Zeď nářků

...45678910...
61

mapa

Yenya (abpopa) 3.9.2013 v 16:24

Kotelník: myslím že to byly mapy.cz (nebyl to můj mobil). Vím že cesta k Andělíčkovi v té mapě nebyla, tak jsme se nechali dovést na konec té spodnější cesty a pak prasili přímo do vrchnu, což zafungovalo. Zpátky už jsme pak šli po pěšince. Ale jinak jsme neměli pocit, že by mapy.cz byly nějak špatně. Rozhodně se ale podle nich dalo jít o něco líp.

62

doplneni k ceste a mape

Ivo C. 3.9.2013 v 16:24

Trasa – asi fakt byla chyba na naší straně přijímače. Fakt je, že např. vesnička Šidla byla moc krásná. Zřejmě v tom hrálo svoji roli ono očekávání (což není rozhodně věc orgů) šifrovačky mezi skalami (tím nemyslím rovnou Prachovskými).

Dubovka – tak nám orgové podle mě neřekli nic. Koledoval jsem já. Ale asi bych tam stejně taky nešel – je to rozpor, v tu chvíli jsme doháněli ztrátu z matrjošek a těžko bych se místo luštění šel vypravit objevovat lom, když jsme navíc mohli luštit na sluníčku na sklizeném poli. Ale určitě se tam někdy podívám, na podzim mám cestu kolem…

Mapa – tohle není problém mapy jako takové. Ona nebyla vůbec špatná, akorát trochu „mázlá“ ve vrstevnicích. Přesně, jak Kotelník píše: v mapě tohoto měřítka skutečně nelze očekávat hustníky a maliní. Tj. je to narozdíl od OB mapy pomůcka, které nemůžu tak docela věřit. Opravdu budou v lese cesty tak, jak na mapě jsou? Nebude jich tam víc/míň? Měli jsme s sebou ještě jednu turistickou, v ní byly cesty zase jinak. Tj. volím cestu, která bude „bezpečná“! Silnice bývají většinou na svých místech a jsou orientačně rychlé – navíc po tom odpoledním poměrně vydatném dešti suché (což je významný argument v jejich prospěch, pokud je na polňačkách tráva).

Pro představu, z Maldějova jsme šli na Hlubojedy přes kopec po polňačce – výškově sice nevýhodné, ale my se opravdu vyhýbáme asfaltu, jak můžeme. Navíc tam byly švestky:) Z Hlubojed až ke kostelíku se pak po zpevněné cestě a asfaltu jít musí, tam jiý efektivní přesun není.

Ke kapličce jsme šli loukami, ale tak trochu hrozil konflikt s místními – vlezli jsme po cestě na soukromý pozemek, což z mapy poznat nebylo. Paní byla už docela naštvaná.

Drštěkryje Dubolka – z poloviny nutné jít po silnici.

Dubolka a dál – šli jsme kukuřicí – a tak trochu se obávali, zda to není za hranou – zda jsme se neměli vrátit na silnici a pěkně to pole obejít.

Z kóty na kótu – tady jsem opravdu hluboce přesvědčen, že jakákoliv jiná cesta než se co nejrychleji dostat k silnici, jít po ní až na kraj Nadslavi, zahnout zde k lesu a dohledat posledních 200 metrů na azimut musí být časově a vlastně i délkově nevýhodná. Pokud navíc nevím, jestli budou v lese cesty sedět, je to risk, do kterého bych nešel. Už navíc padal soumrak. Takže silnice jasná. Pokud to někdo řešil jinak, zajímalo by mě jak – a pak bych si rád srovnal časy přesunu.

Pak následovaly orientačně skvělé pasáže v lese. Nicméně např. od Čertíka jsme to napřed chtěli švihnout přes les azimutem na Křelinu, ale nešlo to. Prostě les obtížně průchodný. Pokorně návrat na cestu, k silnici, po ní k severu a až u lesa jsme opět používali buzolu. No a na příchodu do Březiny a pak k Jičínu je silnice nevyhnutelná.

Jak dokopat na polňačky větší část startovního pole? Když jde trasa terénem, kde silnice nejsou vůbec, tak nikomu ani nic jiného nezbývá, ne?:) Což podle mě splňoval terén posledních ročníků více.

Ale dodávám – tohle nemá být žádný FLAME. Trasa byla ve skutečnosti o dost hezčí než na většině šifrovaček. Akorát to očekávání bylo jinde. A ZNOVU zdůrazňuji: náš problém.

63

Terén

Robert (Opravte to) 3.9.2013 v 16:18

S trasou v terénní částí jsem byl maximálně spokojený a na některé její části určitě nezapomenu: např. průchod z Dubolky vzrostlým kukuřičným polem po soumraku (děkuji zemědělcům za pravidelné řádkování), diretissima na kopec na Úběhu, hledání ztracené mikiny na stejném místě v noci a za deště, luštění na posedu v 5 lidech tamtéž, bloudění nočním lesem z Holého vrchu s následným skoro pádem do tůně Čertík (kamarád tam žuchnul opravdu), o Andělíčkovi ani nemluvě – tu pěšinku jsem ale nakonec opravdu našel … ;-) Jak je vidět, tak kouzlo většiny míst bylo spojeno s tím, že byla tma jako v pr… a lilo jako z konve, což bylo myslím klíčové pro tak velký rozestup mezi 6. a 7. místem. Holt ti, co stihli projít terénem ještě před nočním deštěm, měli velkou výhodu a rovněž chápu, že jim celá hra přišla příliš lehká (nezažili ani ranní krizi, kdy jsme na střídačku u luštění usínali).

