Zeď nářků

...6789101112...
81

Unaveni sluncem hrají prší

Vory (org) 2.9.2013 v 22:56

Záznam, jak unaveni sluncem hráli prší a přes růžové lentilky se dostali na dva body… „YouTube“:http://youtu.be/l8osiCM1VWE

82

nedojít je lepší než dojít?

Kotelník 2.9.2013 v 22:22

(ad Déra, Yeti) Po TMOU 9 jsem napůl z legrace rozvíjel úvahy, že typický šifrovací tým vlastně touží beznadějně zakysnout někde v hlubokém lese nad ránem :-) Něco na tom bude, ale po těch letech jsou k tomu potřeba řádně zhulené šifry, alespoň pro ty velmi zkušené týmy. Navíc po takových jsou pak diskuse po hře podstatně zajímavější :-))) (ne že by nás chvála netěšila, ono dostat po té hromadě práce ještě vynadáno jednomu nepřidá). Takže hlasy účastníků říkají, „Hulte víc!“.

Inu chvalte, nadávejte, pište přání, pište stížnosti, stejně to bude nakonec jinak :-). Ale je docela pravděpodobné, že Svíčky příští rok zase budou…

83

Fotky z vyzva.net

Yenya (abpopa) 2.9.2013 v 22:10

Taky vám nejdou zobrazit fotky z vyzva.net, odkazované o několik příspěvků níže? Já vidím jen index s náhledy, ale po rozkliknutí fotky dostanu jen stránku kde je v místě, kde očekávám fotku, jen text/link „IMG_…JPG“ (a když na něho kliknu, dostanu 404 not found („https://vyz­va.net/fotky/IM­G_8975.JPG“).

84

Abpopa

Yenya (abpopa) 2.9.2013 v 22:01

Tak tůň jsme teda neznali, trámu si nevšimli, a tu ladičku jsme si pojmenovali jako ladičku. Pomocné slovo tón taky neznám. I přesto nás řešení napadlo skoro hned, jen s modifikací, že budeme hledat tam, kde je v mapě napsané písmeno „t“ ze slova „čertík“. Moc jsme tomu nevěřili – jednak jsme mysleli že by pak mělo být RT spíš než TR, a jednak nám z toho nějak neplynul důvod, proč by vlastně měla být takováto šifra zadaná zvukem a ne na papíře. No ale zrovna začalo pršet, Čertík byl blízko, a žádná jiná mapa Čertíka neobsahovala. Tak jsme se rozhodli to zkusit, protože jinak nebyl pro přidání nápisu na mapu důvod, a na text z titulní stránky to docela sedělo. No a fakt to tam bylo (šli jsme po cestě, takže jsme ani k tomu „t“ nemuseli dojít.

Skončili jsme na prezidentech, které jsme ani po několika hodinách nezlomili (přitom podobnou šifru s prezidenty jsme na Napalmně dali docela snadno, tak nevím). Obecně takové nápadovky nemám moc rád. Něco podobného byl ten kukločert, ale tam byly aspoň nějaké indicie na tu říkanku; tady nebylo nic, kromě divné frekvenčky se 14 písmeny. My jsme v tom furt viděli opakující se HAVE GOT a hledali angličtinu a nějakou transformaci, jak se proškrtají písmena na výsledné řešení.

Z ostatních šifer se mi líbilo 6–4–3, na což jsme nejdřív zkoušeli aplikovat stejný princip jako na ten předchozí displej. K našemu překvapení ale tato operace nad zadáním fungovala a byla identitou. Pak jsme zkoušeli ten graf analyzovat, ale nakreslit si ho do roviny jsme dost brzo zamítli jako asi nemožné. Tahle šifra ale obsahovala jednu z mála nápověd na Svíčkách, u kterých nápověda opravdu pomohla k vyřešení (vzpomínám si jen na jedinou šifru s touto vlastností, a to byly ty počty otvorů v písmenech).

Myslím že jsme došli tak daleko, jak jsme ve třech dojít mohli. Děkujeme organizátorům za nevšední zážitky (Andělíček) i za zajímavě šifry, gratulujeme vítězům, a třeba ješě někdy dáme Svíčky líp než letos.

85

37

Yeti 2.9.2013 v 21:16

Chtěl bych se přidat k Derovi a poděkovat orgům za výborně připravenou a zábavnou hru. Taky za to, že si můžu odškrtnout Svíčky ze seznamu velkých her, které jsem ještě nedošel (za což musím samozřejmě poděkovat taky spoluhráčům). Příště už se ale, orgové, prosím víc snažte, abych nedošel…

Líbily se mi řetězce písmen a matrjošky. Taky to, že šifry byly vesměs pěkně týmové, šlo na ně útočit paralelně a/nebo z různých směrů. Na druhé straně ale většinou nezanechaly moc silný dojem. Přemýšlím proč vlastně. Možná byly takové jednonápadové. Chyběly až na výjimky takové ty fáze luštění, kdy tým udělá zásadní pozorování nebo pochopí, jak něco funguje, nastane všeobecná euforie, jež ovšem rychle pomine, protože nikdo neví, jak to ksakru použít, následuje za chvíli jiné prozření, a takhle se to několikrát opakuje, než nás šifra dovede až ke konečnému řešení. Nemyslím, že bych měl tento dojem proto, že by nám bylo všechno hned jasné, protože všechno hned jasné nám nebylo ani náhodou.

