Zeď nářků

1234567...
21

Mapa

Aleš (Přizdi) 9.9.2014 v 10:12

My si na kvalitu mapy stěžovat nemůžeme a úplně chápu Síbu, v tom, když říká, že nechce ohýbat trasu na úkor šifer (a nebo přehazovat šifry na trase na úkor celkové luštitelnosti, což sice neříká, ale je to taky možnost). V místech trasy, kde jsme se pohybovali, mapa seděla a žádný Andělíček se nekonal.

Takže chodit okolo Zmijáku a Nové Hospody bylo fajn a říkat mapě věc taky. Přepočítávat čísla naštěstí jen jednou) a substituovat světové strany už trochu míň – ale co už, je to součást výzvy se se hrou popasovat. Ale teď si říkám, že vlastnictví mapy jakékoliv jiné (klidně podporované imperialistickým satelitem) by vlastně k ničemu nikomu nebylo (protože topo-orientace byla podle té věci dostačující a měli jsme tři) a zakazovat ji je trochu zbytečné.

Proč zbytečné – na Luciferburku nám vyšla kóta 599 a první, co nás napadlo, bylo, že třeba v textu na naučné tabuli bude výška hradu uvedená. V textu nebyla, ale samozřejmě tam byla mapa, které jsem si všiml a údaj tam nešel přehlédnout. Tak jsem akorát musel ostatní varovat ať se tam nedívají a dál se šifře nevěnovat. Kdyby to zakázané nebylo, způsob řešení „zjistím si výšku a dopočítám“ je pro mě docela OK. Hlavně když ta výška je přímo napsaná na místě stanoviště.

22

Ztráty a nálezy

Pepa 9.9.2014 v 08:59

Málem bych zapomněl, že se nám sešlo několik nálezů, které mohou být vašimi ztrátami:

Deštník Nikon nalezený ve Stvolové u hasičské zbrojnice.

Trojnožka sedátko nalezené na Turniketu.

Obě věci jsou toho času v Poličce, vyzvednutí/dodání možno doladit dle dohody. Pokud jsem náhodou nějaký nález zapomněl, doufám, že mě někdo z organizačního týmu doplní.

Co se týká proběhlé diskuze, nechám Síbu, aby byl naší hlásnou troubou, takže jen krátce.

Mohu ujistit Binga i kohokoliv, kdo by snad podobnému dojmu propadl, že naším cílem není dělat z lidí blbce a bavit se na něčí úkor. To, že nejedeme v jednotné linii s jinými hrami a že boříme zažité mýty je naše cesta pro zábavu jak vás, hráčů, tak nás organizátorů.

23

ještě nemapa

šuf 9.9.2014 v 08:40

Koukám, že se tu na herní prvek nemapy snesl kus kritiky – jo, taky bych uvítal přesnější. Mimo toho ji ale považuju za super nápad. Postupy v noci bez GPS a lokálního místopisu měly pro mě fakt atmosféru. Navíc je to prostě fér, i když orientačně slabší týmy se asi musely docela zapotit.

24

Obecné zamyšlení

Síba 8.9.2014 v 22:35

Jsou věci, které možná nejsou pro každého, ale rádi bychom, aby pro hráče Svíček byly. Jedním z nich je svoboda. Dovednost pracovat s vlastní svobodou není samozřejmá. Svět sešněrovaný omezeními je patrně jednodušší, ale tak trochu zahnívající. My vám dáváme na Svíčkách svobodu rozhodovat o sobě. O tom, v jaké chvíli opustíte činnost, která vám nejde, nebo která vás nebaví. Važte si jí, ne všude takovou svobodu dostanete. Nemíníme vám ji brát. My si pak vyhrazujeme svobodu vás posouvat dál způsobem, o kterém věříme, že nejlépe naplňuje to, aby vám mohl pomoci a jiné nemohl poškodit. Nesnažte se brát ji nám. Každým dalším mantinelem, který si sami sobě budeme navzájem klást do cesty, své vlastní svobodě škodíme.

