Zeď nářků

1234567...
21

12 zlatých cihliček

Tom 2.9.2021 v 09:57

Kdo byl kápo, kterému šlohli cihly za 12 mega? Pro daný popis jsme našli jen článek v Blesku odkazující na anonymního 69letého muže z Paříže. Pracovně jsem ho označil jako Andrej Bruno, což mi přišlo jako hezké jméno pro mafiána.

22

Brněnská posvíčková

Síba 1.9.2021 v 23:41

No a aby to nezapadlo, navrhuji posvíčkovou příští úterý v Bogotě. Vzhledem k tomu, že tam budu jen já a Yeti, tak nechť to Yeti potvrdí. Nebo případně kdokoli další, komu by se chtělo.

23

Šifra s básničkami

Síba 1.9.2021 v 23:22

Jak vznikla a doiterovala?

Nebudu se schovávat za kolektivní plurál, vymyslel jsem ji já.

Prvotní myšlenkou byla rekvizita. Příjmení, která jsou zároveň jmény. Myslím, že prvním impulzem byla osobnost jednoho tragikomického ministra, která si říkala o vtipný komentář, ale jistý si tím už nejsem.

Další inspirací byl komiks Opráski sčeskí historje, který umí velmi primitivní kresbou o pár čárkách vystihnout rysy člověka tak dobře, že jej jde bez problému rozpoznat. Chtěl jsem si vyzkoušet, jestli bych totéž dokázal udělat pomocí jednoduchého čtyřverší. Domníval jsem se, že mi to nepůjde a brzy to zahodím. Nestalo se, šlo mi to dobře.

Bylo jasné, že má-li se tohle použít pro šifru, musí se vymyslet, jak to přetavit v tajenku. Několik krkolomných nápadů nakonec vyřešila krajina, která nápad nakonec nabídla sama. Tedy tak, že posledním vlastně steganografickým krokem bude „vyber z množiny, co do ní nepatří“. A ne, nepřipadalo mi na tom být nic zvyklosti bořící, ani jsem neměl žádný takový záměr. Připadalo mi, že princip „vyber, co tam nepatří“ je úplně standardní a běžný.

U kolegů jsem si ověřil, že odkázat na lokalitu Pavlův kříž tajenkou „Pavel Kříž“ jim přijde dost věrohodné.

Narozeniny a jmeniny se pak už samy nabídly jako další doplnění tak, aby mohla šifra fungovat na bázi vzájemné kontrly správnosti a postupného zužování intervalů.

Tak nějak vypadal prototyp, který šel do prvních testů. No a pokud vám připadá, že to je víceméně to, co bylo na ostré hře, tak je. Ona ta šifra dál už totiž moc neiterovala, protože se v testech osvědčila. Nebyla rychlá, to od ní ani nikdo nečekal, ale jinak umožňovala perfektní dělbu práce, zapojení celého týmu, testeři se u ní vesměs dobře bavili. Někomu se hodně líbila, někdo se vyjadřoval ve stylu „no dobře“, negativní hodnocení k ní nezaujal nikdo. S interpretací výsledku nikdo neměl problém. Asi byli všichni zhulení a zlomyslní.

Úpravy po testech byly jenom kosmetické. Zahrnovaly toto:

Zadání se mírně prodloužilo, aby bylo lehčí. Víc položek víc zúží intervaly a snižuje nárok na úplnost. Tím snižuje závislost na googlení. Záměr byl takový, aby pro tým složený ze vzdělaných lidí byl (pokud chce) schopen dobrat se výsledku i bez googlu. Šifra je poměrně odolná vůči chybám, umožňuje spíše děravost. Děravost velkého vzorku je malou překážkou vyřešení. Děravost malého vzorku velkou.

Opravily se nějaké chyby. Jedno špatné seřazení, pár nešikovných formulací v básničkách, pár věcných chyb tamtéž. Taky jedna rytmická nepěknost.

Kříž v podobě plusu jsme nahradili křížovatějším křížem v podobě dní pracovního klidu, o němž jsem se až tady dozvěděl, že je to prý dýka.

Toť vše.

24

Délka roku

Yenya (Žádný hroty!) 1.9.2021 v 11:31

Samozřejmě jakmile nám z nějakých podílů vyšlo aspoň vzdáleně něco, co připomínalo 365 dní, tak jsme po tom skočili, a neřešili. Jen mě to zaujalo (a ano, zřejmě jsem si ten údaj kdysi dávno zapamatoval blbě, co už).

