Zeď nářků

1234567...
11

Reportáž

Dero (Přizdi) 2.9.2016 v 10:08

Snad i na Svíčkách platí, že nejlepší poděkování orgům je reportáž. Tak tady je ta naše: http://bit.ly/…-svicky-2016

Děkujeme!

12

Adolfův kopec

Síba 2.9.2016 v 00:58

A tak si tu iracionální naději nech. Třeba se tomu kopci tak opravdu místně říká. My to nemůžeme vědět, protože my místní nejsme. Prostě jsme se třeba jenom trefili.

13

Síbo...

Petr (Vojtíci) 2.9.2016 v 00:48

…aby bylo jasno, já si nestěžuju, že to takto bylo řešeno, protože nás to skvěle pobavilo. Mně je jenom líto, že to není skutečnost, to by byla třešnička na dortu. Třeba kdybych zjistil, že sis vymyslel jméno Světláček, tak by šifra na zámku ztratila půl kouzla. Tady je to obdobné, i když třeba o hodně mírnější.

14

H

Pavel (Fčeličky) 2.9.2016 v 00:47

Šifru s Hitlerem hodnotím jako korektně provedenou. Celkem rychle jsme vyslovili hypotézu, že tři partie=tři cifry kóty, kde mat je nula možností, tj. nula v kótě 609. Jít tam rovnou jsme brali za přílišné haluzení, ale další cifry jsme nepotvrdili, protože jsme pohyb jako hákový kříž neidentifikovali (naše chyba) a následná zřejmě chybně zapamatovaná nápověda (protivník v úzkých místo v koncích) nás od správného nápadu odvedla.

15

Statek

Tom 2.9.2016 v 00:43

Statek říká, že

  • Přizdihory povýšili sbírání korálků na vyrábění náramku se vzorem.
  • O vítězi nerozhodly šachy nebo láčky, nýbrž sekvence dvou šifer, které v kontextu této hry nebudeme považovat za plnohodnotné. Zpestření trasy. Kříž a kaple. Křoví je v tom nevinně.
  • Dvě fčeličky dlouhého doletu získaly spoustu cenných skalpů.
  • Čumáci a Seš-lost se na turniketu činili, Po trati si dali šlofíka.

A statek to všechno věděl dávno dopředu :o)

https://statek.seslost.cz/…istiky-sifer https://statek.seslost.cz/…-2016/bonusy https://statek.seslost.cz/…016/nasazeni https://statek.seslost.cz/…ruchody-tymu

16

Adolf

Aleš (Tak trochu...) 1.9.2016 v 19:47

… a já jsem rád, že jste to takhle nechali, protože naše řešení bez posledního kroku je ve skutečnosti autorsky přípustné.

17

Petře...

Síba 1.9.2016 v 19:34

…ono je to těžké. Na začátku byla myšlenka udělat šifru na bázi zpětné rekonstrukce pravidel pohybu nové šachové figury. Pak se postupně zvolilo, jaké, že to bude mít formu zápisu šachové partie, atd. To mělo být na šifře stěžejní. Zbývala ne úplně jednoduchá, ale nutná věc. Vymyslet, jak na tento princip napasovat nějakou tajenku. Od začátku jsme měli obavy, že je ten poslední krok příliš neintuitivní. Takže bylo první dilema, zda prostě otevřeně neříci, co se má v posledním kroku udělat. Jenže to by znamenalo, že ze zadání musíme odstranit mat, protože mat je jasná nula i bez luštění. Jenže mat byl zase dosti klíčový pro to hlavní, tedy odhalit pravidla pohybu. Takže tudy ne. Testy ukázaly, že poslední krok (který bychom tam nejraději neměli vůbec, ale nějak se ta tajenka vytvořit musí) skutečně problém je. A to jsme nechtěli. Takže nastalo druhé dilema. Buď nechat šifru v původní podobě, kde k výsledku nevede jiná cesta než detailní analýza šachů a smířit se s tím, že nemálo hráčů si na ní vyláme zuby i s hotovou svastikou, nebo s posledním krokem nějak pomoci a smířit se s tím, že případně může pomáhat i s předchozím. Zvolili jsme druhou možnost a bezejmennou kótu pojmenovali. A tím jsme si způsobili třetí dilema, protože do té doby jsme v mapě neměli nic, u čeho by mělo nějaký smysl utajit pravou identitu. A to se tímto změnilo, protože tady by to smysl dávalo. No a výsledek hlasování o zákazu soukromých map vidíte. Tak můžete zauvažovat, jak byste tato dilemata řešili vy.

18

orgportaz

Petr (Vojtíci) 1.9.2016 v 17:41

Síbo, po přečtení reportáže ve mně zhasl jeden plamínek. To, že Adolfův kopec není na normálně dostupných mapách, jsem (po hře) zjistil, ale pořád jsem choval v srdci iracionální naději, že se mu tak místně říká nebo něco. No, neva.

Jinak pro nás Adolfův kopec znamenal především potvrzení, že máme počty tahů správně. Vyrazit bez počítání (a takových týmů bylo asi dost) mi přijde slabé. Ale je pravda, že my už jsme luštili s nápovědou, takže jsme o počítání věděli.

19

Reportáže na darknetech

Yenya (Borci v uvoz. j.h.) 1.9.2016 v 16:37

Jirko (i případní další autoři reportáží), já vím že budu za exota a klidně mě ignorujte, ale chtěl bych poprosit jménem sebe i podobných paranoiků o to, aby reportáže byly dostupné nejen na darknetech typu Google docs, ale pokud možno i někde na otevřeném webu bez toho, aby bylo potřeba zapínat cookies. Díky za zvážení.

20

Reportáž

Síba 1.9.2016 v 00:09

Původně jsem chtěl napsat, že pořadatelskou reportáž nezveřejním, dokud jich tu od vás nebude alespoň pět. Ale pak jsem si řekl, že Svíčky 2017 mi dají dostatek jiných příležitostí ukázat, jaká jsem svině.

1234567...