Když už se člověku nedaří, je snadné podléhat nerozumným řešením. Reagovat na stav, kdy čelím aktivitě, která se mi nelíbí, tím, že ji budu provozovat o to víc, jen abych ji mohl následně někomu vyčítat, je blbost. Nikoli fyzikální vlastnost systému. To je fyzikální vlastnost týmu. Je možné nerozumným řešením podléhat a nepodléhat. To je taky svým způsobem věc svobody. Jak diskuze na Zdi nářků ukazuje, jsou týmy, které nepodléhat dokáží.

Dovednost nepodléhat nerozumným řešením, stejně jako dovednost pracovat s vlastní svobodou, představuje potenciál svého vlastního rozvoje. A to asi tím více, čím méně se podaří Svíčky vyladit tak, jak bychom si sami představovali. Zkuste se k tomu postavit takto, my to děláme stejně.

PS: Omlouvám se všem, na jejichž podněty jsme zde výslovně nezareagovali. Je vás zhruba padesátkrát víc a rychlost vašich myšlenek přesahuje naše reakční možnosti. Pokud někdo žádáte výslovnou reakci na svůj podnět, zopakujte jej, prosím. Všechny vaše názory nás zajímají.

25

Yenyo...

Síba 8.9.2014 v 22:35

…která značená cesta v nemapě chyběla? Naším záměrem vlastně bylo, aby v ní nebyly vůbec, ale ukázalo se, že to technicky nejde rozumně vyřešit. Co ale vím, tak turistické značky v nemapě nechyběly. Ony tam prostě nejsou.

26

Ještě k nemapě

Yenya (abpopa) 8.9.2014 v 18:40

JiříK: souhlasím, letos byla mapa podstatně kvalitnější než vloni.

Síba: Proč vlastně v nemapě chyběla většina turistických značených cest? Podle mě je značka podstatná informace, že nakreslenou cestou opravdu někdo relativně často chodí, a že tedy cesta je něco jiného než kopřivy a maliní v místě, kde z posledního baráku chodívali na kopec, ale už nechodí, protože jim tam postavili FVE.

27

Kvalita mapy

JiříK(Corn Flakes ve slevě) 8.9.2014 v 16:52

Souhlasím se Síbou, že meziročně šla kvalita mapy znatelně nahoru. A za to obrovské díky, protože loni jsme měli fakt problém rozlišit vrstevnici od lesní cesty.

28

Bingo...

Síba 8.9.2014 v 16:11

…striktně vzato je kvalita mapy irelevantní, pokud se žádná nepoužívá.

Pokud pak pomineme herní terminologii, tak kvalitní mapu nejen, že mít smíte, ale dokonce musíte, protože jste i dostali a to dokonce ve třech kusech.

Rád bych odpověděl na to, proč není mapa kvalitnější, jednoduše tím, že kvalitnější dostupná mapa neexistuje. To je stav, kterého bychom rádi dosáhli. V topografické přesnosti jsem se s kvalitnější mapou nesetkal, k tomu, abych mohl říci, že kvalitnější mapa neexistuje, ale záleží na individuálních preferencích, co je pro koho kvalitní. A kvalitní stále není, byť je více než vloni, čitelnost mapy. A ne, opravdu to není tiskem ani laminováním.

No a důvodů k mapě jediné je hned několik. Jako takový méně důležitý lze zmínit jednotné podmínky pro všechny. Asi netřeba rozepisovat, k čemu je to dobré, jenom proto bychom to ale nedělali. Hlavním důvodem pro vlastní mapu je to, že veřejně dostupné mapy jsou pro nás nespolehlivé, a to jednoduše pro přílišnou rychlost svého vývoje. To se týká map tištěných a dvojnásob pak elektronických. Již několikrát se nám stalo, že u mapy, na níž byla hra stavěná, vyšlo krátce před hrou nové vydání, které bylo nekompatibilní s obsahem hry. A to je riziko, které nemíníme znovu podstupovat.