86

trám

Ivo C. (Albert Stallone) 2.9.2013 v 19:14

Jasně – jen u nás. V cíli jsme si uvědomili, že to na trámu fakt bylo…

87

trám

Honza 2.9.2013 v 19:11

Když tak o tom přemýšlím, to ‚nikdo si nevšiml‘ se nejspíš vztahovalo jen k vlastnímu týmu… Tak mě, Ivoši, prosím ignoruj. Na první čtení jsem to pochopil jako že trámu si nebylo možné všimnout.

88

trámu si nikdo nevšiml

Honza (Prahory) 2.9.2013 v 18:22

Připojuju se k poděkování orgům za pěkně připravenou hru. Musím říct, že mi letos chybělo víc těžších analytických šifer typu 6–4–3, která byla opravdu moc pěkná. Jinak jsme hrou, kromě panáčků a hledání kapličky uprostřed lesa, procházeli až příliš snadno. Na druhou stranu, když má člověk v týmu Alču, Dalibora, Lexu a Marťu, všechno se zdá o dost lehčí. :)

Pro Ivoše v reakci na „trámu si nikdo nevšiml“: Marťa hned na startu hlásila, že ten trám je nějaký podezřelý, a Čertíka jsme měli během několika vteřin včetně úvahy „čárka není trám ani tón, takže zbývá jen tůň“. (Sám na tom ovšem nenesu žádnou zásluhu a přiznávám, že by mě řešení nikdy nenapadlo. Pomocné slovo „tůň“ taky neznám.)

Panáčci byli opravdu oškliví. Třikrát sláva Daliborovi, že to nevzdal ani po třech hodinách uprostřed napůl spícího a napůl zcela demoralizovaného týmu. Představa, že na jičínském náměstí sedíme ještě dalších 5 hodin do konce hry, není vůbec lákavá.

89

Díky

Dero(Přizdisráči) 2.9.2013 v 18:13

Díky orgům za pěkně zorganizovanou šifrovačku. Naším cílem bylo konečně jednou dojít Svíčky, což se podařilo, takže spokojenost. Rád budu vzpomínat na netriviální dohledávky stanovišť, zejména Andělíček je magické místo, na které se z jedné strany dá dostat lesem kopřiv a ze strany druhé lesem trní. Mezi těmito lesy prý vede nějaká bájná pěšinka, jejíž existencí se však orgové zaklínají zřejmě jen z toho důvodu, aby je hráči v cíli neuutrifikovali.

Z hezkých šifrových nápadů bych vyzdvihl krásně analytické šestiúhelníky, tůň-rarášek, trojské SVJ šachy a otáčení mapy s reklamami.

Musím se ale přiznat, že to, co Ondra o pár příspěvků níž nazývá „taktickým úkrokem zpět k realitě a k hráčské přívětivosti“, jsem osobně příliš neocenil. Mám rád těžké Svíčky. Chodím na Svíčky coby na těžkou hru. Chodím na Svíčky, které mám jen malou šanci dojít. A baví mě to tak už několik let. :)

Mám rád Svíčky, kde člověk na turniketu vlastně musí vyšívat / stavět vozítko, věž, stroj času z obskurních materiálů / luštit padesátistupňovou šifru, protože Rozjezdem bez nápověd projdou jenom geneticky modifikované Prahory. A také budiž do protokolu zaznamenáno, že mi velmi chybí světová fáze Bezvíčku, ačkoli vím, že o její eliminaci orgové uvažovali už nějakou tu dobu a že na tom rozhodnutí zřejmě nic měnit nehodlají.

Letos jsme ale vyjma ostružiní a spánku nesváděli s ničím žádný souboj. S týmy na špici jsme nesoupeřili o umístění, protože jsou zdatnější na přesunech a nezasekly se zbytečně na půl hodiny na matrjoškách, tůni a na blbě vybarvené vajíčkové šifře. S časem jsme nesoupeřili, protože jsme ho celou hru měli přehršel. Se šiframi jsme nesoupeřili, protože jsme snad žádnou neluštili déle než hodinu. Překvapilo nás zejména velmi lehké finále, kde snad jen šachy byly středně těžkou šifrou a panáčci středně trojskou. (My jsme se tedy nejvíc zasekli na prezidentech, ale to jenom kvůli ranní krizi.)

Ještě jednou však díky za hru. Osobně bych si přál, aby šifrovací víla přinesla příští rok Svíčky zase trochu drsnější (ne ve smyslu „strmá modrá turistická značka“ nebo „brodíme potok“ drsnější!), ale i když je přinese stejné jako letos, totiž bezchybně připravené a s několika pěknými šiframi, budu dosti spokojený.

90

Richarde...

Síba 2.9.2013 v 17:59

…těžko říci, jaký byl rozdíl mezi ročníky. Asi největší v tom, že ten loňský jste předčasně vzdali, ne? Kdo odjede domů z páté šifry, nemůže jich zkrátka vyřešit třináct, ani kdyby se rozkrájel. Jinak z naší strany byl asi jediný zásadní rozdíl v koncepci trasy. A pak taky v tom, že na rozdíl od loňska neprošly Svíčky ani jediným externím testem. Prostě nebylo testovat na kom.

...6789101112...