Zeď nářků

...3456789...
51

Yenyo...

Síba 29.8.2016 v 22:36

… tah do tvaru H není definice. Chybí vzdálenosti a výchozí bod.

To, že figura nemůže táhnout o víc než o 2, dost možná z ničeho neplynulo, proto je taky to, že může táhnout nanejvýš, jak táhne nejjednodušší interpretace. Taky nikdy nemůže táhnout bez ohledu na situaci na šachovnici volně na políčko c4, což rovněž nemůžeme popřít. Ale ta definice je tak složitější.

Křoví nebylo na jih, tedy alespoň podle našeho chápání geometrie. Pokud tedy bereme jako rozlišovací rozestup 45° mezi jihem a jihovýchodem, pak jihovýchod odpovídá azimutu 135° a jih azimutu 180°. Předělovým azimutem pro zaokrouhlení tak je 157,5°. Křoví bylo od křížku pod azimutem 155°, tedy na jihovýchod.

A jak píše Zbožák, jalovec byl místo upřesnění. Proto taky upřesnění už znělo jen „přímo tam“. Aby byl vstup do Finále slavnostní s hudbou.

52

Jalovec

Zbožák 29.8.2016 v 21:51

Ten jalovec byl tak trochu bonus navíc. Prostě jsme Vám chtěli ten salám dát i s písničkou na cestu, aby bylo veselo. A všechny dámy se své pěvecké role zhostily se ctí.

53

Matka v jalovci

Yenya (Borci v uvoz. j.h.) 29.8.2016 v 21:42

Ahoj,

díky moc za hru, já jsem si ji užil. Oceňuju vtipné šifry (start, matku, řízek, meteorologii, …). Tradičně mi (byť tentokrát s úplně jiným týmem) neseděly ty šachy, a to tak, že vůbec. Ono se řekne „najděte nejjednodušší možnou interpretaci“, ale takových může být víc a záleží, co přesně kdo považuje za jednodušší. My jsme věděli, že chceme dostat 507 nebo 609, nápověda nás v tom utvrdila, ale asymetrický způsob tahu (jen doprava) nám přišel složitější než jiné věci co jsme měli my (typu „tah do tvaru H maximálně o dvě a nesmí vzít šachující figuru“). Taky myslím z ničeho neplynulo, že ta figura nemůže táhnout o víc než o dva. Long story short, po více než třech hodinách jsme brali záchranu.

Pak mi teda moc neseděla dohledávka u křížku koliksi M ZV, kde „křoví na jihovýchod“ bylo fskutčnosti na jih a bylo aspoň tak 50 metrů daleko. A bylo tak husté, že jsem tubu se zadáním našel až po druhém obkroužení toho křoví. Křoví na jihovýchod bylo buďto příliš blízko (a bylo zároveň i na východ) nebo příliš daleko, každopádně u něho nic nebylo. Teprve když někdo zavolal orgům a dověděl se, že máme hledat cca 50 metrů daleko, jsme to našli. Tady by určitě nevadilo dát těch 50 metrů rovnou do upřesnítka.

A pak ještě se chci zeptat na tu matku v jalovci: tušili jsme, že hledáme jalovec vysoký jako ta socha. Z výkladu po hře mi plynulo, že to snad mělo být nějak těžké takový jalovec najít mezi jinými. Ale přitom šifra byla v jalovci těsně vedle té sochy, asi půl metru od ní, takže žádná složitá dohledávka se nekonala. Měla se konat?

  • Yenya
54

Díky

pražský Ondra (ROFLCOPTER!) 29.8.2016 v 21:21

Na Svíčky jsem letos nejel zrovna dobře odpočatý a ke všemu mě pár dní před hrou rozbolely zuby, takže jsem se navíc tlumil prášky a bál jsem se, jaké to bude, jestli budu týmu k něčemu a jestli mě to za daných okolností bude bavit.

