Zeď nářků

1234567...
11

Přesnost mapy

Yeti 15.9.2014 v 11:07

Síbo

Že poskytnete hráčům mapu, na které pracujete tak, aby byla přesnější než jakákoli veřejně dostupná jiná mapa, a že nemohou použitím jiných map získat výhodu, to jsou dvě dost odlišné věci.

Vynechávám-li chytré placičky, tak veřejně dostupné jsou, jak už napsal Tomáš, pětadvacítky, které jsou tištěné přímými barvami, ne rozmazaná rozditherovaná věc, na které se všechno slévá. Pokud jsou ještě ze starých vojenských podkladů, popisují terén většinou výborně. A není ani takový problém pokrýt předpokládanou oblast hry základními mapami ČR, tedy desítkami, které jsou opět tištěné přímými barvami, ne rozmazaná rozditherovaná věc, na které se všechno slévá. Plus lze využít mapový archiv ČSOS, překrývá-li předpokládaná oblast hry se zmapovanou oblastí. Etc.

Což neznamená, že bychom podle mapy poskytnuté organizátory bloudili, ale nebyla to mapa, na které už by nebylo co zlepšit nebo zkontrolovat podle jiné mapy.

12

Nemapa

Makula 12.9.2014 v 19:58

Protože už od hry uběhlo trochu času, stihl převládnout vzpomínkový optimismus, takže: Díky za zajímavou hru! Bylo to zas něco jinýho …
(myšleno v podstatě v pozitivním slova smyslu. Podobnost se slovním obratem, který většinou používá tchýně po ochutnání mých kulinářských experimentů, je čistě náhodná)

Nemapu jsme si nechali jako suvenýr v autě, náš chlapeček si ji při každé cestě zálibně studuje a už umí všechny názvy nazpaměť. Doufáme jen, že kvůli tomu nedostane pětku ze zeměpisu.

13

Herní systém a šifry

Kodyn(Tykadla) 10.9.2014 v 22:59

Chtěl bych organizátorům za sebe poděkovat, že investovali svůj čas a energii a připravili Svíčky 2014 :)

Padlo tu už mnoho názorů, tak si dovolím s odstupem napsat svůj pohled na věc.

Myslím, že není nutné nějak měnit systém nápověd, chození pro ně, či kalkulace s vyzvedáváním.

Z mého pohledu letos bohužel byla produkční verze Svíček spíš ostrým testem šifer testovaných na samotných účastnících. Pokud budou dobře odladěné šifry, nebude většina týmů muset řešit přeskakování šifer nebo mnohonásobné braní nápověd na několika stanovištích za sebou. Šifrám z mého pohledu vždy nějaká ta troška chyběla, aby byly snad i elegantní nebo aspoň rozumně luštitelné.

Bohužel mi s postupem času čím dál víc připadalo, že je třeba být u šifry na vlně s autorem, jinak šifru neprolomíte, ani kdybyste se na hlavu postavili. Dle mé diskuze s mnoha účastníky mi přijde, že valná většina šifer byla někým luštěna pod 20 minut (snad jen kalendář možná trval déle). Prostě bylo potřeba toho správného nápadu spojeného s vhodným postupem, a s tím to šlo jako po másle.

Myslím, že my jsme toho téměř zářným důkazem, protože až po kalendář jsme byli na dostřel nakonec vítěznému týmu. Pak se asi štěstí trochu rozmyslelo a od té chvíle jsme si prožívali zlý sen.

Rozhodně si budu letošní Svíčky dlouho pamatovat. Bloudění podle nemapy, která mi díky tomu rozhodně nepřirostla k srdci (v mlze na 3 metry a nakonec hustníku), kdy po spásném objevení silnice vlastně vůbec netušíte kde jste a není se čeho rozumně chytit není mým snem a přáním pro opakování. Stejně tak nachozených 40km (v plné polní) mě asi úplně neinteresuje.

Zážitek nemusí nutně být pozitivní, hlavně když je silný! :)

Pustili jste se nelehkou cestou a přeju vám, aby vám vše vyšlo podle vašich představ. Síba si na jedné afterpárty trochu posteskl, že Svíčky postihuje odliv týmů (nebo, že jich není přihlášených podle vašeho přání), tak snad se stále najde dost odvážných, kteří přijedou i příště. GL!

14

Mapa

Tomáš (OT) 10.9.2014 v 21:36

Nám se NEMAPA hodně líbila a ani nás moc nemátla. Překvapivě jsme se hodně dobře trefovali při přesunech a žádné zásadnější chyby v podkladech neodhalili.

Je však pravdou, že existují podstatně kvalitnější mapové předlohy. Pokud nechám stranou internetové mapy a mapy v rozlišení 1:50 000 a horší, pak se nabízí hned dvě solidní varianty. Jednou možností je (pro některé možná neoblíbená) navazující dvojmapa od Šukártu – č. 455 a 456 (tj. Svitavsko a Blanensko, Boskovicko) v rozlišení 1:40 000. Ovšem nejluxusnějším mapovým podkladem je mapa Boskovicko 1:25 000. Drobným nedostatkem této mapy je, že neobsahuje bezprostřední okolí startu u Březové. Druhý problém je spíš pozitivní – nedá se koupit v podstatě jinde než v Infocentru v Boskovicích.

