Zeď nářků

...2345678...
41

Pozdrav

Tomáš (OT) 5.9.2014 v 16:02

Ahoj všem diskutujícím!

Zdravím vás z vlaku Bečva, který uhání směrem na Ostravsko. Nemyslete si, že mi tímto příspěvkem mimo diskusi o herním systému nějak přeskočilo. Se Svíčkami má tato cesta společného víc, než to na první pohled vypadá.

Předně se tímto spojem veze organizátorský tým Svíček. Mám tedy možnost ptát se napřímo a to dokonce i velkého guru Síby.

Bohužel však nemíříme na stejnou akci. Svíčky jedou na Ostrovtip, takže je podezřívám, že minulý týden nekuchtili svíčkovou, ale vtipnou kaši. Já jedu na jinou šílenost – Pochod B7, na který jsem na Svíčkách získal vcelku dobrou přípravu při dlouhých přesunech pro nápovědy.

Čeká nás pěkný víkend :-).

42

Nápovědy

Aleš (Přizdi) 5.9.2014 v 11:49

Já teda vidím jako největší slabinu stávajícího systému to, že má pozitivní zpětnou vazbu, tj. po tom, co tým vezme jednu nápovědu, přijde místo úlevy únava po 5–7km zacházce, takže vzetí další nápovědy se kvůli tomu stává pravděpodobnějším. A chce se to někomu dělat potřetí?

Samozřejmě, lepší je luštit bez nápověd – akorát obecně na hře s nimi se nedá rozlišit, jestli tým, který ji bere ji bere proto, že si chce užít hru a pomoct si s úkolem, kterej ho otravuje, tým, kterej je prostě zabedněnej a nejde mu to, nebo tým, kterej si chce poskočit v pořadí, protože vidí, že konkurence už tu 3 hodiny sedí.

Já to vidím tak, že nápovědy z principu jsou hlavně pro ty první dvě skupiny (a jejich varianty). Na organizátorským zvážení je to, jestli má smysl vymýšlet nějaká opatření proti té třetí. A jestli náhodou ta opatření nepovedou k tomu, že holt top týmy budou mít o něco těžší taktizování a zároveň hlavní pole mnohem větší opruz. A jestli náhodou těch, kterých se to taktizování týká, není vlastně docela málo.

43

Nápovědy

Bob (LK) 5.9.2014 v 11:20

Moje představa ideálního systému nápověd je, že následující týmy jsou v cíli hodnoceny v uvedeném pořadí.

1-vyřešil_bez_ná­pověd_za-7_hodin, 2-vzal_po-3_hodinách_ná­povědu(4body)_a_pak_za­_hodinu_vyřešil, 3-vzal_ihned nápovědu(4body)_pak_za-3_hodiny_vyřešil, 4-vzal_ihned_ná­povědu_a_totál­ní_nápovědu(4+4bo­dů)

Toho lze ovšem dosáhnout jen těžko. Aktuálně by bylo pořadí přesně opačné.

44

Nápovědy

pražský Ondra(ROFLCOPTER!) 5.9.2014 v 10:23

Pokud si správně pamatuju, celý výchozí záměr nápověd na Svíčkách byl udržet ve hře týmy, kterým se nedaří (jsou vzdáleni od domova, dopravy není moc a noc je dlouhá). Když pak ve fóru už myslím dvakrát zazní feedback, že právě nápověda (resp. informace o jejím umístění) byla tím impulsem hru opustit, přijde mi zjevné, že nápovědy svou původní roli neplní dobře. Tím pádem stojí za organizátorské vnitřní kritické zrevidování, a to i přesto, že byly v historii vyzkoušeny systémy, které dopadaly ještě hůře.

45

Nápovědy

Bob (LK) 5.9.2014 v 09:53

Současný systém nápověd není tak špatný. Rozdíl mezi vyluštěním a nevyluštěním prostě musí být citelný. Hráčům vadí ta nepředvídatelnost, kdy nevím zda za stejnou bodovou cenu dostanu užitečnou nebo neužitečnou telefonickou nápovědu, nebo mě pošle na 7-kilometrovou procházku.

My bereme nápovědu velmi neradi, což nás při současném systému znevýhodňuje proti týmům, které vezmou nápovědu po letmém zhodnocení šifry. To ale lze řešit jedině náročnějším SMS systémem, například podáváním nápověd až po několika hodinách od příchodu na stanoviště. Ale opět za penalizaci, aby je hráči nebrali automaticky.