Co se týče obtížnosti, přišly mi letošní Svíčky úplně ideální (i úlohy se mi typově líbily), což vyplývá i z toho, že jsme je prošli přesně v limitu až na tu nešťastnou závěrečnou šifru. Ale uznávám, že jsem začátečník, i když ve zkušeném družstvu … Stejně ale nevidím úplně smysl dělat to tak těžké, že většina družstev vykysne na 5. šifře …

64

Komentáře

Yenya (abpopa) 3.9.2013 v 16:18

Prosím orgové proklikejte si stránku Komentáře – je tam dost nerozbalitelných nápověd a řešení a chybějících souborů (třeba zadání KNĚZ odkazuje na neexistující 18_cilovnik.pdf). Díky předem za opravu.

65

Mapa

Dero(Přizdisráči) 3.9.2013 v 16:16

Já jsem kontroloval trasu podle SmartMaps. Šlo to.

66

mapa

Kotelník 3.9.2013 v 16:12

Yenya: A v tom mobilu jste měli co? Turistickou mapu z mapy.cz? Chápu, že na mobil si nemusíš brát lupu, abys ty cesty viděl, ale na mapy.cz je těch cest půlka a z nich ještě půlka špatně… Zatím si beru ponaučení, že sebelepší mapa je k ničemu, když ji účastníci odloží, protože do ní nevidí.

67

mapa

Yenya (abpopa) 3.9.2013 v 15:37

Nám přišla mapa nadstandardně podrobná, nicméně i tak jsme některé věci kontrolovali proti mapové aplikaci v mobilu (s vypnutou GPS, jak nakazovala pravidla, samozřejmě). Ten mobil byl ještě o kousek podrobnější než dodaná mapa. Na mapě byly hlavně menší cestičky málo výrazné.

Hmm, skalní brána? Jeskyně? Na stanovišti nám akorát nabídli, že se můžeme jít podívat ještě kousek támhletím směrem, ale proč bychom to dělali, když jsme právě dostali zadání a chtěli co nejdřív začít řešit? Navíc od pohledu to tam vypadalo zarostle a mokře. Pokud tedy byl záměr organizátorů ukázat nám nějaké krajinné zajímavosti v tom místě, tak ten plán asi selhal. Je tady někdo, kdo si to tam fakt šel prohlédnout?

68

mapa

Dalibor (Prahory) 3.9.2013 v 15:28

Docela by mě zajímalo, kolik týmů pro svůj postup primárně NEpoužívalo mapy.cz, ať už v on- nebo offline verzi. Já proti orgovské mapě nic nemám, polohu jednotlivých malin jsem od ní neočekával, ale fakt je, že prakticky od prvního stanoviště jsme ji používali jen jako pomůcku pro odhadování tajenek a šli podle mobilů.

69

mapa

Kotelník 3.9.2013 v 14:51

Ivoši děsíš mě. „s mapou, která byla k dispozici … se některé přesuny efektivněji než po silnici naplánovat nedaly“ Mapa vznikla asi následovně: Nainvestoval jsem vlastní i herní peníze (a pár z nás docela i pracovalo), abychom měli pro Svíčky asi tak nejlepší mapu tohoto měřítka, jaká se dá pro celou ČR sehnat (TOPO ČR pro od Garmina, její tištění možné pouze jako reklama, proto to logo). Je v této podobě špatně čitelná (brejle nutné), má docela hrozné barvy, přepisovali jsme ručně všechny místní názvy atd. atd., ale situačně (hlavně co se cest týká) je skoro dobrá. Určitě nejlepší z mně známých podkladů. Fakt lepší neumíme.

Chodit mimo silnice podle mě šlo velmi dobře, na postupech jsme některé detaily vedení cest dokonce opravovali ručně, abyste se „nevydrbali“. Trní, hloží a hustníky v mapě tohoto měřítka nebude nikdy a v daném prostoru je ho opravdu přehršle. Nicméně lesní a polní cesty na většině postupů v mapě jsou (i v terénu) a zpravidla to jejich použitím bylo i rychlejší.

Nějaké ty orientační schopnosti po účastnících Svíček budeme vždycky požadovat a obcházky po silnici na dlouhých postupech by měly být nevýhodné. Letošní trasa podle mě taková z většiny byla, nebo měla být. Pokud chodila „furt po asfaltě“ i Bazinga, tak se to určitě nepovedlo. Jak ale dokopat na ty polňačky větší část startovního pole, to nevím a necháme si poradit.

70

Dubolka

Síba 3.9.2013 v 14:40

Hlouběji v lomu stanoviště nebylo proto, že jsme jej chtěli nechat volné pro hráče.

...45678910...