Zeď nářků

...3456789...
51

Pestrá strava

Síba 28.8.2018 v 16:58

Ondro, ta otázka nebyla podobná. Zatímco na Lanšperku byla barva nepodstatnou informací, v Domašově byla barva naopak informací stěžejní. (Byť barva balení, nikoli bonbónů samotných.) Bonbóny byly stejné, protože tato stejnost nesla informaci. Kdybychom použili tictaky nebo antiperle letos, byly by taky stejné, protože tictaky a antiperle přirozeně stejné jsou. Byl by nesmysl uměle do sebe míchat různé druhy. Lipa a lentilky přirozeně stejné nejsou.

Lipa a lentilky by šlo vytřídit. Výsledek by nebyl zavádějící méně. Byl by zavádějící jinam. Správně sis na první dobrou vzpomněl, že by nebyla vhodná kombinace červené a zelené. Když budeš přemýšlet chvilku dál, brzy najdeš další nevhodnou kombinaci. A další a další a další, protože prostě v kombinaci dvou barev jsou nevhodné všechny, neboť všechny jsou jako něco konkrétního existujícího zavádějícího. Na světě je zkrátka příliš mnoho dvoubarevných věcí.

A opět netřeba pro příklad chodit daleko. Stačí do Dolních Bojanovic. Tam byla šifra s čtyřbarevným jehlanem, kde měly barvy být prostě jen čtyři různé barvy. Barevnost zadání se tam ustálila až asi na desátý pokus, protože ať jsme se snažili sebevíc, v každé kombinaci přišel někdo s tím, že ta barevná kombinace je jako něco a s tím něčím se teď musí pracovat.

Úplně nejjednodušší řešení je otevřené sdělení, že se další stanoviště nachází u Valovy lípy a nezatěžovat lidi luštěním. Ale když už se luští, tak máme tak nějak raději, když si na postup přijdou lidi sami, než když se jim ho kus sdělí.

52

Pestrá strava

Ondra S.(ROFLCOPTER!) 28.8.2018 v 16:24

Myslím, že Svíčky už podobnou otázku samy před pár lety vyřešily Tic-tacem a Antiperlemi. Vyjma nutné drobné grafické úpravy šifry Ježíš by byl dopad na přípravu hry minimální.

I z PEZů a Lentilek by ale šlo udělat méně zavádějící zadání, stačilo by je vytřídit. Ideálně na nominálně shodné barvy, ale daly by se v nejhorším kombinovat i stejnobarevné PEZy s jinak barevnými stejnobarevnými Lentilkami. Jen bych se vyhnul kombinaci červené se zelenou. Cokoli z výše uvedeného bych každopádně volil mnohonásobně raději než čistý random.

Úplně nejjednodušší řešení by ale bylo sdělením „v barvách nehledejte šifru“.

53

Pestrá strava

Síba 28.8.2018 v 14:03

Bílé lentilky se nevyrábějí, celaskon je oranžový. A krom toho asi třicetinásobně dražší, nic z reálných léčiv bychom asi z přiměřeného startovného nezaplatili. Ony i ty dávkovače samy byly dílo.

54

Bunda - nález

Ti 28.8.2018 v 13:47

Bunda by mohla být moje. Poslal jsem obrázek na kontaktní email.

55

Re: Pestrá strava

Ondra Š.(ROFLCOPTER!) 28.8.2018 v 13:25

Hlasuji pro bílou, to je taková pěkně nebarevná barva.

Dalo by se jí docílit třeba tak, že by se místo bonbónů použily nějaké přiměřeně neškodné potravinové doplňky typu celaskon. Navíc krabičku naplněnou opravdovými prášky bych nemusel schovávat před lačným spoluhráčem.

56

Pestrá strava

Síba 28.8.2018 v 13:00

Bonbony jedné barvy dokážou z jedné strany omezit prostor toho, co se s nimi dá vymýšlet, za cenu toho, že ho z druhé strany rozšíří. Jednu barvu můžete pojmenovat, jenže nemáte jednu, protože bonbony jsou dvou druhů. Takže to už jsou dvě barvy. To už je určitě nějaká konkrétní vlajka, nebo minimálně odstín medvídka Pú s Íjáčkem dohromady. Asociovat se na to dá kde co. Dá se k tomu hledat jasně definovaný nepoužitý doplněk, to už jsme konečně na Svíčkách měli. A jaký řetězec obskurních úvah jde udělat, když jde nedůležitou poloprůhlednou kapalinu, jež má pouze stínit nápis, pojmenovat „červené víno“, víme moc dobře od loňska. Tohle všechno jsou prostory úvah, které přirozeně pestrobarevné zadání naopak zavírá. Ten prostor je jiný, ne větší, menší, lepší, nebo horší.

Mimochodem: Náhodně stejnobarevné zadání by podle vás mělo mít jakou konkrétně barvu?

57

DÍKY!!!

Marwin(Freezy Bee) 28.8.2018 v 12:11

Ještě i po dvou dnech jsem docela v rozpacích co napsat. Konkrétně nevím, co a jak napsat, aby nám orgové moc nezpychli.

Za mě totiž byly šifry letos opravdu BOMBA a PARÁDA. Trochu svinské, obecně brutálně těžké (a to hned od začátku), ale nakonec fakt krásné – nápadité, do sebe zapadající, prostě takové, na jaké člověk rád vzpomíná i po čase. Překládání papíru, protiklady, kolečko (JXD-THC!), v čase se měnící „lenoch“ – a ty ostatní nejmenuju jen proto, abych nejmenoval všechny. Kam na ty nápady chodíte?

No a snad teda, jen proto, abyste nezpychli úplně moc, tak jedinou výjimkou byly první houby, kde se nám nechtělo věřit, že by to měl být tenhle otřepaný princip, navíc zatrojený uspořádáním 3×7 (předpokládám, že dokonce úmyslně). Jo a s tou pestrostí barev rozhodně souhlasím s Alešem a Ondrou. Ale to jsou prkotiny ve srovnání se zbytkem.

Díky moc za parádní hru a příště nás tam máte zas, ať už v Aši nebo v Jablůnkově.

58

Různé barvy bonbónků...

Ondra S.(ROFLCOPTER!) 28.8.2018 v 11:42

Síba: Díky za vysvětlení. Nikdy by mě nenapadlo, že náhodně stejnobarevné zadání je u šifry, kde na barvě nezáleží, z hlediska balastní informace srovnatelné se zadáním náhodně různobarevným. Vzpomenu si, až ti někdy budu chystat obálku. :-)

59

Barvy...

Aleš(Chlýftým) 28.8.2018 v 10:01

Bonbony jedné barvy podstatně omezují prostor toho, co se s nimi dá vymýšlet (dokážu si představit vpodstatě jen nějaké třídění týmů do skupin podle barev). Mnohobarevné bonbony můžeš řadit, kreslit si je do tabulky, podle barev vybírat (třeba na šifře Ježíš, kdyby byla barevná). Nejdéle jsme barevnost řešili hned na první šifře s dávkovačem, pak jsme celou dobu čekali, kde se to použije.

60

Ztráty a nálezy

Radka 28.8.2018 v 09:02

Pro Honzu (Bazinga): V pátek jedu do Brna a paklík přivezu, zajistím předání Síbovi. Nebo předám osobně – budu do soboty.

...3456789...