Zeď nářků

...2345678...
41

Polsko

Yeti (Kam) 28.8.2019 v 09:40

Pro slovenské šifrovačce s výletem do Rakouska (Brieždenie 2012) už vedení trasy přes zahraničí tak orignální není…

42

Polsko

Síba 27.8.2019 v 22:14

Když jsme tu hru začali chystat, tak nám myšlenka uspořádat českou šifrárnu mimo Česko přišla děsně originální. Ach jo.

43

JiříKu,...

Síba 27.8.2019 v 22:13

… děláš to omezující zbytečně moc. Ono u všech pozic stačí průchod. To, že to tak u položek „u“, „nad“ a „pod“ reálně není je jen důsledek nedostatečně velkého vzorku.

44

JiříKu,...

Síba 27.8.2019 v 21:52

… ono je vždycky dost věcí, které bychom se znalostí toho, co víme po hře, udělali jinak. Jenom to běžně nevytrubujeme do světa a spíše se s tím snažíme pracovat pro příště. Teď dal Sváťa impulz k tomu, abychom to trochu vytroubili, tak to děláme.

Co se dá takto dělat se zadáním KÁVOVAR, je nám asi jasné. Jen mi moc nejde do hlavy, proč bych po provedení toho všeho, co popisuješ, měl volat o nápovědu.

45

Poděkování

Pavel B. (Zvířátka) 27.8.2019 v 21:23

Chtěl bych orgům poděkovat za hru. Doufal jsem, že se půjde do Polska, a vyplnilo se. Viděli jsme většinu hry a většinu šifer jsme si užili. Už se těším na další ročník!

46

Tlumič

Síba 27.8.2019 v 21:19

Detailně: Valašské Meziříčí + Velké Meziříčí, Česká Lípa + Krásná Lípa, Jablonné v Podještědí + Jablonné nad Orlicí, Uhlířské Janovice + Janovice nad Úhlavou, Benešov nad Ploučnicí + Dolní Benešov + Horní Benešov + Benešov, Český Brod + Vyšší Brod + Železný Brod + Uherský Brod, Slavkov u Brna + Horní Slavkov, Kamenice nad Lipou + Česká Kamenice, Kostelec nad Orlicí + Červený Kostelec + Kostelec nad Černými lesy + Kostelec na Hané + Kostelec nad Labem, Mýto + Vysoké Mýto, Valašské Klobouky + Klobouky u Brna, Horní Planá + Planá + Planá nad Lužnicí, Lomnice nad Lužnicí + Lomnice nad Popelkou, Týnec nad Sázavou + Hrochův Týnec + Týnec nad Labem, Veselí nad Lužnicí + Vysoké Veselí + Veselí nad Moravou. Snad jsem něco neopomněl

47

Síba 27.8.2019 v 21:11

„Tlumič“:http://svicky.sifrovacka.org/…c_reseni.png

48

díky!

Sváťa(Ferne Sterne) 27.8.2019 v 20:47

Díky moc za odpověď i solidní porci sebereflexe. Abys z našich komentářů necítil jen kritiku – Svíčky mají osobnost jako málokterá šifrovačka, od takřka rodinné atmosféry na startu, přes střídání lokalit konání, přes taktizování s nápovědami během hry, koncept turniketu atd...... práce orgů rozhodně vidět je a i my doufáme, že budou další ročníky ;).

K tomuto ročníku – my abecedu délky 31 objevili až u Otomanu a to jen díky slovníčku. Přihořívá-hoří jsme vyluštili tak, že červené sedí úplně, oranžové skoro, tmavě modré atbash a čteme tajenku. Pravý princip jsme pochopili až zpětně právě na cestě z Otomanu. A že abeceda délky 31 skutečně existuje jako standard, jsem zjistil až z komentářů tady. V tom jsme se možná rozešli s vaším očekáváním a testery. A i proto jsme se trápili nad vyplněným Filmařem (v tu chvíli jsme ještě pracovali s abecedami 26/42).

U Otomana jsme naopak předpokládali, že princip šifry je založený na těch různých abecedách. Být tam jen kterákoli z těch třetin, asi by i na stojáka mohla být.

My se poznali v komentáři Yetiho tady.. že kdo se protrápil na Otoman, mohl odjíždět s pocitem „tak na Svíčky už ne“. To jsme byli my v neděli ráno.

A jedna z našich prvních pondělních zpráv na svíčkovém whatsappu byla „tvl co je nejhorší.. že teď když si to zpětně procházím, tak mi vlastně vůbec nepřijdou ty šifry špatné…“ :-D

Takže tak. Za rok zas.

49

Pravidla měst

JiříK 27.8.2019 v 20:30

jsem si zpětně vydedukoval asi takto. Šifra pracuje s (nevím jak) vybranými základy názvů měst ČR, pro které platí, že se vyskytují alespoň ve dvou městech ČR. Pokud je již základ vybrán, jsou v šifře použita všechna města ČR, která ho obsahují. Obrázky pak asociují všechny přívlastky všech vybraných základů.

Pravidla pro vepisování jsou následující:

  • přívlastek “u” značí, že základ začíná nebo končí na sousedním políčku vlevo nebo vpravo od obrázku
  • přívlastek “nad” značí, že základ začíná nebo končí na sousedním políčku vlevo nebo vpravo nahoře od obrázku
  • přívlastek “pod” značí, že základ začíná nebo končí na sousedním políčku vlevo nebo vpravo dole od obrázku
  • přívlastek “na” značí, že základ prochází přes obrázek
  • přívlastek bez předložky značí, že základ prochází přes obrázek

Směr vepisování je v dané ose vždy stejný: zleva doprava, shora zleva doprava dolů, zdola zleva doprava nahoru.

Takto zpětně už chápu a dokážu docenit ten mnou o pár odstavců níže zmiňovaný autorský záměr. Při hře jsme ovšem marně hledali opěrné body. Kupříkladu jsme ani po vyluštění nevěděli, že šifra pracuje jen s městy, ani že se v šifře vyskytují také předložky „u“ nebo „na“, ani přesná pravidla pro vepisování podle některých typů přívlastků. Například u předložku „nad“ jsme spíš pracovali s tím, že je třeba si šifru pootočit o N*60 stupňů tak, aby se vepsaný název jevil jako nad daným obrázkem (což mi asi stále dává větší smysl než to, že nad políčkem jen začnu psát, resp. zde psát přestanu).

50

Ondro a Dero,...

Síba 27.8.2019 v 20:28

… ano, předpokládáme, že účastník Svíček umí seřadit jednoduché slovní výrazy podle abecedy, nebo pokud to neumí, tak že někdy v životě pracoval s výsledkem práce někoho, kdo to umí, a vnímal u toho. Například, že někdy pracoval s jakýmkoli slovníkem, seznamem či encyklopedií. Nějak mi probleskuje, že jsem se to učil na základní škole. Že se to celé jmenuje standardizovaná česká národní abeceda a jaké je číslo normy, které ji stanovuje, z tohoto hlediska není podstatné. Snažím se sdělit, že jsem nabyl dojmu, že abecedu považujete za nějaký náš výmysl, který vznikl před hrou a kvůli hře. Pokud jsem to špatně pochopil, tak pardon.

...2345678...