Zeď nářků

1234567...
11

Poděkování

Václav (Aplikovaný voy-a-ger) 2.9.2021 v 14:55

Ahoj, taky bych chtěl poděkovat za hru, byť Pavel Kříž nás demoralizoval (tohle je vaše vina; na tuto větu nemusíte reagovat, já neustoupím :-) ) natolik, že jsme se z toho nedokázali vyhrabat (tohle je naše vina). Vypadá to, že startovní pole se rozdělilo na dvě skupiny – ty, co uvěřili (někteří asi ne tak silně, když nevyrazili všichni), že by Pavlův kříž mohlo být řešení (záměrně nepoužívám pojem „tajenka“, jako třeba nápověda k této šifře) a ty, co neuvěřili. Na rozdíl třeba od čtrnácti pomocníků tady totiž řešení koukalo mnohem dříve, než tým šifru vyřešil, a nic nenavádělo na to, že by ji tým skutečně vyřešil. Ale dobře hranice asi může být tenká. Mi osobně se teda ani ta osmisměrka nelíbila a šifry bez tajenky moc nemám rád, ale tak nejsem na světě sám. Každopádně ostatní šifry se mi líbily a bylo by škoda, kdyby autoři takové šifry dělali pro 20 týmů. I když nálada v našem týmu byla letos horší, já určitě na Svíčky budu chtít chodit dál. Jen nevím proč, ale čím méně týmů, tím menší pocit uspokojení ze hry mám. Myslím, že poslední větší změna pravidel – změna hranice bodů na turniketu, hře prospěla. Týmy nejsou tak zničené ze záporných bodů a já jsem třeba do poslední chvíle letos věřil, že přes vysoký počet záporných bodů projdeme turniketem, a snažil se tím poslední hodiny burcovat tým. Ukazuje se ale, že to je málo. I když jsou týmy asi ochotnější brát nápovědy a deady a vidět tak více ze hry, pořád je potřeba aby tou hrou proházely alespoň s malým pocitem úspěchu, když už se často trmácí daleko. Nejsem ten, kdo by obecně prahnul po zjednodušování šifrovaček, ale má-li na Svíčky chodit více týmů, musí se asi něco změnit. Nebudu vám do toho kafrat, co přesně se má změnit, ale pokud se něco změní, možná by bylo vhodné na to týmy nalákat a upozornit na to explicitně před hrou. A poslední poznámka – vzhledem k tomu, že vidina cestování 6 hodin v kombinaci s brutální šifrovačkou, při které tým vyluští čtvrtinu šifer může být vražedné, možná by stálo za to dát jeden ročník někde blízko Prahy, Brna, nebo někde mezi, ať aspoň na příští rok odpadne jeden trošičku odrazující faktor. Každopádně ještě jednou díky, byl bych rád, kdybyste se nenechali odradit ani negativním feedbackem (ale zase doufám, že si z něj něco vemete), ani samotnou náročností pořádání šifrovačky a trendem klesajícího počtu týmů.

12

Bogota

Yeti (t.č. bez doletu) 2.9.2021 v 13:47

A my víme, co z medvídka padá? V úterý by to asi šlo…

13

Darku...

Síba 2.9.2021 v 13:33

…substituovaná morseovka se nikde jinde nepoužila. Ona se nejspíš nepoužila ani tady, protože převody sloužily k přeskládání abecedy, tedy transpozici.

14

Ohřev

Vladan (OT) 2.9.2021 v 12:15

OK, teď, když čtu Filipika, Národ sobě, tak beru, že na to šlo přijít …, ale dostat to jednoznačně, asi byla dost piplačka … dík Dero

15

Re: Brněnská posvíčková

Danka (host Dopijem a pudem) 2.9.2021 v 11:45

Kde je pivo, tam príde aj Dopijem a pudem…

16

Nová morseovka

Dark(Dopijem a pudem...) 2.9.2021 v 11:44

Použila se substituovaná morseovka ještě někde jinde? Nám to přišlo jako geniální způsob substituce.

17

Re: Ohřev

Dero(Přizdisráči) 2.9.2021 v 10:43

Vladane, dosadíš po řádcích slova akát až známá žena a potom je přetransformuješ dle vět v jiná slova.

Tak se například z třetího (cílovníci) a sedmnáctého (papírníci) aplikováním „až na jednoho všichni odešli“ stane cílovník (– . –, tj. písmeno K) a papírník (. – –, tj. písmeno W).

Tímto způsobem se každé písmeno substituuje na nové písmeno.

18

OHŘEV

Vladan (OT) 2.9.2021 v 10:37

Ani po přečtení řešení vůbec netuším o co šlo. Vidím 27 vět, kde se třetí shoduje se sedmnáctou. Souvislost s akát, … nevidím.

19

Antonín Běla...

Síba 2.9.2021 v 10:35

…je správně.

20

12 cihliček

Vlatan(OT) 2.9.2021 v 10:29

My měli Antonín Běla, což co se týče svátků i data narození sedí správně (ex post kontrola).

1234567...