Zeď nářků

...2345678...
41

standardní číslování

Vladan 4.9.2013 v 15:40

Kdybych si nebyl jist správností nesprávného očíslování, určitě bych dřív googlil než začal zkoušet.

Hned první obrázek http://it-slovnik.cz/…mentovka.png je krásně očíslován.

42

standardní číslování

Yeti 4.9.2013 v 14:32

Asi by mě nenapadlo googlit takovou věc jako očíslování segmentů display, ačkoli ve zpětném pohledu se dá čekat, že nějaké standardní bude existovat.

Vyluštili jsme to zkoušením číslování postupně podle míry zvrácenosti. Intuitivní je první na řadě a to standardní je tak 2.-3., takže IMO o nic nejde. Diskuse by měla smysl, kdyby standardní číslování bylo hodně zvrácené, tudíž by jeho znalost byla klíčová.

43

asociace

tribon 4.9.2013 v 14:31

koukam ze melo byt placka/plačka a ne pizza/piča i kdyz se stejnym.vysledkem:)

44

@Ondra

Vladan(Opravte to) 4.9.2013 v 13:57

Aha, jestli to bylo „sprinterské“ finále, tak tam to možná trochu dává smysl, přeci jen ztrácet čas googlováním … . Na druhou stranu, pokud někdo oficiální pořadí znal, tak měl problém.

45

Svině :-)

Yenya (abpopa) 4.9.2013 v 12:55

Tak samozřejmě, vaše právo být svině nikdo nezpochybňuje. Je to vaše hra. Já jsem jen poskytl zpětnou vazbu ohledně toho, jaký typ šifry se mi nelíbí a proč. Naložte s touto informací, jak uznáte za vhodné.

46

Síba 4.9.2013 v 12:47

Orgové mají právo být svině furt. Chro chro.

47

Segmenty

Kotelník 4.9.2013 v 12:36

Představte si řešitele, který shodou okolností má to standardní číslování zažité, protože se segmentovkami pracoval. Dostaví se správný nápad plus jeho další varianty, a nic prostě nevychází. Takže nápad musí být špatně a na spoustu zábavy je zaděláno. Takhle jsem při testu dopadl já :-). Řešitel, který zkouší intuitivní (intuitivnější?) číslování, má přece jen větší šanci, neb si správností pořadí segmentů nemůže být jistý.

Diskuse může být na téma, jestli takovou šifru neoplakat. Orgové mají právo být občas svině, takže neoplakat. Všechno být 100% férové stejně být nemůže.

48

Segmenty

Síba 4.9.2013 v 12:20

Je to zajímavé. Naše šifra prošla přesně opačným vývojem. V původní podobě byly segmenty očíslované jako kniha, do doby než z testů vyplynulo, že existuje číslování divné, ale standardní. Jestliže existuje něco standardní, má to v našich očích přednost. Už proto, že bylo zjevné, že najít, co hledám, není v zásadě nic moc těžkého.

49

Číslování sedmi segmentů

Yenya (abpopa) 4.9.2013 v 10:46

My jsme taky nevěděli že existuje nějaké „oficiální číslování“ a vyzkoušeli jsme předtím správný postup asi se čtyřmi jinými číslováními (to „jako v knize“ bylo první). Teprve reverzní inženýrství a snaha dostat výsledek „dubolka“ vedlo k objevení toho správného očíslování.

Tento typ šifer – kdy člověk nejdřív tuší postup, a pak musí vyzkoušet několik možností (písmena číslovaná od 0, od 1, od 25 nebo od 26, … – viz například runy pod Stránskou skálou na TMOU 3 nebo kolik) – považuji za nehezký. Dolušťování je už pak jen zbytečný opruz. Pěkně to mají na Napalmně, kde rovnou řeknou že anglická abeceda a písmena se číslují od 1. Chápu že si tím někdy uzavřou cestu k některému typu šifer, no ale co už.

Tahle šifra s displejem měla fakt hezký princip, ale nutnost najít neintuitivní očíslování celkový dojem dost pokazila.

50

číslování sedmi segmentů

Ondra (matrix-org) 4.9.2013 v 09:26

ad Vladanovo spílání v reportáži: Číslování sedmi segmentů jsme měli třeba my letos ve finále Matrixu. Když jsem tu šifru připravoval, použil jsem to oficiální („do kolečka“), ale vlastně všichni testeři nejdřív zkoušeli číslování „jako text v knize“. Tak jsme nakonec zvolili to druhé, protože vypadalo, že je prostě pro neznalé lidi intuitivnější. Těžko tušit, že to někoho zmate i o půl sezóny později :)

...2345678...