Na startu jsme organizátorům a falešným hráčům sedli na lep ve všem, v čem to šlo, a dost jsme se tam zdrželi. Ale hned na následném přesunu jsem si uvědomil, že v tom, zub nezub, zase naplno lítám. Že potřebuju vědět, co dalšího si pro nás orgové připravili, potřebuju vědět, jak se s tím popasujeme, a potřebuju se tam dostat co nejdřív. A že mě to baví. A takhle mi to vydrželo po celou hru.

Poslední brufen jsem si bral někdy v sobotu navečer, od té doby to jde bez něj. Takže se nebojím říct, že Svíčky léčí.

Díky všem organizátorům a pomocníkům!

55

snižování limitu

Síba 29.8.2016 v 19:40

Za mne (netvrdím, že za všechny) jedna minus. To minus je za jednu položku navíc, kterou musí nápověda hlídat. Plní přesně to, co plnit má. Kdyby se dalo plně spolehnout na neomylnost lidí, nebo na neporouchatelnost a nevybitelnost strojů, pak by to bylo bez minusu.

56

Díky

Lama 29.8.2016 v 18:41

Díky moc za další úžasný ročník Svíček! Oceňuji výrazně menší počet šifer oproti loňskému ročníku, stejně jako ochotu neustále riskovat, co ještě na šifrovačce projde (start+nutnost naučit se šachovou notaci). Šifrám v podstatě nemám, co bych vytknul + Hitler tahající do hákového kříže je jedna z nejlepších papírových šifer, co jsem kdy viděl.

Doufám, že příští ročník bude zase jiný a zase super :)

Na závěr dotaz (pro organizátory i účastníky všech různých doletů): Jak po 2 ročnících hodnotíte systém snižování limitu pro projití turniketem? Letos hru ovlivnil rozhodně více než loni (například my bychom podle starých pravidel pravděpodobně nedošli), ale i tak mně osobně přijde, že jeho pozitiva převažují (byť se mi původně moc nelíbil).

57

Díky

Yeti 29.8.2016 v 16:30

Díky orgům za vypečenou hru. I když nám to vůbec nešlo, hru jsme si užívali a díky benevolentnímu časovému rámci nakonec skončili na šifře, kde bychom asi tak jako tak skončili, i kdybychom tam skončili o mnoho hodin dříve. Konkrétní věci možná obrblám (a možná taky ne), až bude vystaveno, jak to tvůrci přesně mysleli. Nebo na brněnské posvíčkové. Bude-li příští týden.

58

Gratuluji a tleskám

Kami alias Yves (AD) 29.8.2016 v 15:43

Gratuluji vítěznému týmu Přizdisráči a tleskám všem hráčům, organizátorům a tleskám i nám „komediantům“. :-)

Neuměla jsem si představit, jak taková šifrovací akce probíhá, tak teď aspoň nějakou drobnou představu mám.

Ohromně jsem se pobavila, i když jsem byla jen na startu. :-) Některé hlášky byly opravdu luxusní. :-)

Přeji všem hodně štěstí na dalších šifrovacích hrách.

PS: Abyste věděli, že jsem nelhala, tak do Večerníčku jsem se domů opravdu dostala. :-D

59

Díky

Petr (Vojtíci) 29.8.2016 v 14:28

Taky díky moc Síbovi a ostatním orgům za nádhernou hru. Šifry celkem luštitelné, některé fakt hodně zábavné (křížovka, šnečci, nazi-šachy, už zmiňovaná interpretace láček, vysočina…)

Předejte prosím speciální dík Absolutní Diferenci, protože i když jsem si to na startu plně neuvědomoval, jejich vystoupení bylo jak z Hrabala. Poezie…

60

láčky

Václav 29.8.2016 v 13:22

Ještěže evidentně nejste ze severní Moravy, to byste se asi vydali do ulice Rozkoš na tamní WC (pokud si to z té mapy pamatuju správně – trošku nás tam ty WC zaujaly). https://cs.wiktionary.org/…/ola%C4%8Dka

...3456789...