Letošní problém bych nevyděl ani tak v tom, za jakých podmínek byly nápovědy poskytovány, ale v tom, že byly potřeba v takovém množství.

46

Penalizace

Petr(8.kejkle kouzelníka Žita) 5.9.2014 v 09:47

Síbo, jak tu vehementně trváš na časové i terénní penalizaci – nerozumím, proč je tedy penalizace 2 hodiny + 1.5 hodiny opruzujícího pochodu po silnici. Proč tedy není rovnou penalizace 3.5 hodiny (7 bodů), když už musí být tak drastická? Z vlastní zkušenosti už druhá taková nápověda hráče znechutí. A pokud nad nimi visí vidina další nezáživného přesunu na opačnou stranu, raději to zabalí. Pokud by to bylo bez toho zbytečného pochodového cvičení, tak i přes značnou ztrátu by si týmy zahrály v základní části a s mnohem lepším pocitem. Pokud se bojíš hromadění zoufalců na turniketu, můžeš dát omezení, při jehož překročení na turniket nesmí.

Základní otázka tedy spočívá v tom, zda je vaším cílem větší přívětivost hry i vůči „neprofesionálním“ hráčům, nebo naopak chcete, aby hra byla pro neúspěšné týmy opruzující, nebrali více nápověd a rozhodli se to brzy zabalit. A možná že máš pravdu, že je tento systém ok. Ale byl by funkční jen při správně nastavené obtížnosti, což se letos nepovedlo. Letos tvrdě zasáhl většinu kvalitních týmů, a v tom je asi příčina této vlny odporu.

47

Vladane...

Síba 5.9.2014 v 09:39

…došlo se k ní tak, že po rozepsání písmen morseovkového stromu se nadále na chlívečky nahlíželo jako na chlívečky polského kříže (s příslušným písmenem). Každé toto písmeno bylo potřeba v rámci polského kříže modifikovat přidáním či odebíráním teček (čísla), přidáním (fajfka), odebráním (křížek) či přemístěním (šipka) vybarvené hrany. Tím vzniknou písmena nová, která se následně seřadí podle původní abecedy. A vyjde mezitajenka: „V této šifře nehledejte tajenku.“ Návod na to, hledat někde jinde.

48

Narcis

Vladan (OT) 5.9.2014 v 08:50

Z reportáží jsem pochopil, že i lícová strana této šifry měla tajenku. Můžete mi někdo naznačit, jak se k jejímu přečtení došlo? Dík

49

Síbo

Ondra(ROFLCOPTER!) 5.9.2014 v 08:23

…jenomže to, že je výhodnější neprolamovat zákysy a raději brát zavčas nápovědu, platí ve vašem systému tak či tak. Tým si sice bere nápovědu s nadějí, že ji dostane rovnou a nebude muset nikam šlapat, ale když už musí, tak nezůstane sedět a jde. Pro tu chvíli, kdy si jde pro nápovědu, neluští intenzivně, čímž se snižuje ta pravděpodobnost, že vyluští šifru vlastními silami. Každopádně z hlediska rizik je to rozhodování pořád jednoznačné a dál platí, že je lepší po hodině vyluštit s nápovědou než po čtyřech bez ní. Terénní nápovědy pro všechny šifry nejsou řešení, protože pak si ty týmy, které si přijely „pouze“ zahrát a ne zazávodit, nezahrají už vůbec.

Stará pravidla neznám, takže na druhé dva odstavce nemůžu reagovat.

50

Ondro...

Síba 5.9.2014 v 00:21

…právě proto, aby neplatilo, že šifry je výhodnější neluštit, není penalizace pouze časová, nýbrž potenciálně nejen časová, o čemž je tu delší dobu řeč. Pouze časová nápověda má pak právě ten efekt, jenž zmiňuješ, víme to a nebudeme tuto chybu opakovat.

Současný systém splňuje filosofii a záměry nejvíc ze všech, protože jiné fungovaly hůř. Systém máme takový, že funguje způsobem žádoucím, a nebudeme se vracet k tomu, co už v minulosti fungovalo blbě.

Ano. Důsledky systému dopadají víc na ty vzadu, než na ty vpředu. Systém, kdy je to naopak už jsme taky měli. Jeho jediným důsledkem bylo, že ti vpředu byli za blbce. Ti vpředu být za blbce prostě nesmí, jinak je to hovno soutěž. Ctíme ty, kteří se jdou porvat s náplní, kterou připravíme, ale těm, kdo se s ní dokáží navíc porvat úspěšně, náleží poklona. Tu si nebudeme podkopávat.

...2345678...