Zeď nářků

...45678910...
61

Mé subjektivní hodnocení

Lama (voy-a-ger) 3.9.2014 v 21:03

Předchozí diskuze je velmi dlouhá, takže jsem ji celou nečetl, zde je jen pár komentářů:

  1. Těžká trasa i nápovědy špatným směrem je prvek, který mě na Svíčkách dlouhodobě štve, ale zároveň právě díky němu mám ze Svíček největší respekt a jednou je dojít by pro mě byl větší úspěch než dojít třeba Bednu nebo TMOU, takže jsem rád, že Svíčky takové jsou a doufám, že zůstanou. Na druhou stranu je pravda, že když ještě existovala světová fáze Bezvíčku, tak tento systém fungoval víc…
  2. Alternativní jména míst na mapě jsou dost dvojsečné – na jednu stranu byla sranda přijít na „Kuří skály“ a najít tam jméno „Kamenná svatba“, ale na stranu druhou je na houby, že až budu někomu, kdo danou oblast zná, vykládat, že jsme luštili na Zmijáku, tak mu to bude srdečně u zadnice :) Ale je to zpestření, takže asi plus.
  3. Mapa nemapa – byl jsem dost natěšený na šifrovačku bez mapy. Nestalo se, neberu to jako mínus, beru to jako absenci plusu :)
  4. Popletená čísla – za mě obrovské plus, jeden z nejlepších zážitků letošních Svíček pro mě je rozhodně prozpěvovat si „Těch 6333 mil, těch 6333 mil, má 6 směrů a 6 cílů“ a celkově mám rád červené nitě na šifrovačkách, takže rozhodně velmi chválím. Že týmy, které vzali na 3 dead, byli prakticky odsouzeni k záhubě, je problém, který asi měl být nějak řešen, ale po bitvě je každý generál…
  5. „V této šifře nehledejte tajenku.“ je hezký nápad, použitý na zcela nevhodné šifře. Kdyby byl použitý (nějakým způsobem) na triviální šifře (třeba sušenkách), tak bych neřekl popel, ale po 2 hodinách poctivého luštění si nechci přečíst, že to přišlo vniveč, to pro mě bylo obrovské zklamání a znechutilo mi to zbytek Svíček (nálada se vrátila až s pivem na turniketu).

Celkově Svíčky hodnotím jako jednu z těch lepších šifrovaček, na kterých jsem byl, nebýt již zmíněné šifry, tak bych je asi hodnotil jako jednu z úplně nejlepších.

62

reportáže a přestávka

Martina(Seš-lost) 3.9.2014 v 21:02

Jé, můj oblíbený Přizdi-grafoman nezklamal. :-) A utekla mi reportáž Borců v uvozovkách, to je taková radost, vědět, že jsme na tom nebyli sami tak mizerně.

Jinak nápad na povinnou přestávku se mi líbí a celkově mi jsou ty Dejwovy postřehy blízké. A oceňuju, jak Síba píše, že takhle to úplně nechtěli. Stane se.

63

Petro...

Síba 3.9.2014 v 20:07

…ze startovní šifry bylo možné vyluštit jedno až tři místa a na každém z nich získat jednu z druhých šifer. V případě, že někdo vyluštil všechny tři, mohl navštívit i těžiště a tam získat přímo třetí zadání.

64

Herní systém

Dejw (Tykadla) 3.9.2014 v 19:25

Nevím o nikom, koho baví terénní (nebo spíš silniční) nápovědy. Síbo, můžeš tisíckrát vysvětlovat, jak jsou pro hru efektivní a nepostradatelné, ale nic to nezmění na faktu, že nás nebaví. Odstrašující efekt přestává fungovat ve chvíli, kdy tým pochopí, že se do finále nedostane. Pak se přepne se do „iNula-módu“, tj. rezignuje na luštění a bere nápovědy a záchrany hlava nehlava. Důvodem nemusí být snaha za každou cenu dojít na turniket, jako spíš přibývající únava z předchozích trestných postupů a z ní vyplývající iluzi, že orgové jsou blbci a že luštit se nevyplácí, čemuž následně padnou za oběť i kvalitní a tedy nevinné šifry. Tento efekt znám to z vlastní zkušenosti (Šumperk), další příklady viz některé letošní komentáře a reportáže.

Trochu obecněji, Svíčky jsem vždycky bral jako přehlídku elegantních šifer a cestu krásnou krajinou, zatímco herní systém spíš jako nutné zlo. Takže k výše vysvětlené kritice terénních nápověd ještě připojuji:

  1. Nápovědní systémy lákají autora šifry uvažovat stylem „v nejhorším si vezmou nápovědu“ a přestřelit obtížnost nebo zhulenost. (Jak krásně by se letos na některých stanovištích vyjímaly nápovědové odlehčené verze.) Nejsem proti nápovědám jako takovým, ale při podobných úvahách by měl autor myslet na jejich vysokou cenu.
  2. Nerozumím tomu, proč se z finále dělá taková snobárna a méně úspěšným týmům se brání jeho absolvování když už ne utavením pochodem, tak hodinami marných činností na turniketu. (Tohle možná jiní hráči vnímají jinak.) Kór když jsou všechny dobré šifry až ve finále. Jak by bylo na turniketu krásně, kdyby tam byla třeba jenom nucená hodinová přestávka, člověk by si dal párek, pokecal se soupeři a s orgy, trochu se prospal …
  3. Kromě času průchodu turniketem neexistuje (aspoň neoficiální) pořadí pro týmy, které neprošly cílem. Nechci tímto upřednostňovat „sportovní cíle“ hry před čímkoli jiným, ale demotivovanost k soutěžení může vést k nežádoucímu účinku popsanému v úvodu.

