Zeď nářků

...2345678...
41

Poděkování

Václav (Aplikovaný voy-a-ger) 31.8.2017 v 12:36

Jelikož jsme to úplně nezvládli osobně po hře (kdo by odmítl svíčkovou, i když je na opačné straně města), chtěl bych alespoň takto poděkovat za hru. Výsledek možná pozitivně ovlivnil naše celkové vnímání hry, ale myslím, že i bez něj bychom drtivou většinu šifer hodnotili dost pozitivně. Co mě fascinuje, je fakt, že většinu šifer z finále jsme luštili zhruba dvě hodiny, a přesto je vyluštili. A co je ještě drsnější – když dva první týmy dojdou zároveň na stanoviště, luští skoro tři hodiny a poté se zároveň zvednou a jdou dál :-) Každopádně ve finále jsme měli opakovaně dojem, že autor šifry je sadista (i proto všichni tušíme, kdo je autor), který chce, aby týmy dělaly přesně to, co moc dobře ví, že dělat nechtějí – 1. přepisovat miliardu písmen do morzeovky, stříhat pásky, skládat a lepit, 2. přepisovat si spoustu vět z dlažby na náměstí 3. hledat ve strašně dlouhém textu písmeno v (v našem případě bylo potřeba to přečíst tak 50×). No naštěstí se u nás nerozmohl jinak běžný přístup – nechám to na ostatních a budu se věnovat „důležitější“ činnosti, a dokonce se našel i někdo, kdo opíše všechno, co uvidí napsané na zemi, i když je to zjevně k ničemu (no nebylo, díky Martine). O to větší je ovšem euforie, když je sadista poražen. Ještě jednou díky.

42

Marwin(Freezy Bee) 31.8.2017 v 09:42

Ještě dvě reakce související jen okrajově:

Zrovna ŠALVĚJ by se na billboardu docela vyjímala… ;)

To připomínaní mi letos přišlo až moc („Vítejte v nové realitě“ bylo teoreticky dostačující), ale chápu, že jste si nechtěli zopakovat Březovou/Letovice.

43

Alternativní abeceda

Marwin(Freezy Bee) 31.8.2017 v 09:38

Chtěl jsem to napsat do reportáže, ale kdoví, zda se k ní dostanu dřív než za rok, tak využiju téhle Síbovy nahrávky:

„umožnit zařazení šifry“ je přesně ta věc, co jsme od abecedy čekali. Bohužel o šifru dřív. Náměstí jsme luštili nějakých 5 hodin a udělali s tím asi 200 věcí, přičemž tak 195 z nich by bylo úplně nesmyslných, pokud bychom si nepřipustili, že orgové a) mají stroj času a umí ovlivňovat historické události, nebo b) měli plnou kontrolu nad abecedou.

Tím si prosím pěkně nestěžuju, jen dávám vědět, že alternativní realita měla i tenhle (asi nezamýšlený?) efekt. Těžko říct, možná kdybychom čas ušetřený zkoumáním letopočtů a jejich součtů věnovali zkoumání nápisů, mohli jsme to dát.

Mimochodem, minimálně 1–2 „naše“ způsoby mi přijdou efektnější než autorský – a mít ve finále DVĚ šifry, které vyžadují vlastní abecedu, no řekněte – kdo to má?

44

Alternativní realita...

Síba 31.8.2017 v 01:37

… tentokrát měla (asi v tomto pořadí důležitosti):

  1. umožnit zařazení šifry ŠALVĚJ. Tou je sice teoreticky možné zakódovat cokoli, avšak za cenu toho, že bychom ji museli tisknout na billboard. Nenašli jsme žádný název, který by s touto šifrou bylo možné v běžné abecedě zakódovat, aniž by buď zůstal nějaký hezký prvek nepoužitý, nebo zadání nabralo obludné rozměry. Změnit abecedu na míru tajence bylo nejelegantnější řešení.
  2. učinit dlouhý a úmorný přesun mezi rybníky zajímavým nějakou neotřelou náplní.
  3. přesně naopak způsobit to, aby nám šifry řešili více lidé a méně stroje. Protože jsme přesvědčeni, že v míře, v jaké je běžný šifrař schopen a ochoten obsluhovat stroje, bude mít přesně tento efekt. Můžete nás vyvést z omylu, pokud to tak není.

Snahou o reparát bylo konkrétní pojetí. Proto ta „kurva“, proto připomínání v zadáních, proto celá šifra OPRAVÁŘ a další prvky.

Z úlohy Kvíz si mnoho týmů odneslo bodový zisk a na otázku z okruhu Abeceda určitě někdo odpověděl správně.

45

Alternativní reality?

Yenya (Borci v uvozovkách j.h. 31.8.2017 v 00:06

Orgové, jaký byl vlastně důvod zavádět alternativní realitu s jinou abecedou? Z finále jsme neviděli skoro nic, tak mi to možná uniklo. Nicméně zpětně když o tom přemýšlím, vzpomenu si na diskusi (asi) na sifrovacky.cz o tom, jak jednou budou týmy soutěžit s AI, a které úlohy jsou řešitelnější pro AI než pro lidi a naopak. Ta alternativní abeceda je přesně věc, která hodně zkomplikuje řešení lidem (zvlášť těm pokročilejším, kteří převádějí čísla na písmena z hlavy, takže snadno můžou prozkoumat různé směry řešení „od pohledu“), ale vůbec nezkomplikuje řešení nějaké AI. Byla to snaha o reparát po nepovedené alternativní realitě s číslicemi z před pár let? Přijde mi to samoúčelné.

A trochu související otázka: byl nějaký tým, který si v Bezvíčku z úlohy Kvíz odnesl nějaký kladný bodový zisk? Jako účastníkovi kvízu mi přijde, že to byla brutální ztráta času jak pro týmy, tak ale i pro orgy. Měli jste snad představu, že na otázku z okruhu „abeceda“ je vůbec někdo schopen odpovědět správně? Já jsem si třeba uvědomil, že otázka se ptá na alternativní abecedu, ale samozřejmě z hlavy jsem ji neznal, abych dokázal odpovědět.

46

opravy

Ivo C. 30.8.2017 v 19:12

V reportáži pár oprav, něco jsem zmatečně popřehazoval a hlavně doplnil klíčové epizody s policejní hlídkou a roztomilými koťátky. :)

47

Reportáž

Dero (Přizdi) 30.8.2017 v 17:18

Taky jsme jednu napsali: http://bit.ly/…-2017-prizdi

48

další reportáž

Eliška 30.8.2017 v 16:01

https://docs.google.com/…PUEgYn0/edit?…

49

reportáž

Ivo C. (Albert Stallone) 30.8.2017 v 15:01

http://albert.poutnik.org/index.php?…

50

reportáž

Ondra Š(ROFLCOPTER!) 30.8.2017 v 13:21

Díky za hru! Tady píšeme, co jsme na ní zažili:

https://docs.google.com/…fuxSd8U/edit?…

...2345678...