Zeď nářků

1234567...
11

Soklíček chvály a cihlička...

Zuza (NaPalM) 29.8.2019 v 17:21

…nářku.

Po letošních Svíčkách lituji několika věcí, jak jinak, to už tak na hrách bývá, ale jednu mohu ještě napravit. Měla jsem v cíli možnost pogratulovat fialovým tričkům, ale nechtěla jsem významněji rušit jejich debatu, tak s tím poněkud nepatřičně lezu sem. Ono porazit zelenou mašinu chce možná trochu toho štěstíčka, ale bezpochyby i nevšední porci inteligence. Respekt, mládežníci, vlastně… kyborgové!

Pak tu mám jednu nevyžádanou radu: berte telefony s neznámým číslem. Nikdy nevíte, jestli náhodou nevolá NaPalM a nedělá nábor. A vemte to, i když nenasadí kouzelná slůvka „rodinný tým“ a „žádné ambice“. Mohlo by se stát, že už nikdy nezjistíte, jak je hraní s nimi super. A že něco pamatuju.

Na účet Svíček (jistěže myslím jejich nevyzpytatelnost) jsme se bavili cca 26 hodin, obědovou debatu ante i post zahrnujíc. Replika, která zazněla na přesunu z KÁVOVARU, mi připadá všeříkající: Kačka, poprvé na noční šifrovačce, krátce poté, co předvedla excelentní práci v Excelu: „A to budou všechny šifry takový…?“ „Prozradíme jí to?“ (smích)

Krásná trasa. Za mě jedna z nejhezčích.

12

Paralelizace

Yeti (KaM) 29.8.2019 v 16:42

Tak škoda, doufal jsem, že se dozvím nějaký vypečený algoritmický trik. U nás paralelizace řešila hlavně jen korekci chyb (a že jich bylo), tedy že to celé neprováděl jeden autista s tužkou a papírem, na kterého pokud možno nikdo nemluví, ale dva nezávisle a občas porovnávali.

13

Otoman...

Síba 29.8.2019 v 16:03

… neměl jedno zadání v porci. Měl tři zadání v porci. Jedno měl do té doby Úskok. O nikom jiném, kdo by prošel Otoman bez nápovědy, nevíme. Myslíme si, že to byl pouze ROFLCOPTER!

14

Tomáš (OT)

Porod 29.8.2019 v 15:11

Existuje ještě nějaký jiný tým kromě Roflů, který prošel Otoman bez nápovědy? A měla nějaký význam skutečnost, že zadání bylo pouze jediné (tuším, že do té doby bylo každé zadání 2×)?

My jsme po prvním nahlédnutí četli spíš ze srandy z první a druhé tabulky I a ze třetí D, ale kótu 498 jsme nenašli. Této šifře lze bez problémů přiřadit zmiňovanou „dvojku“ zhulenosti.

15

Bezvíček

kyBORG Tonda 29.8.2019 v 14:43

Mimochodem družstvo kyBORGové získalo 3 body za Fyzikální úlohu Bezvíčku, akorát se v tu chvíli zrovna posunul limit, takže jsme je už nestihli využít… Asi si je nemůžeme schovat na příště?

16

Sváťo,...

Síba 29.8.2019 v 12:00

… odkaz je opraven.

17

Tondo,...

Síba 29.8.2019 v 11:59

… upřímně nečekal. Byl to výjev jako z absurdního dramatu.

18

Fronta

Honza K 29.8.2019 v 10:25

My manufakturovali a bavilo nás to. Jeden přeskládává lístečky s písmenkama po parapetu s izolepou (neulítávaly, ale postupně se trhaly). Druhý diktuje zadání a zaznamenává řešení. Třetí přeskládává lístečky, aby stále bylo dost mezer a odhaduje/kontroluje tajenku. Čtvrtý luští bezvíček a pátý spí :-)

Myslím, že jeden pečlivý průchod, kde je všechno dvakrát kontrolovalné bude v konečném důsledku rychlejší než nějaké divoké paralelizace s abecedou naslepo (ostatně soudím, že pečlivost je jeden z rozdílů mezi týmy středního a dlouhoho doletu).

I tak se nám povedly vyrobit tři chyby – dvě jsme odhalili jen proto, že jsme měli tajenku viditelně rozloženou a ta třetí už byla na konci, takže polovina týmu zvládla vyzvednout další šifru, než jsme to opravili. Luštit to v noci, v lese a za deště by byl jinačí masakr!

19

ad Lithium...

Sváťa(Ferne Sterne) 29.8.2019 v 10:15

Je prosím možné opravit link na stažení trojúhelníků, ať se Lithiem můžeme pokochat i my neturniketáři? Dí­ky!

20

Fronta

JiříK 29.8.2019 v 09:52

Teoreticky to myslím paralelizovat šlo. Třeba tak, že polovina týmu vykonává instrukce od začátku, zatímco druhá polovina týmu vykonává inverzní instrukce odzadu. Každá skupina buduje svoji sekvenci, ale zatímco první skupina buduje sekvenci známých písmen, která postupně odmazává, druhá skupina buduje sekvenci zástupných symbolů, které postupně přidává. V okamžiku, kdy se obě skupiny setkají, mají stejné fronty. Zbývá namapovat písmena z první fronty na zástupné symboly z druhé fronty a sekvenci zástupných symbolů převést na sekvenci písmen.

Je to ale jen teorie, která mě napadla, když tu otázku položil Yeti. Při hře jsem o tom vůbec neuvažoval, mj. proto, že jsme dělali chyby i v pěti lidech při prostém budování sekvence známých písmen zepředu, kde byla možná průběžná kontrola smysluplnosti tajenky. U sekvence zástupných symbolů průběžná kontrola možná není, takže pravděpodobnost chyby je větší.

1234567...