Celkem shrnuto: Systém je neutrální pro úspěšné týmy, ale hodně nepřátelský k týmům, kterým se nedaří. Nastanou-li potíže, systém je spíš zvýrazní než potlačí. Dost možná že za letošní rozpaky ze hry nemůže ono alternativní pojetí, ale až jeho kombinace s nemilosrdným herním systémem. Jinými slovy: Chcete-li víc experimentovat, přizpůsobte tomu pravidla.

Omlouvám se za otevřenost. Nechci orgům vnucovat vlastní představy, ale budu rád, když se nad systémem zamyslí. Kritizuji, protože mi na Svíčkách záleží. Jinak bych mlčel.

65

Martina reportáž

Vladan (OT) 3.9.2014 v 19:25

Díky za reportáž, sám reportáž asi nenapíšu, takže jen srovnání … nevyřešili jsme 4 z tanku, získali jsme 2 interaktivní body, měli jsme 4 logické, na substituci jsme přišli na sušenkách, takže jsme šli po stejné trase, ale vaše skóre pomocných dohnali až při řešení tady není šifra.

Skončili jsme již zcela demoralizovaní na vetchozrakost, když jsme na druhé straně trie viděli pouze červené fleky od mapy. Těžiště jsme samozřejmě taky neviděli.

Tady není šifra jsem se zcela nepotkal s orgy, když jsem se rozhodl obejít jeskyni a vylézt na skálu nad ní, která nebyla příliš daleko od zadání … hezká dlouhá individuální procházka. Zbytek týmu nesouhlasil s mojí interpretací, ale zase mu nedošlo, že slovo šifra má o jedno písmeno méně písmen než slovo řešení.

Zpětně lituju předčasného vzdání trojky, stejně tak 7. Demoralizace u kalendáře, kde jsme nedokázali dopočítat do 128 …

66

Yenyo...

Síba 3.9.2014 v 19:03

…mám-li herní prostor chaotické části, ve které se nachází velká silnice, a přitom se tam víceméně každý pohybuje jinak a individuálně, není dost dobře možné zamezit tomu, aby ta silnice pro někoho neměla rozumnou alternativu. Rozhodně ji ale měla pro ten přesun základní, tedy z hřiště k FVE. Stezkou podél řeky do Hrouzkové, vedlejší silnicí do Palešína a pak do kopce.

Konkrétní cestu k FVE neznám, nedovedu se k ní vyjádřit.

Ke konkrétním místům se vyjadřuji opakovaně, takže tentokrát je situace opět stejná jako vloni, předloni, předpředloni i dříve. Nám se vrcholek s lavičkou líbí (asi i víc než Vepřová jeskyně a Luciferburk). O tři sta metrů převyšuje údolí Svitavy a vzhledem k tomu, že až k vrcholu sahají louky, je odtamtud skvělý rozhled. Až k okraji lesa se dá dojít po louce a od okraje lesa k lavičce je to tím maliním asi deset metrů. Těch deset metrů je tam proto, abychom okraj lesa s výhledem umístěním kanónu neblokovali jako lušticí místo.

67

Petře (8. kejkle)...

Síba 3.9.2014 v 18:24

… těžiště se musí jenom správně určit. U kaple to není.

68

Roberte (Zvířátka)...

Síba 3.9.2014 v 18:02

…kapacitně nedostatečné občerstvení na startu bylo právě proto, že se nedalo očekávat, že většina lidí přijede najednou. Mezi rychlíkem z Brna a z Prahy má být půlhodinový rozestup, avšak rychlík z Brna měl ve skutečnosti půlhodinové zpoždění, takže se z obou směrů sjely v podstatě ve stejný čas.

69

Ivoši...

Síba 3.9.2014 v 17:56

…mladší hráči měli šanci název Čtyři z tanku a pes vyasociovat, proto to také někteří udělali (a někteří ne). A protože stoprocentně se na to spolehnout nedá, je šifra zařazená do nelineární části, aby okolo ní vedly i jiné cesty.

Poslední osobák odjížděl ve tři čtvrtě na osm a alternativní polohy šifry AUTOMOBIL byla koncipována s tím, že se na ni pojede, nikoli půjde, pokud už by se tedy stalo, že si záchranu na třetí šifru skutečně někdo vezme. Budiž to připomenutím toho, že byť se nějaký scénář jeví jako silně nepravděpodobný, pokud je možný, skoro určitě se stane. Výchozím předpokladem tady bylo, že je krajně nepravděpodobné, aby někdo zůstával na třetí šifře v ještě tak pozdním čase, aby bylo potřeba řešit odjezd posledního vlaku. Inu, chyba.

70

Richarde (BvU)...

Síba 3.9.2014 v 16:45

…v rámci úvodní chaotické části jsme považovali za přijatelné procházení přes jakékoli množství stanovišť, je-li dodržena správná návaznost.

...45678910...