25

díky za hru

Ondra (t.č. Fušenky) 1.9.2021 v 11:00

Ahoj, já se tedy taky přidám s poděkováním. Trasa byla krásná, počasí nad očekávání a díky dobrému týmu bylo veselo pořád. Co se šifer týče, mám pocit, že už tu všechno padlo, tak jen stručně – první osmisměrku jsme vyscrablili, xylofon nám přišel zhulený, rok jsme uvažovali jen 365.25 (ok, náš problém), tu šílenost se jmény nechápu ještě teď… pak se to naštěstí trochu zlepšilo a přišlo pár, na poměry svíček, normálních šifer…i tak jsme je nějak moc nedávali.. osobně bych se přimlouval buď za snížení míry zhulení či obtížnosti aspon ze začátku od startu (že na svíčkách je každý rok jedna nebo dvě polohaluzící šílenosti, se tak nějak čeká), za turniketem ať to je klidně takovéhle, ale takhle ze začátku se bojím, že to odradí moc týmů od účasti, a nějak mi tam taky letos chyběla ta zábavná část typu „wow, tohle je fakt krásná šifra“ a vlastně nejvíc pobavila cimermanova.. a pokud náhodou chcete nechat takovýhle i rozjezd, tak alespoň nápovědy, které fakt nakopnou a nebudou tak kryptické, by byly velmi vítané. Ve výsledku na tom asi ještě nejsem tak, že bych už nikdy nechtěl jít, takže se klidně přidám do toho týmu, co se tu formuje, ale pokud by to takovéhle bylo každý rok, tak mě to asi taky jednou přestane bavit… i tak děkuji orgům za hru, práci to určitě dalo velkou.. a díky fušenkám, že jsem se na tuhle šílenost mohl přidat :)

26

Rok

Yeti (t.č. bez doletu) 1.9.2021 v 10:52

Index: Délku tropického roku si (bůhvíproč) pamatuji a snažil se ji tam nacpat, jenže to s ní nevycházelo. Z rozdílů jsme pak vyhaluzili něco jako 365,241, což sice neodpovídá žádné známé délce roku, ale vyšla z toho správná tajenka…

27

Dagger

Aleš (Přizdi) 1.9.2021 v 10:18

Yenyo, já jsem nad „dýkou“ během hry taky uvažoval. Nicméně byla to chyba (a myslím, že naopak nebyla chyba to neříkat moc nahlas), česky se tomu znaku opravdu říká křížek, což jsem se dovzdělal až ex post.

28

délka roku

INDEX 1.9.2021 v 09:23

@Yenya: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rok říká například „365,24219 dne“. Nám to vyšlo z nalezení nějakého rozdílu, který byl půl rok. Nejsem si jistý, jak pochopit tvůj příspěvek. Že vás zmátla „nezvyklá“ velikost roku nebo jste rozdíly nezkoušeli?

29

Karkulka

Yenya (Žádný hroty!) 31.8.2021 v 22:02

Tady na té trojšifře myslím dosáhl pocit zmaru svého maxima. Konkrétně u poločasů rozpadu jsme dělili kdeco kdečím, a furt nic nevycházelo. Zkoušeli jsme většírovno nahrazovat nulou, tisícovkou, a furt nic. Třeba to bude něco úplně jiného. Věřit jsme tomu začali až poté, co jsme si spojili úvodní text se žvýkačkou vpravo dole (nebo kde). Pak teprve jsme z dvou+ tisícovek spočetli že orgovský rok je 365.2422 dní (měl jsem zafixováno 365.2425, ale tak vem to knot), a začalo z toho něco vycházet.

30

Síbo...

Yenya (Žádný hroty!) 31.8.2021 v 21:31

Ten znak se přímo jmenuje „dagger“, a třeba i příslušný TeXový příkaz pro tento znak v roli ukazatele na poznámku pod čarou je \dagger (a dvojitá dýka je \ddagger). Ano, taky jsem prosazoval, že toto primárně není kříž, zvlášť když je k dispozici club suit, tedy karetní kříž.


Ano, i my jsme ve WTF módu zvažovali, že z Cimrmana zavoláme o nápovědu jen proto, abychom zjistili, jestli nápověda je, a jestli v ní není nějaký trik. Nakonec jsme to ale nerealizovali.

1234567...