Zeď nářků

...6789101112...
81

Díky za hru

Dero(Přizdisráči) 26.8.2019 v 11:37

Díky za hru, orgové. Bavilo mě, že to bylo přes čáru až do Polska a užil jsem si luštění některých úloh – jako třeba mřížky nebo fraktálového brailla (fakt neopisuju, Sváťo :).

Nedopadli jsme vlastně úplně špatně, došli jsme na předposlední šifru hry i přes donesení celých 16 bodů na Turniket. Body jsme nasbírali na úlohách, které jsme mohli vyluštit, kdyby (dosaď důvod převážně na naší straně, nikoli na straně hry).

Přesto vám chci dát zpětnou vazbu, že mi letos Svíčky přišly takové rozhárané. Na větu „Znáte jednotku zhulenosti?“ jsem si při luštění vzpomněl opakovaně. Abecední leitmotiv podle mě vnášel do hry nejen výzvu a ozvláštnění (+), ale v kombinaci s některými podivnými vlastnostmi šifer taky nepříjemný druh nejistoty a chaosu (-).

Příklad: nejblbější pocit jsme měli po deadnutí jmenného stromu, kdy jsme měli všechna pozorování, dvanáct seřazených konců s vypsanými svátky a žádnou vhodnou abecedu, ve které by dny těch svátků šlo převést na písmena řešení. Ano, měli jsme možnost tu abecedu mít (šifra „přihořívá“ + slovník ze startu), zároveň bylo právě tak možné ji nemít. V úloze navíc zbývají nevysvětlené prvky (klikaté čáry), ale až ex post se ukáže, že jejich tvary nenesou informaci a že abecedu je potřeba někde „stranou“. A stavový prostor věcí „stranou“ je docela rozsáhlý. Může to být nějaká znalost, kterou nemáme. Může to být důsledek nepochopení nějakého prvku z předchozích šifer. Může to nějak plynout z nějakého textu nebo pomůcky, co jsme dostali. Taky mi přijde zbytečně nehezké, proč – pokud už se tedy řešení interpretuje v abecedě 31 – šifra pracuje s abecedou 42 (tj. proč je v šifře třeba RŮŽ-, nikoli RUŽ-).

Možná jsem se s myšlením orgů prostě jenom minul a nejspíš bych hru jako celek viděl pozitivněji, kdyby se nám něco náhodně povedlo – třeba kdybychom v šestinedělí viděli nejen ta čísla dělitelná šesti, ale uměli i přečíst tu grafiku. Nebo kdybychom byli pečlivější v luštění dvojky a dřív si zadefinovali abecedu 31 (32), kterou bychom pak na jmenném stromu prostě jenom použili. Takže tak. Ještě jednou díky a za rok to zkusíme znovu. :)

82

Posvíčková

JiříK (SKCFVS) 26.8.2019 v 11:26

(příští středu nemohu)

83

Posvíčková

Síba 26.8.2019 v 11:14

Bude-li nějaká hromadná shoda na středě, tak až příští.

84

Díky za hru

JiříK (SKCFVS) 26.8.2019 v 11:04

Orgové, díky za hru, opět to stálo za to.

Tradiční poznávací znamení Svíček se dostavila hned zkraje: WTF start + kreativní interpretace s mapou, brutální dvojka, bourání stereotypů letos v podobě střídání abeced. Pozdně večerní hospoda potěšila a má lví podíl na skvělém dojmu z obou zde luštěných šifer (mřížka se šipkami, strom). Následnou poklidnou cestu k turniketu přerušilo jen šestinedělí, kde bylo nejrozumnější neváhat s nápovědou.

