrcholů stupně 6, které se lišily podle stupně sousedních vrcholů. Asi v této fázi stačilo přečíst jen ty stupně 6, co sousedily s uzly stupně 3 a 4, ale proč bychom to dělali? Nakonec nás správným směrem navedla nápověda.

23

úl

Tomáš(poTrati) 8.9.2013 v 14:38

Jak jste vyřešili úl? Zajímalo by mě, kdo věděl, jaký graf chce kreslit, a kdo to nakreslil a ono to prostě vyšlo jako šestiúhelník.

My jsme přišli na to, že to je graf, nakreslili jsme ho jako změť bodů a čar. Věděli jsme, že možná rovinné nakreslení existuje, ale už jsme nedokázali domyslet, jak by mělo vypadat. Tvar grafu byl myslím uhodnutelný z počtu tří- a čtyřstupňových vrcholů. Nám bohužel nepomohl ani postřeh, že žádné vrcholy se třemi sousedy spolu nesousedí, ani „přes vrchol“. A v grafu jsme si označili právě jen ty třístupňové, označení i těch se čtyřmi sousedy, což by patrně vedlo k prolomení, jsem „zkušeně“ odmítl se slovy, že by v tom byl už moc velký bordel.

24

Brněnská posvíčková

Síba 8.9.2013 v 12:43

Pokud ještě někdo potřebuje organizátorům vynadat do očí, Síba bouchá do stolu a oznamuje, že bude k dispozici v úterý 10.9. v podvečer na Kamenné horce. Dorazí mezi pátou a šestou hodinou a těší se, pokud se s někým z Vás potká.

25

videoreportáž

Richard(Borci v uvozovkách) 7.9.2013 v 19:36

Videoreportáž orgů – „Myslíš, že jsou to svíčkaři?“ mě rozesmálo. Jinak ale mám pocit, že videoreportáž a psaná reportáž jsou tak odlišné věci, že něco jako „po 6 letech“ (jestli se nepletu) by si čtenáře určitě našlo.

Každopádně díky za ni.

26

Nazdar Babi!

Vlhká jáma 6.9.2013 v 16:18

Tak Vlhká jáma konečně po mnoha letech snažení došla Svíčky, další šifrovačkový milník odškrtnut. Ale fakt nám to nešlo, takže máme dobrý pocit spíš z vytrvalosti, z udolání šifrovačky, která nám nesedla. Máme trochu pocit, že spravedlivé (a z hlediska obtížnosti správně nastavené) by bylo, kdyby došlo jen prvních šest týmů. Ten náš odstup byl obrovský… Nesedlo nám především několik šifer v rozjezdu: Smíšené pocity máme z druhého kroku matrjošek. Přeskládávání displeje mělo očividný nápad, ale vyzkoušení toho správného pořadí segmentů taky chvíli trvalo a ke spokojenosti z šifry nepřidalo. Otravné byly kočičky, kde jsme se navíc zbytečně zdrželi, když jsme s částečným řešením HOL..B..H nechtěli haluzit při dohledávce na Holém vrchu. To, že se na morseovku aplikuje zrcadlení z čísel na známce nám došlo až pozdě, ale místo radostného „Aha!“ se dostavilo spíš „Proč, proboha!?“. No a největší zdržení přineslo bludiště, kde jsme to museli vzít přes nápovědu, protože slova, která z toho koukala, jsme považovaly spíš za protihaluzící opatření. Škoda i snadného startu, který proměnil první přesun v hromadný pochod. Naopak za vydařené šifry považujeme analytický „úl“, L, oceňujeme odvahu k použití Čertíka. Vajíčka na Dubolce byly skvěle aplikovaným návodem – mimochodem obě naše vejce měla dva žloutky. Poloha Andělíčka byla úžasná, našel jsem ho náhodou, když jsem se ztratil v ostružiní zbytku týmu. Turniket nás pobavil, zkusili jsme karty (naprázdno), most (za 1) a záchranu nemluvněte (za 2), zbylý bodík nám dodal čas a šli jsme do Jičína. Finále nám sedlo o poznání lépe, šifry se nám vesměs líbily. Zásek jsme měli na propichování, kde hlavní překážkou bylo naše usínání. Trápili jsme se i na panáčcích, ale nakonec v nás při asi dvouhodinovém záseku hezky postupně uzráli. Chvíli po poledni dokončujeme hru. Konečně, hurá, hurá, tak jsme došli… Děkujeme organizátorům, gratulujeme týmům na čele a omlouváme se za dezerci z cíle – ale půl hodiny před koncem hry tam žádná družná atmosféra nepanovala, tak jsme se neměli kam zapojit a vorvanost a brzký odjezd autobusu zvítězily.

27

Síbo...

Pavel (NaPALM) 6.9.2013 v 14:05

jak jsem psal v závěru příspěvku, měli jsme odkrvený mozek po konzumaci velkého množství pizzy, takže takto daleko jsme v logice nebyli schopni dojít :-)

28

Pavle...

Síba 6.9.2013 v 11:57

…přičítání dílků matrjošek, které se odebírají, je krok velmi logický, neboť logicky plyne ze zadání. Pokud by se totiž logičtěji odebírané dílky odčítaly, tak by musel být při každém přeskládání matrjošek převis přidávaného nad odebíraným a slova, která se z matrjošek skládají, by tak musela mít dlouhodobě se prodlužující trend, což zjevně nemají. To zadání by prostě nemohlo vypadat stejně, pominu-li skutečnost, že by dost možná vůbec nešlo sestavit.

29

Vážně? :-)

Pavel (NaPALM) 6.9.2013 v 10:27

Do teď jsme si mysleli, že na mapě byl ten krásný pramen co jsme našli jako první. Holt práce s mapou není naše silná stránka :-)

30

Tůň Čertík...

Dana(Borci v uvozovkách) 6.9.2013 v 05:34

… byla na mapě.

1234567...