Zeď nářků

...3456789...
51

Ivo...

Síba 31.8.2020 v 21:05

…tajenka Citadely mohla být kratší, ale i kdybychom ji udělali kratší na text, stejně bychom ji délkami morseovkových znaků roztáhli na délku dvou slok. A to jednoduše proto, aby fungovala gradace 1–2–3–4–6–6–4–3–2–1, kterou považujeme za užitečnou rekvizitu k odhalení podstaty. Aby tam nebyla žádná delší sekvence zastropovaná na pětce, kterou by šlo interpretovat tak, že gradace je spojitá, jenom se mění délky.

Noční Kutná Hora je úžasná svou prázdnotou.

52

Sváťo...

Síba 31.8.2020 v 20:51

…co se kde píše na těch internetech, nemáme ve své moci. Proto používáme rekvizity, které ve své moci máme. Pro interpretaci výsledku platí víc než pro cokoli jiného, že pokud je nesoulad rekvizity s realitou, je chyba v realitě.

Myslím, že znaky různých abeced jsou různé lexikální symboly vždy, a to i tehdy, pokud mají stejnou podobu i význam.

Přejít s tajenkou do žádného cizího jazyka autorský záměr není. Tajenka taky v žádném cizím jazyce není. Je normálně česky. Jenom je zapsán cizím písmem. A i ta zmínka v prologu byla. Sice taková schovaná, ale přece.

Základy maďarštiny a švédštiny se rozhodně naučte. Oba jazyky už jsme na Svíčkách měli, rozhodně nepočítejte, že to bylo naposledy.

Nuly na konci slok jsou oddělovací mezi slokami. Znamenají nic. Na konci není co oddělovat, tak tam nejsou. Končí zvuk, končí záznam, byť by mohlo být nekonečno nul před zápisem i po něm. Tak je to věcně správně. Děti se to pořád snažíme naučit. Když máte plot o čtyřech sloupcích, tak je to sloupek-plot-sloupek-plot-sloupek-plot-sloupek. Už tam není čtvrtý plot. Ploty jsou jen tři. Dělat šifry tak, že obsahují věcný nesmysl proto, aby to bylo jednodušší, nemáme ve zvyku, protože se nám to nelíbí.

53

Síbovi

Jeffer (OTNM) 31.8.2020 v 20:50

Husův sbor je alternatívne vylúštená Citadela (lebo Hus horel a kánon spieva zbor) a zaujímavé na tom alternatívnom riešení bolo, že viedlo na správne miesto (resp. tam Tomáš ten Abraxas našiel).

Abraxas sme nakoniec po dlhom googlení rôznych druhov krížov (najbližšie bol kríž Kristovho rádu, ktorý sme ale v Kutné Hoře nájsť nedokázali) a bezvýslednej obhliadke okolia sv. Jakuba dali autorsky.

Btw: pri pátraní po Ledovci sme omylom našli Obinadlo – bolo tiež pri Voršilkách, tiež za bielou stavbou, len nie pod ginkom, ale pod lieskou.

54

Tomáši...

Síba 31.8.2020 v 20:28

…Husův sbor je taky špatně vyluštěný Abraxas, nebo kde se vzal?

A to, že jste neviděli víc než tři finálové šifry, z toho si nic nedělej. To zřejmě dokázal jen jediný tým. Vy Víte Kdo.

55

Tak...

Síba 31.8.2020 v 20:26

…nejdůležitější věci jsou vystaveny a tady se mezitím vyrojily nějaké ty reakce, které si říkají o rereakci.

56

Petře, Marwine a Yeti

Dero 31.8.2020 v 19:47

Jasně, kluci, v pohodě. Nemusíme řešit tuhle konkrétní šifru do mrtě.

Petře, argument, že sada A-J někomu natolik silně evokuje brailla s prázdným spodním patrem, že mu to přijde jako lepší indicie než minimální potřebná sada znaků, beru. Kdo má nakoukáno, tomu to má sepnout automaticky. Na Svíčkách mají nakoukáno skoro všichni. My si seděli na vedení a neseplo nám.

Marwine, jako substituci to můžeš řešit až ve chvíli, kdy si důvodně myslíš, že koukáš na X sloupečků po dvou znacích, nikoli na dva řádky. V té chvíli jsi správnému nápadu už zase o kus blíž. Ale ano, i tenhle argument beru, brutitelnější by se tím šifra stala. (Leč pořád platí, že jako org v takovém případě můžu zvolit kratší tajenku, možná i nějakou s unikátními znaky.)

Poznámku, že ABDEG smysluplně [!] evokuje struny kytary, moc neberu. Těch strun je šest a české značení mají jiné – to už se roubuje na sadu pěti písmen docela na sílu, ne?

V původním komentáři jsem se snažil na pár příkladech ukázat, kdy mi přišlo, že letos šifry zejména ze začátku obsahovaly některé podezřele zvláštní prvky, které občas bylo potřeba vzít v potaz a jindy naopak odfiltrovat. Třeba něco z toho orgům pomůže v nějakém vyhodnocení hry.

Prostě ta vnímaná nekonzistence v první polovině rozjezdu spolu s dramaturgií druhého stanoviště, která mně osobně zajímavá nepřijde, dost nahlodala mou důvěru ve hru a na rozdíl od Ivoše jsem se z toho pocitu už nevyhrabal. A tak naříkám.

57

@Dero

Petr (Radkův tým) 31.8.2020 v 18:45

tady Petr. Malá písmena by fungovala, to je fakt. Ale s tou skupinou písmen bych to neviděl tak jednoznačně, např. proto, že třeba my jsme na toho brailla přišli právě přes chybějící spodní řadu, což z ABDEG nevykoukáš a musíš analyzovat víc.

Je to dost subjektivní, která varianta je luštitelnější.

58

@Dero

Marwin 31.8.2020 v 18:36

Jasně, šlo by použít jen 6 písmen. Ale to by jednak imho bylo méně zajímavé (uznávám, věc názoru), ale hlavně by to zjednoznačnilo zápis, čímž by se z toho stala substituce 1:1, která jde brutit. Můžeš to považovat za výhodu, já to rozhodně považuju za nevýhodu.

(o zmíněných strunách na kytaře nemluvě)

59

Brněnská posvíčková...

Síba 31.8.2020 v 18:21

…zítra v Bogotě. Pokud se nesejde mnoho protestujících, kteří až dosud mlčeli.

60

ABDEG

Yeti 31.8.2020 v 18:06

„Proč zrovna ABDEG?“

Asi ty struny na kytaře nevzali z české Wikipedie, ale z anglické.

Pro mě je zrovna tahle množina písmen dost jednoznačná.

...3456789...