Zeď nářků

1234567...
31

Lithium

Pavel B. (Zvířátka) 28.8.2019 v 14:15

Lithium je super šifra! Dali jsme ji 10 minut po konci hry. Kdyby tam ta bezsamohlásková nápověda vůbec nebyla, bylo by to pro nás pravděpodobně jednodušší, protože bychom se mohli zaměřit jen na vlastnosti písmen u stran trojúhelníků. Když už jsme věděli, že písmena odpovídají tvarům, nebyl problém to vyluštit. Že se jednalo konkrétně o rovnostranné polygony jsme nevěděli a nepotřebovali vědět. Kolik takových útavrů je, tedy pro nás nehrálo skoro žádnou roli.

32

Lithium...

Síba 28.8.2019 v 13:46

… je věcně špatně. Nevyužívá všechny polygony, aniž by je vyloučilo. Ona ta hvězda člověka pořád překvapovala. Nejprve jsme jich identifikovali, myslím, 30, abychom se následně opravili na 36, testeři nás opravili na 37, abychom dva týdny před hrou objevili 43, což jsme ošetřili provizorním způsobem. Hráči na hře nám jich ale našli 55.

33

Díky za hru

Dominik (Aplikovaný voy-a-ger) 28.8.2019 v 12:49

Já se taky přidávám k poděkování za skvělou hru.

Je příjemné jít na hru, která si víceméně drží pozici těžké hry, která se však dá – když to týmu docela sedne – dokončit, či je o dokončení aspoň možné reálně uvažovat (třeba když člověk na turniketu čeká, až Shrug konečně zavolá o nápovědu), např. v Praze už takových her poslední dobou moc není…

Za sebe bych nejvíce vyzdvihl šifry KÁVOVAR, FILMAŘ a druhý krok šifry LITHIUM.

KÁVOVAR je hezké šifra, u které je dle mého názoru dobře, že byla hned na začátku hry – z dramaturgického hlediska rozstřelí startovní pole a z hlediska týmů je dobře, že si můžeme přeskládávat papírky na rovném chodníku stínění od větru panelákem a ne někde na louce…

FILMAŘe jsme si užili jako příjemnou týmovou šifru, čemuž nejvíce prospělo asi to, že jsme po DEADu na REFÝŽi a jeho následném pochopení/vyluštění měli jistotu, že máme k dispozici abecedu o 31 prvcích (a byli jsme přesvědčení, že ji na kalendářové šifře musíme využít)… a také hlavně papírový kalendář. V aplikaci bych to opravdu nechtěl luštit.

LITHIUM. Co říct… Trochu mě mrzí, že jsme ztratili několik hodin života a reálnou šanci hru dokončit na neschopnosti přečíst z hvězdy mezitajenku. Tu Adam přečetl až po odjezdu většiny týmu a princip jsme kompletně odhalili až po telefonu cca 25 minut před koncem hry. Nebýt toho, že jsme mezitajenku nepřečetli, tak pro mě jednoznačně nejlepší šifra hry.

Což rozhodně nemůžu říct o OTOMANovi, kde nás přítomnost tří abeced jednoznačně od správného řešení před i po nápovědě odváděla. A TLUMIČ je divný… Tam jsme se dlouho nebyli ochotni oprostit od toho, že v jednom poli může být víc písmenek…

Ale celkově na mě působily Svíčky jako skvělá hra pro masochisty…

34

Díky za ten pocit :)

kyBORG Tonda 28.8.2019 v 11:58

Přidávám se s poděkováním za skvělou hru a zkusím sem vnést vhled týmu, který se naopak v naprosté většině případů s orgovským záměrem potkal. Kávovar jasně naváděl, že si chceme abecedu nějak přeuspořádat a pak postupně číst a vyškrtávat. Ze způsobů, jak to udělat mi ten autorský přijde smysluplný a nejlépe odpovídající zadání. Pracností postupu by se možná slušlo posunout šifru někam dál, ale přiznejme si, jak často se na hře vyskytne pracná šifra, která jde takhle krásně paralelizovat? Na refýži jsme měli štěstí, kdy se vtip „haha, což takhle hrát přihořívá na hyperkrychli“ změl v úžas, že to tak opravdu je. A i té slovníkové abecedy se tady dalo všimnout, i když ani to nám na filmaři nepomohlo, protože jsme si zafixovali pravidlo „řešení se čte stejnou abecedou jako zadání“, což zrovna u filmaře neplatilo. U Otomana taky vidíte tu paralelu s Trempem v Hodoníně? Řekl bych, že aspoň jednu přesně takovou šifru člověk na Svíčkách čeká a asi bych se cítil ochuzen, kdyby tam nebyla. Z finálových šifer bych vyzdvihnul hlavně Lithum. Nevím, co tě Síbo vede k sebereflexi, že se měla přeracovat nebo dokonce vyhodit. Za mě to byla rozhodně nejkrásnější šifra letošního ročníku a mile kontrastovala s ostatními finálovými šiframi, které (krom měst) byly spíše nápadovky na stojáka bez možnosti nějak zahýbat pořadím.

