Zeď nářků

1234567...
11

Zuzo...

Yenya (Chlýftým j.h.) 5.9.2018 v 20:47

… šlo by ten dokument na tom darknetu nastavit i nějak tak, aby byl aspoň pro čtení přístupný někomu, kdo u Velkého Bratra nemá účet? Díky.

12

Děkujeme

Zuza (MUPY MUP!) 5.9.2018 v 20:45

Bacha, psala to Spáčilka. Můžete přidávat hvězdy svým oblíbeným šifrám, pokud je tam najdete. A taky se můžete stát členem fanklubu artového snímku Svíčky 2018. :)

https://docs.google.com/…EBn-OKU/edit#…

13

Posvíčková

Síba 5.9.2018 v 19:07

A ještě zjišťuju, že to píšu blbě, protože v nabídce nemělo být 9 a 10, nýbrž 10 a 11. Každopádně pokud nikdo neřekne něco jiného, tak na to pondělí něco zamluvím. Pokud to tedy iniciativně neudělá někdo za mne.

14

Patches (ROFLCOPTER!)

Posvíčková... 5.9.2018 v 18:31

…by mi z nabízených termínů nejlépe vyhovovala 10. 9. Ale 9. by asi šlo taky.

15

Úmrtnost na dětských šifrách

Tomáš (OT) 5.9.2018 v 15:37

Jak píše Yeti – u Tanga stačilo nevytáhnout medicínu.

A proč jsme my lékárničku detailně neprozkoumali? Právě kvůli její pestrobarevnosti. I když jsme měli vedle sebe správně pojmenované dny v týdnu a hodiny událostí a dali vedle toho krabičku s léky, neviděli jsme v barevných pilulkách žádnou spojitost. Dělat frekvenčku barevných bonbónků nám připadalo podobně zbytečné jako například počítat rozdíly mezi písmeny v opsaném kolečku k šifře Cenina. Když ani nápověda na Tango nepřinesla žádný hint na nutnost použití lékárničky, brali jsme totálku. Třeba u zmiňované Ceniny zveřejněná nápověda jasně odkazuje na použití kolečka, tak proč (sakra) aspoň nápověda u Tanga nenaváděla na jakékoli použití lékárničky? Podtrženo, sečteno: Nám náhodná barevnost hodně výrazně zkomplikovala průchod hrou.

16

Epiloží (sic!) mezitajenka

Dero 5.9.2018 v 12:56

Jenom příspěvek do miniankety: Nás mezitajenka u Epilogu taky mátla a myslím si, že bychom měli větší šanci šifru vyluštit, kdyby tam nebyla. Souhlas s Yenyovým popisem:

> mezitajenka byla brutálně matoucí, i s otázkami na úvodní stránce webu. SRABi měli přece zůstat „doma“, čili tam kde jsou.

17

Síbo...

Yeti 5.9.2018 v 11:57

Druhé dvě vysvětlit neumím, ale…

Tango lze deadovat snadno, stačí nevytáhnout medicínu. I bez ní – nebo především bez ní – šifra obsahuje dostatek informací a struktury na hodiny zábavy.

Odranec je zatrojaněný a na závěr je zapotřebí vědět, že se houby třídí na rourky, lupeny a něco jiného. My správný nápad zavrhli, protože nejsme mykologové a do morseovky nám tak chyběla třetí kategorie pro oddělovače. Vrátila nás k němu až nápověda, po níž nastalo zábavné gůglení obrázků a popisů hub a tipování, co teda jsou zač…

18

Mezitajenka...

Ondra Š.(ROFLCOPTER!) 5.9.2018 v 09:29

…nemátla jen Chlýftým. Několikrát se nám stalo, že jsme se podle ní snažili něco dělat a někdo se zeptal: „a nemůžeme vlastně dělat [opak toho, co teď děláme]?“, my jsme znovu prostudovali text mezitajenky a došli jsme k tomu, že asi můžem.

19

Nomen omen

Síba 4.9.2018 v 22:33

Vysoká úmrtnost na Epilogu byla očekávaná a plánovaná, takže i její příčiny tak nějak známe. Byť to, že vás pletla mezitajenka, nás trochu překvapuje. Původně tam nebyla, možná jsme to tak měli nechat.

Co nás překvapilo o dost víc byla vysoká úmrtnost na předchozích šifrách, které jsme jinak dávali na hraní dětem. Tango, Odranec, Antoušek, Kvaker.

20

Poděkování za hru

Yenya (Chlýftým j.h.) 4.9.2018 v 21:59

Ahoj orgové,

letos jsem na Svíčky vůbec neplánoval jít, neměl jsem s kým, a ani jsem nijak nehledal tým. Přesto jsem pár dní před hrou dostal pozvání rovnou od dvou týmů potenciálně dlouhého doletu (tímto se dodatečně omlouvám těm, kteří napsali jako druzí, a oběma týmům děkuji za pozvání). I přes nutnost trochu přeorganizovat odjezd na dovolenou to nakonec vyšlo, hru jsem si užil. Zejména pak překonaný mnohahodinový zákys na obou mřížkách.

Díky a příště zas … mně snad zase někdo pozve :-).


K šifrám: já se taky připojuju k názoru, že stejná barva je lepší než různé barvy, ale hlavně že různé barvy u různých týmů je prostě nekorektní, protože někomu pak může vycházet nějaká pravidelnost víc, jinému míň.

U šifry LENOCH na Turniketu nás zbrzdilo, že jsme dvě verze dostali relativně blízko půlnoci, tak jsme vyhodnotili, že jde o rozdíly ve dnech, nikoliv v hodinách. A ono to vycházelo brutálně pravidelně – když se člověk podíval na den v týdnu oproti prvnímu/druhému dni Svíček, tak vycházely vždy tři stejné dny v týdnu za sebou (myslím nejdřív tři soboty, pak tři úterky, atd.). To prostě nemohla být náhoda. Při dalším vyžádání nového zadání jsme dostali to stejné, tak jsme si jen potvrdili, že se jedná o dny a další den Svíček už není. Teprve po další hodině až dvou, kdy i ROFL propadl do finále a vyžadoval si další zadání, jsme si i my znovu zkusili vyžádat jiné zadání, a tentokrát jsme dostali třetí variantu, což pomohlo.

U druhé mřížky (EPILOG) byla podle mě vysoká úmrtnost způsobena následujícími trojskými faktory:

  • když vyškrtám tvory, jejich „domečky“ a mezitajenku, zůstanou mi částeční SRABi. Tyto jsme měli tendenci použít, ale nic z toho nevycházelo. Teprve až jsme tvory a domečky použili jako souřadnice, dostali jsme ty stejné SRABy, ale i pár dalších navíc.
  • mezitajenka byla brutálně matoucí, i s otázkami na úvodní stránce webu. SRABi měli přece zůstat „doma“, čili tam kde jsou. Takže jsme zkoušeli pracovat primárně s těmi ostatními písmeny ze SRABích políček.
  • a nakonec i ta grafika byla docela zapeklitá – i poté co jsme měli správný obrázek, padl nesmělý nápad na to, že by to přecejen mohlo jít nějak interpretovat jako tajenku, až po několika minutách. A i tak nás to vedlo k prvnímu listopadu, a až po čase jsem uviděl v mapě i ten pomník.

Asi nás zachránil přesun proti trudomyslnosti do kavárny na náměstí. V teple, s kávou a zákuskem se přecejen daly výsledky analýzy znovu vyzkoušet, ignorovat opačnou formulaci mezitajenky, a uvidět v mapě správné místo.

Tož tak.

  • Yenya (Chlýftým j.h.)
1234567...