Při hře jsme měli obě lahůdky hodně hluboko v batohu, abychom se nějakým omylem nedostali do konfliktu s pravidly. Ale herní NEMAPA byla velmi dobře použitelná a transformace azimutu (a následně i nadmořských výšek) bezproblémová.

15

Yenyo...

Síba 9.9.2014 v 17:18

…naučná stezka v nemapě nebyla. Nemohu mluvit za autory, ale tuším, že její absence bude souviset s tím, že znázorňují jen stabilnější jevy, tedy trasy, které má pod palcem KČT a dá se tedy předpokládat, že se o ně někdo trvale stará. Tedy skutečné turistické značky. A ty byly v nemapě všechny. Projekty obcí a svazků obcí, které rostou jako houby po dešti, a to především proto, že se za to dají utrácet dotace, vesměs dlouhodobou péči postrádají a jejich životnost je závislá na životnosti dotačních titulů. Leckteří zpracovatelé map takovéto prvky do map prostě nedávají.

16

Turistické značky

Yenya (abpopa) 9.9.2014 v 15:47

Síbo, v nemapě podle mě buďto chyběla nebo byla značně nevýrazná ta naučná stezka, kterou jsi o pár desítek příspěvků nazpět nabízel jako alternativu cestě k FVE po frekventované silnici. Ony obecně ty barvy jako zelená a světlehnědá (les/vrstevni­ce/skály) byly docela těžko odlišitelné.

17

Bobe...

Síba 9.9.2014 v 12:03

…na nemapě měřítko bylo. Bylo graficky a bez napsaných čísel. To už nám přišlo být příliš přímočaré. I když, jak to tak po hře vidím, tak by zřejmě leckomu stejně nepomohlo, i kdyby tam měl měřítko i s čísly a u toho napsáno „vzorová substituce“, protože proč by se tím měl zabývat, že?

18

Aleši...

Síba 9.9.2014 v 11:54

…to, že není správné zjistit si z jiné mapy výšku a dopočítat, je spíše vedlejší produkt pravidel než jejich podstata. Pokud by na té ceduli byl ten údaj uveden jinde než v mapové části, bylo by to v pořádku, hru by to nijak nenarušilo, byla by to prostě jen další z cest, jak na substituční systém přijít.

I to, podle čeho lidi krajinou chodí, by nám bylo celkem vzato jedno. Ve chvíli, kdy poskytneme hráčům mapu, na které pracujeme tak, aby byla přesnější než jakákoli veřejně dostupná jiná mapa, tak tím v zásadě nemá jak získat výhodu. (Tedy pominu-li chytré přístroje, které člověku ještě ukážou, kde se nachází. To mi tedy připadá, že taková trapnost nemá co dělat v jakémkoli závodě, jehož součástí je pohyb krajinou.) Ta výhoda spočívá v něčem jiném.

Ten důvod, proč zákaz map zbytečný není, zdokumentuji na následující šifře. Šifra OHYB na Žalovce měla být zařazena po úvodní velmi jednoduché části jako první těžká šifra hry. (To byly plány!) Následující stanoviště u Vepřové jeskyně je jen asi 0,5 km vzdálené, což je v kombinaci s obtížností šifry riskantní prvek samo o sobě. Vepřová jeskyně ve skutečnosti neexistuje. Ta díra ve skále patrně nikomu nestojí za to, aby ji pojmenovával, narazili jsme na ni při terénním průzkumu náhodou, zalíbila se nám, a jak se ukázalo, líbila se i hráčům. S možností zkontrolovat její neexistenci na jakékoli jiné mapě bychom si toto stanoviště prostě netroufli použít.

19

Nemapa

Bob (LK) 9.9.2014 v 11:19

Teď si nejsem úplně jistý, ale na nemapě asi chybělo měřítko. Patrně proto, že substituce už by byla příliš patrná. Vzhledem k počtu nápověd by to ale nebylo na škodu. Navíc šifra na Luciferburku by se stala řešitelnou i pro týmy které braly totální nápovědu na substituci. Jasně, dopředu se to asi odhadnou nedalo.

20

Nemapa

Bob (La Kukarača) 9.9.2014 v 11:09

Mně se nemapa líbila. Měla praktický formát, byla nepromokavá a pro orientaci postačovala. Velká výhoda byla, že jsme dostali tři kusy, takže jsme měli každý svou. Navíc odpadlo shánění nějaké konkrétní mapy. Pro organizátory pak poskytuje obrovské možnosti přizpůsobení reality tajence, nebo různá protihaluzící opatření. Například když je ze šifry patrné, že má šest písmen a první a poslední je stejné, tak je možné podobně pojmenovat více objektů v okolí. Já bych tedy nemapu uvítal i příště.

1234567...