No a hlavní důvod pro pouze vlastní mapu pak tkví v propojenosti šifer a trasy. Vybíráme-li trasu, vybíráme ji tak, aby byla pokud možno uživatelsky příjemná a hezká. Tím jsou předurčena stanoviště. Vybíráme-li šifry, dost často máme nějakou, která nás omezuje z hlediska možné tajenky. (Například letošní ÚVOZ vyžadoval dvě místa o stejné délce morseovkového zápisu, NARCIS šestipísmennou tajenku, SOBEC pětipísmennou tajenku, CITÁT tajenku, kterou lze asociovat.) No a my se snažíme neohýbat trasu kvůli šifrám, abychom dělali stanoviště na smetišti vedle kupy hnoje, jen proto, že to je jediné místo v okolí, které má šest písmen. A taky se snažíme neohýbat šifry kvůli trase, abychom vám kvůli nevhodným názvům vhodných míst šifry kazili. A tak je nejjednodušší cestou, jak trasu a šifry zkombinovat co nejlépe, alespoň na potřebných místech ohnout realitu. To ale může fungovat jen za předpokladu, že hráči nemohou udělat to, aby vzápětí po obdržení mapy vytáhli další dvě mapy papírové a dvě mapové aplikace v mobilu a vrhli se porovnávat, co jsme kam přidali, co jsme kde překreslili a co přejmenovali. Protože to je věc, která dokáže zhatit úplně všechno.

29

Bingo, ...

Yenya (abpopa) 8.9.2014 v 15:02

… tu mapu bych jim fakt nezazlíval. Je pravda, že měla horší rozlišení tisku než běžné mapy, ale zase realitě celkem odpovídala. Alternativní cesta místo rychlostní silnice se teda v ní podle mě najít rozumě nedala (podle Seznamu jo), ale zase to bylo docela zajímavé jít podle mapy, která nemá sever nahoře. Přiznám se, že jsme pro kontrolu vytahovali buzou častěji, než je obvyklé.

30

Bingo (Tykadla) 8.9.2014 v 11:39

Původně jsem chtěl napsat své dojmy, až se mi to trochu rozleží v hlavě a pak jsem na to nějak zapomněl.

Nejdřív k tomu, jak se nám dařilo. Začátek byl velice dobrý, byli jsme zřejmě naladěni na správnou vlnu. Prošli jsme vcelku hladce i kritickou substituční šifrou, kde ten správný nápad byl jedním z prvních. Došli jsme bez problémů až ke kalendáři. Nad ním jsme strávili několik hodin, ale dali (s vyčerpanou, ale nepoužitou nápovědou – luštiči byli rychlejší než běžec). A dál už to byl jeden zásek za druhým, nedali jsme ani primitivní křížovku. Radosti nepřidalo bloudění cestou k „alternativnímu řešení“ ke svaté Klárce. Měli jsme pocit, že zhulenost šifer začala jít úplně mimo nás, a tak jsme od okamžiku, kdy bylo jasné, že turniketem neprojdeme, se snažili rychlými nápovědami prodriftovat aspoň na turniket. Na turniketu jsme se zděšením zjistili, že ač jsme toho moc nevyluštili, tak jsme osmí.

Letošní Svíčky mě definitivně utvrdily v tom, že Svíčky nejsou hra pro mě (mluvím teď za sebe). Mám pocit, že si orgové z nás dělají blbce a že se jim to daří. Proč nesmíme mít kvalitní mapu? Zřejmě proto, aby měli škodolibou radost z toho, jak bloudíme. Povedlo se. Já jsem se ztratil hned na začátku cestou k rozhledně. Když jsme cestou ke Klárce prošli hustým lesíkem, mysleli jsme si, že jdeme na západ. Po vytažení buzoly jsme zjistili, že jdeme na východ a pořádně netušíme, kde jsme. Šifry jsou rok od roku zhulenější a místo „jé, to jsme blbci, že jsme na to nepřišli“ se čím dál častěji objevuje „no, ahá, a jak jsme na to měli přijít?“. Turniket je kapitola sama pro sebe a místo řešení úkolů, kde je mizivá šance na úspěch, je lepší se prospat.

Svíčky se posledních pár let odklánějí od toho, co se mi líbí, a tak příště zkusím něco jiného. Je spousta šifrovaček, na kterých jsem nebyl a o kterých ostatní říkají, že jsou fajn.

1234567...