Kromě za mě povedených šifer bych chtěl ocenit asi nejspektakulárnější trasu, co jsem na šifrárnách kdy zažil. Lví podíl na tom má fakt, že jsme se k rozhledně dostali už za světla a užili si skvělé výhledy, ale i tak se nebojím říct, že minimálně rozjezd bych si užil i bez šifer. A pro nás, co nebyli ani na Slovensku ani ve Vídni mělo Polsko pořád svoje kouzlo.

Takže ještě jednou díky za hru a už se těším na příští rok do Aše! :)

35

grrr

Ondra Š. 28.8.2019 v 11:48

Proč se v náhledu zobrazí dělení na odstavce, které pak po odeslání zmizí?!

36

řazení

Ondra Š. 28.8.2019 v 11:46

Že neumím seřadit jednoduché slovní výrazy podle abecedy, jsem zjistil včera z této diskuse. Do té doby bych bezelstně řadil podle všech 42 písmen. Patrně se se standardizovanou českou národní abecedou pravidelně setkávám v regálech městské knihovny, nicméně tam je jen málo protipříkladů, které by mi vyvrátily hypotézu 42, a asi jsem se s nimi moc nepotkal. Člověk se pořád učí. Hru jsme (skoro celou) prošli bez toho, abychom význam slovníkové abecedy objevili: REFÝŽ jsme řešili poněkud surově a měla pro nás 24 unikátních písmen + mezeru=25, což je docela hezké číslo pro určování přihořívacích vzdáleností. Úvaha „kdybychom tam přidali ještě dalších šest písmen, co v zadání nejsou, hezky by to pokrylo pětibitový binár“) mi přijde taková za roh. Brali jsme tak, že každá šifra bude používat tolik písmen, kolik zrovna bude potřeba – tak jsme taky interpretovali heslo Abeceda ze slovníku – a tady to holt kvůli něčemu bylo 25. Jako později v SASANCE 23, v ŘEZIVU jiných 31 a v LITHIU 37. FILMAŘe jsme deadli. V OTOMANu jsme si dopočítali, že prostřední tabulka pracuje s 31 písmeny, došli jsme i k tomu, že když přidáme k REFÝŽi pár písmen bez háčků a čárek, tak to pasuje, nicméně v řešení OTOMANu to nehrálo žádnou významnou roli, tak jsme to zase pustili z hlavy. Kdybych se na šifrovačkách zastavil pokaždé, když něčemu nerozumím, nikam bych nedošel. Dál ve hře už ta abeceda k myslím ničemu nesloužila.

37

Abeceda

Yeti (KaM) 28.8.2019 v 10:43

Dodatek: A šifrovací mřížku se šipkami nezávisle dva lidi v týmu vyřešili pomocí kódování se 36 prvky, jehož konec (zřejmě číslice) se jen kdovíproč nevyužil. Abecedy tedy z našeho pohledu měly různé náhodné délky podle šifry…

38

Slovník

Yeti (KaM) 28.8.2019 v 10:36

Míla: Pokud si vzpomínám, letos klíč na Kachně podle abecedy stejně nebyl. Klíč není on-line, abych to ověřil, takže nevylučuji, že poznatek o špatném řazení vznikl naším omylem, ale takhle si to pamatuji.

Jinak já třeba správně česky řadit umím, ale nemám to spojené s číslem 31. Takže na přihořívá-hoří jsem sice poznamenal, že písmena znakové sady (o 32 prvcích, BTW) vypadají jako ta, podle kterých se primárně řadí – ale to bylo všechno. Vytahovat ji na interpretaci stromu nebyl důvod, tam bylo pěkných 42.

39

Přiznání šifráků

Dero(Přizdisráči) 28.8.2019 v 10:19

Mě slovníkově řadit naučil až před rokem Honza Klusáček. A na Svíčkách mi to k ničemu nebylo, protože to pravidlo nevnímám jako existenci nějaké samostatné abecedy, kterou bych měl mít na zřeteli.

Očekávání (pokud takové existuje), že hráči tuto abecedu znají a umí z voleje použít, mi připadá takové úsměvné. Ale zároveň beru, že obdržený slovník a zejména šifra „přihořívá“ psaná touto abecedou byly dvě šance pro hráče, aby se zorientovali. Ideálně by ta šifra mohla být méně náchylná k alternativním postupům, aby ji hráči prostě museli vyřešit autorsky a tu sadu si uvědomit, ale to už si možná příliš vymýšlím pod vlivem skutečnosti, že jsme byli jedni z těch, které současné nastavení a vlastní zbrklost kously na jmenném stromu do zadku.

40

Síbo,...

Míla 28.8.2019 v 10:05

… já seřadit jednoduché slovní výrazy podle abecedy neumím :-( Nejhorší na tom je, že jsem si myslel, že ano :-) Vůbec jsem nevěděl, jak se to správně dělá, dokud jsem nezačal organizovat Kachnu a nepotřeboval řadit slovník podle abecedy. Nejsem na to nijak hrdý, ani se za to asi ani nijak extra nestydím, protože tuším, že to nebude umět většina lidí, které běžně potkávám.

A už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy listoval nějaký papírovým slovníkem nebo tištěnou encyklopedií.

Tenhle příspěvek má jen nahlas říct, že (u mě) se váš předpoklad mýlil a že je možná větší rozdíl v tom, co si myslíte, že umím(e) a co opravdu umím(e).

1234567...