Na konstrukční u turniketu tentokrát nedošlo, ale i fyzika byla zajímavá. Finále nás uvítalo šifrou, na níž byl displej se sedmi segmenty, táckem se sedmi pochutinami a dvouhodinovým přemítáním, jak to patří k sobě. Nepatří, což zřejmě ke Svíčkám patří. Přesný autorský princip českých obcí v hexagonální síti, resp. přesný autorský záměr, jsme nepochopili. Následovaly dvě šifry „co jsme ještě nepoužili“ a pak nás dohnal čas. Což je škoda, protože luštit Davidovu hvězdu muselo být zajímavé.

Speciální díky za trasu, která citlivě pracovala s převýšením. A tradiční extrémní svíčkové počasí se letos taky vyvedlo ;-)

85

edit

Ondra Š. 26.8.2019 v 10:46

smutně přede dveřmi

86

Dziękuję bardzo

Ondra Š. 26.8.2019 v 10:45

Díky za hru! Na začátku jsem se do toho nějak nemohl dostat a zařazení těžké kombinace Kávovar-Refýž-Židle hned na začátku hry mi přišlo dramaturgicky nevstřícné, ale časem si to nějak sedlo. Pobavili mě Němcové a šestinedělí, a Lithium řadím k nejlepším šifrám, co jsem letos viděl. Když jsme ji zlomili, už jsem si říkal, že si jdeme pro vítězství a v duchu formuloval vychloubačný status na Facebook, jenže Svíčky jsou holt Svíčky, vytáhly ještě jeden trumf a my zůstali v cíli smutně dveřmi. Ale KyBorgům to přeju, hráli dobře a finišovali se značným nasazením. Klobouk dolů!

87

Brněnská posvíčková

JiříK (SKCFVS) 26.8.2019 v 10:31

Středa!

88

Brněnská posvíčková

Patches (ROFLCOPTER!) 26.8.2019 v 10:30

Středa by byla fajn. Stejně jako úterý. Nebo pátek. Vlastně cokoliv kromě čtvrtku.

89

fraktálový braille...

Sváťa (Ferne Sterne) 26.8.2019 v 10:10

…byl bez chybek, byla to písmena s diakritikou, beru zpět

90

díky za hru

Sváťa (Ferne Sterne) 26.8.2019 v 09:54

Díky moc orgům za hru, byť jsme se jí letos fakt protrápili.

Po dvou sekundách slávy, kdy jsme odcházeli ze startu první, to začalo.

Byla vážně nutná tak dlouhá tajenka u Kávovaru, která i po znalosti principu potřebovala ještě hodinu manuální rychty, navíc poměrně citlivé na chyby?

Musel mít Filmař klikaté šipky a číslíčka, bez kterých šlo celý graf vyplnit a která (neověřoval jsem) stejně nebudou fungovat v přestupné roky? Počet transformací, kde se doplňovala písmena, rovný 42 asi nebyl úmyslný trojan, ale náhoda neobjevená při testu, ale taky nás to nenasměrovalo zrovna k té správné abecedě… Graf jsme měli vyplněný po 1h a následně strávili 2.5h snahou vytřískat z těch čísel a šipek řešení. Tak nás moc nepotěšila nápověda, která byla právě jen na ten první krok, obratem jsme si brali i totálku a sen o Finále se rozplynul. Naše chyba, že jsme si nevšimli 12 konců, ale i zpětně mám dojem, že nás zabilo tolik dalších nepoužitých informací v šifře.

Doteď mi není jasné, proč se v Otomanu pracovalo s třemi tabulkami. Oceňuji hezkou slovní hříčku, ale naše všechny pokusy se snažily najít nějaké transformace, které budou fungovat ve všech těch třech případech (mod 42, mod 31, mod 26).

Fonetickou jsme si už jen vyzvedli a s pocitem, že o nic nepřicházíme, jsme si to v 8 ráno namířili domů. Spící Volové, které jsme potkali v autobusu, to viděli podobně.

Abych jen nevzdychal – byly letos i moc hezké kousky! Fraktálový braille (byť byly chybky u pár písmen) nebo trojková mřížka. Ale jako celek to letos bylo u nás takové nějaké upachtěné.

...6789101112...