Zeď nářků

...3456789...
51

Síbo,

JiříK 27.8.2019 v 20:10

díky za tenhle vhled. Je vlastně dost uklidňující číst, že bys zpětně některé věci udělal jinak :)

Co dělat na Kávovaru před nápovědou. Počítáš, ujasňuješ si abecedu, fakultativně vyrábíš kartičky a hlavně se snažíš vymyslet operaci nad uspořádanou množinou, jejíž první použití téměř ani nemůže pracovat s jiným operandem, než s velikostí množiny mínus jedna. Což nám trvalo asi 90 minut. Dalších asi 60 minut pak bylo dolušťování.

52

Jirko,...

Síba 27.8.2019 v 19:56

… pokud zadáme do hry šifru, jejíž řešení se zkomplikuje už tím, že se vezme do ruky tužka, protože je nejefektivnějším způsobem jejího řešení na ni pouze koukat a ukazovat si prstem, občas máme tendenci na to napovědět skutečností, že vám na zničení nedáme více zadání do porce. Přijde nám to smysluplné.

53

Sváťo,...

Síba 27.8.2019 v 19:27

… tak já to rozeberu, jak to vidím já, úplně nevím, jestli se ve všech bodech shodnu s kolegy v týmu.

Ono nás vždycky něco nepříjemně překvapí. To by nebyli sadističtí hráči Svíček, aby nám svými zhulenými a bláznivými nápady při luštění nerozhodili vyšperkovaný koncept a zkazili dojem z hezky odvedené práce.

Ono nás vždycky něco překvapí i příjemně, ale na to ses neptal, tak to nechám být.

Takže z těch překvapení:

  1. Tím, že bude hráčům jasné, na kterém zadání mají použít kterou znakovou sadu, jsme si byli opravdu hodně jistí. Nebylo to tak.
  2. Že bude KÁVOVAR trvat, byl záměr. Že na něj padne tolik nápověd, záměr nebyl. Vlastně si moc nedovedu představit, co s tím hráči dělali před tou nápovědou.
  3. Hromada hráčů koukajících do hotového stromu na FILMAŘi a neschopných z v podstatě vyluštěné šifry přečíst tajenku, bylo neštěstí. Jeho příčinu asi chápeme jen v omezené míře.
  4. OTOMAN je samozřejmě riziková hříčka typu „od SUD“. Jak se bude reálně chovat, se na vzorku testerů zjistit nedá. Každopádně zde daleko za realitou zůstalo očekávání, že bude nemalé množství hráčů, které ji dají na stojáka.

Ono obecně ani to očekávané a chtěné není úplně totéž. Na začátku je to totéž, ale po testech se jedná už jen o to, aby očekávané k tomu chtěnému nějak rozumně konvergovalo. Ve chvíli, kdy se hra spouští, tak už víme o místech, kde je očekávané někde jinde než chtěné. Snažíme se ta místa minimalizovat, ale netlačíme při tom na pilu. Už jsme si vyzkoušeli, že se tím snadno způsobí víc škody než užitku.

Z hlediska celkového výsledku dopadly Svíčky chtěně. Optimálním rozložením konce Svíček při počtu 33 týmů je (Rozjezd/Turni­ket/Finále/cíl) 16/0/13/4. Reálný stav 17/2/13/1 se mu velmi blíží. S cestami, které k výsledku dovedly, je to trochu horší. Taky ale už hodně dlouho nenabídly Svíčky pro nás tak napínavou podívanou.

Testerů byly dvě skupiny s výkonnostním rozptylem malým. Kolik to bylo přesně lidí asi neumím spočítat.

Zpětně to vidím tak, že bych:

  1. Prohodil na trase šifry KÁVOVAR a BAMBUS.
  2. Víc si vyhrál s nápovědami, aby byly komplexnější. Především k šifrám REFÝŽ, ŽIDLE, FILMAŘ, ŘEZIVO. Tady se asi nejvíc projevilo, že testů bylo méně, než bychom chtěli, protože teprve z prvních testů nápovědy vznikají. Samy ale také potřebují otestovat.
  3. Vyházel zbytečné napovídací prvky z šifry SASANKA.
  4. Asi zcela vyhodil šifru LITHIUM nebo alespoň dost přepracoval.

Po hře to zkrátka vidíme tak, že máme opět chuť tvořit další a věřit, že bude lepší. Funguje nám to tak už 16 let.

54

Re: Pavel

Jirka 27.8.2019 v 18:57

Pokud to tak fungovalo, tak jen dobře (pro šifru), že to mělo nějaký smysl… Nějak tak jsme to i chtěli (s předložkami nad a pod), ale nedokázal jsem si v tu chvíli vymyslet, jak to by to bylo bez (možná jsme si takhle tu otázku ani nepoložili). Zvláště když se k tomu přidalo, že tam byl na obrázku kostel a člověk chtěl Kostelce nějak spojit i s tím kostelem…tak jsme se cíli nedobrali.

55

Města v hex síti

Pavel B. (Zvířátka) 27.8.2019 v 18:31

Jirko,

konec slova byl umístěn vedle, pokud bylo to slovo v názvu použito s předložkou „u“. Pro předložku „nad“ byl (šikmo) nad obrázkem. Pokud vazba nebyla za pomoci předložky, byl konec na stejném místě jako obrázek. Stejně to fungovalo i pro pozice veprostřed slova. Skoro všude nám to sedělo.

56

Obrázky...

Ondra Š. 27.8.2019 v 18:27

Přimlouvám se klidně za plošnější nasazení obrázků do popisů řešení. S jejich formulacemi se často nepotkávám, byť věřím, že jsou psány s dobrým úmyslem. Nebo mi v nich chybí důležité detaily. Ilustrační obrázky by mi v obou případech pomohly.

57

Jirka 27.8.2019 v 17:57

Existuje někde obrázek vyplněné verze (samozřejmě chápu, že je tam víc písmen v jedné buňce)? Třeba z toho vykoukám víc, než z toho popisu řešení na webu i popisu řešení v cíli.. Např. nechápu, proč se píše přes obrázky nebo kolem obrázků (slučovací poměr nebo) – jak lze spojit Lípy (mezi nimi jsou dvě políčka) a Jablonné (mezi nimi je 8 políček). Brody třeba spojit prostě nejdou. Pokud je tedy správně jakýkoliv dotyk nebo nápis skrz, tak slovo BROD můžu umístit prostě přes dvojku i devítku (Bčkem) nebo rovnou pouze přes obrázky a je to nejednoznačné a musím si to vybrat podle toho, co chci v tajence – blé.

58

JIrko,...

Síba 27.8.2019 v 17:08

… dvojka mohla být v anglické abecedě, stejně jako třeba v turecké. Neztratilo by to na zábavnosti. Ztratilo by to na čitelnosti.

V tvém povídání o šifře s obrázky asi nerozumím ani slovu. Přijde mi, že popisuje přesný opak vlastností, které ta šifra měla. Náhodně tam nejde udělat vůbec nic. Vše je v ní zcela jednoznačné, použije všechny informace v zadání a i vůbec všechny informace existující, vyjma té, která tvoří tajenku.

59

Síbo, ...

Dero(Přizdisráči) 27.8.2019 v 16:41

… existuje. A existuje třeba i ČSN EN 14701–4 – Charakterizace kalů. Nechápu, co se mi svým komentářem snažíš sdělit.

60

standardizovaná česká národní

Ondra Š. 27.8.2019 v 16:12

Pokud jsme standardizovanou českou národní abecedu neměli mít, ani si ji definovat, znamená to, že bylo očekáváno, že o její existenci víme?

...3456789...