Zeď nářků

...45678910...
61

Dero,...

Síba 27.8.2019 v 16:02

… standardizovanou českou národní abecedu, která je pravděpodobně jedinou normovanou abecedou platnou mezi Aší a Jablukovem, jste neměli možnost mít, ani jste si ji neměli zadefinovat. Ta prostě existuje.

62

Ondro,...

Síba 27.8.2019 v 15:26

… a jak zněl ten vychloubačný status?

63

Dojmy ze hry

Rosťa (Zedníci nářků) 27.8.2019 v 15:24

Letošní Svíčky teda byly síla – hlavně začátek, kdy jsme se nakonec dopracovali až k záchraně na REFÝŽ a ŽIDLI. Bohužel jsem značnou část hry trpěl utkvělou představou (v podstatě ho rozbil až šestinedělní OTOMAN, kde jsme skončili) že správná abeceda (resp. jedna ze správných abeced) je pořadí písmenek, v jakém umíraly v KÁVOVARU (BĎFGJ…ZNÉULICE), což navíc „potvrzovaly“ např. šibenice na startu, masový hrob v ŽIDLI. Námitky spoluhráčů, že kdyby někdo tuto první šifru nedal, tak by se mohl tak leda prodeadovat k turniketu mě po zkušenostech z Letovic nepřesvědčily.

Co se mi líbilo: Princip skákajících písmenek – aha efekt asi po hodině zírání. Dolušťování už tak moc ne Zpětně REFÝŽ – binární logik – nebyli jsme asi daleko, ale toto jsme bohužel nezkusili. Já jsem byl příliš zaujatý dvourozměrným prostorem a v hledání vhodného uspořádání písmen v něm, že ačkoliv jsme 31 písmen ve slovníku někdy našli, i přes nápovědu „Ano nebo ne“ jsme do binárního 5D nedospěli. Zavření hřiště byl potom už takový impuls k vzetí totálky. Mřížka použitá opět jinak a že se z původní čtvero-trojkové soustavy vyvinula pouze trojková. Luxusní autobusová zastávka v Dobrošově, kde se navíc ve 4 ráno rozžhnulo světlo, že jsme tam jména nakonec vyluštili bez nápovědy (po cca. 4,5 hodinách) Vnořený Braille, který jsme asi pěti různými způsoby zkoušeli překreslit do čtverce 36 * 36, jestli to něco vykreslí, protože jsme se ještě chtěli podívat dál, vzali jsme nápovědu, po které to šlo hned.

Co mě osobně trochu mrzí: že za šestinedělím čekalo několik pěkných šifer, kam už jsme se nedostali. že jsme se nedostali přes čáru

Každopádně i tak jsem si Svíčky užil, taky díky bezva týmu sestaveného pomocí tohoto média.

64

Ještě koment k počtu zadání...

NnqJirka v Radkově týmu 27.8.2019 v 15:18

Ještě jeden poznatek: Vlastně nás nakonec dost zlomilo, když jsme si k té obrovské šifře s městy mohli vzít jen jedno zadání. Půl týmu usnulo (já například), protože číst vzhůru nohama přes další dva lidi (?), a druhá půlka se snažila vykoukat z malých obrázků co tím básník myslel (což prostě v pěti lidech u jednoho papíru…). U šifry, kde je nutné, aby půlka týmu hledala nějaký selfkonsistentní systém (který šifra neměla) a druhá brutila, je tohle nakonec dost důležité. (Já bych si byl býval vzal dva výtisky omylem, ale byl jsem zastaven pravidlovým znalcem.). Naopak u šifer, kde dvě zadání vlastně díky jednoduchosti nebyla potřeba, jsme dvě zadání dostali. Přijde mi to nesmyslné.

65

Sváťo,...

Síba 27.8.2019 v 14:40

… dlouhá tajenka u Kávovaru nebyla nutná. Považovali jsme ji za vhodnou, protože záměrem bylo použít ji jako rozstřelový test efektivity práce, neboť bylo jasné, že start pole nerozstřelí. Mimo to jsou na delší tajence patrnější zákonitosti principu.

Filmař nemusel mít klikaté šipky. Ale bez nich byl těžší a chtěli jsme ho zjednodušit. Nemusel mít číslíčka. Ale bez nich byl těžší a chtěli jsme ho zjednodušit. Prostě to tak děláme, že když se něco ukáže těžší, než chceme, tak to zjednodušíme. Filmař nebude fungovat v přestupné roky, ani v nepřestupné roky nezačínající úterým. Je zadaný na míru roku 2019.

O 42 druzích transformací jsme nevěděli. Nicméně pokud bychom o nich věděli, asi by nás to nepřimělo to nějak měnit, protože jestli s něčím nebyl během testování nikdy problém, tak poznat, jaká abeceda je správná, když se pracuje s množinou o 31 prvcích.

66

Chvilku člověk nedává pozor...

Síba 27.8.2019 v 13:58

… a hned se mu namnoží příspěvky s otazníky na koncích. Nějak k tomu zkusím vytvořit něco s tečkami a vykřičníky.

67

dramaturgie

Sváťa(Ferne Sterne) 27.8.2019 v 11:26

Přiznám se, že mi to vrtá hlavou každé Svíčky a vlastně pořád nevím, tak proč se nezeptat. Všichni si z toho dělají srandu („je to hra pro masochisty“, „Svíčky jsou zhulené, patří to k nim“), ale vážně. Orgové, je ten průběh hry ± očekávaný a chtěný, nebo vás třeba letos něco (nepříjemně) zaskočilo?

Věřím, že naplánovat hru tak, aby někdo (ale zas ne moc týmů) došel do cíle, musí být neuvěřitelně složité. Ale současně mi nepřijde ok, že hned na prvním luštícím stanovišti potřebuje nápovědu 2/3 týmů včetně nejsilnějšího týmu v ČR a že ani vítězové neprojdou Rozjezdem bez 3 nápověd.

Nechci mluvit za všechny, ale na nás to vždycky působí demotivačně. Většinu Svíček si připadáme jak blbci, za přibývající telefonáty o nápovědy se úměrně víc stydíme a díky absenci binfa nevíme, jestli to je námi nebo šiframi.

Kolik bylo testerů a s jakým výkonnostním rozptylem? Org Svíček se za testera nepočítá.

Přiznávám, že se na toto konto občas zasmějeme („mikrosíby“ ve fóru před hrou nebo „dáme si ještě jedno, ať se líp naladíme na Síbu“ při hře), ale po hře bývá pachuť. Tak mě zajímá jak to vlastně vidíte zpětně vy :).

Díky.

68

Posvíčková

Patches (ROFLCOPTER!) 27.8.2019 v 11:14

Za mě určitě úterý, v pondělí budu asi muset hlídat dítě či co.

69

Re: Bezvíček

Ondra Š. 27.8.2019 v 11:10

Monte Cervino prý mělo nějaké body za Fyzikální.

(Mimochodem, klobouk dolů před všemi, co ve Fyzikální nějaké body získali! My se ani v jedné ze tří vyzkoušených úloh netrefili ani do širší tolerance. Ani takové jistoty jako test teploty loktem nepomohly. Patrně dceru odmalička docela otužuju…)

70

Posvíčková

Síba 27.8.2019 v 11:00

Zatím mi z toho leze příští týden v pondělí nebo úterý. Nějaké preference?

...45678910...