Zeď nářků

1234567...
31

medaile

Ondra Š.(ROFLCOPTER!) 31.8.2021 v 17:20

A díky za ty medaile! Dcera má ráda barevné stužky, takže jsem mohl být za hodného tatínka, který jí přivezl dárek z šifrovačky, i když jsem ty fidorky sežral sám.

32

Díky

Ondra Š.(ROFLCOPTER!) 31.8.2021 v 17:02

Díky za hru, užil jsem si ji. Asi o to víc, že vzhledem k personální i fyzické krizi v týmu jsem čekal, že nám to moc nepůjde. Předpokládal jsem třeba, že takové kyBORGy celou hru ani neuvidíme… což se vlastně stalo, ehm.

Snaze narušovat ustálené zvyklosti a šifrovací paradigmata rozumím a líbí se mi, byť v tom nejspíš hraje roli fakt, že nás to nikdy plně nevytrestalo. Přijde mi ale, že se tolik pozornosti nevěnuje tomu, jak tyhle konceptuální hrátky zasahují nepřímo i do šifer, kde se nevyskytují. Ze strachu, aby nás orgové nenachytali ve vyjetých konceptuálních kolejích, pak luštíme pomalejším, offroadovým způsobem i ty šifry, kde o žádné koncepty nejde. Stejná šifra je tak těžší na Svíčkách, než kdyby byla v též podobě na jiné hře.

Druhá věc je, jak už zmiňoval Ondra, místy dost nevstřícná dramaturgie. Šifrovačky jsou psychologické hry, a když je tým hrou od začátku bitej, obvykle už se do ní nedokáže dostat. Série těžkých a pracných stanovišť 2, 3 a 4 v letošní hře by myslím zařízla ledaskoho i v případě, že by v básničkách byla nějaká normální tajenka.

Jako příležitostný autor šifer znám ty chvíle, kdy mám snižovat obtížnost šifry, kterou jsem vymyslel a jsem na ni pyšný, a mám pocit, že ji tím hyzdím. Ale tak holt zavřu oči a myslím na hru.

Nebojte se to udělat lehčí.

Jako poděkování přikládám reportáž, jak jsme to letos viděli: https://docs.google.com/…tCyIL7M/edit?…

33

Slíbená Reprtáž

Tonda (KyBORgové) 31.8.2021 v 16:47

Tak tady to je: https://docs.google.com/…4aSnzrw/edit?…

34

Narojmeniny

Petr (8. kejkle) 31.8.2021 v 15:18

@Sváťa: aha, díky. No, hmm …

35

Narojmeniny

Sváťa(Ferne Sterne) 31.8.2021 v 14:37

@Petr> pojmenovali jste si postavy, vznikla sada 52 křestních jmen. Po seřazení podle svátků v kalendáři šla jména namapovat postupně na malou a velkou abecedu. Pak monogramy těchto písmen pod básničkami seděly na postavy z básniček, a to v pořadí, v jakém se ty postavy narodily.

U nás ten postup proběhl asi lehce neautorsky – začali jsme tím, že jsme udělali frekvenčku těch jmen a mapovali je na jasná písmena. Tím jsme si všimli, že jsou monogramy chronologicky.

Když jsme byli asi v půlce, tak jsme si všimli, že se nám ty abecedy vyskládávají hezky seřazené podle svátků a že různých jmen je navíc 52, tak jsme už jen narychlo doověřili, že sedí zbytek a měli dvě abecedy.

So far, so good. Pavel Kříž byl u nás braný jen jako reference na formu zadání básničkami a jako hint, který někomu pomůže na odpíchnutí, že A=Pavel. Na básníky jsme byli připravení z první věty úvodního textu.

A pak začalo právě to luštění. Máme tu dvě abecedy. Autor neměl volnost, jaká jména vybrat (hezkých jmen je omezeně), ani jak je seřadit (svátky jsou dané). Neměl volnost ani v tom, v jakém pořadí napsat monogramy pod šifru. V čem volnost MĚL, jsou ty básničky. Navíc podivně psané VELKÝMI písmeny. Super, takže bude to nějaké mapování z té VELKÉ abecedy do malé? Nebo se tady použije, že Lojzička a Pepička jdou spolu? A začalo počítání slov, vybírání písmen, kombinování svátků (den jednoho, měsíc druhého) atd atd......

Když jsme po 3hodinové agónii našli víceméně náhodou v mapě Pavlův kříž, odcházeli jsme na něj bez tradičního týmového „jsi dobrýýý!“, protože jsme tomu moc nevěřili a celý přesun na něj převládaly ambivalentní pocity („snad tam nejdeme zbytečně“ vs. „snad to takhle proboha nemělo být“). A ty ambivalentní pocity (aspoň v našem týmu) převládaly i dlouho poté, co jsme tam fakt našli rouru se zadáním pětky.

36

Cimrman

INDEX 31.8.2021 v 14:34

@Aleš: Původně tam bylá následující šifra (DHLP) a Topení se do pasti chytlo. Tedy bylo rozhodnuto o přesunu šifry a přišlo nám škoda vás tam vůbec neposlat. Tedy vznikla Cimrmanovská šifra na Cimrmanovské rozhledně.

37

Cimrman

Aleš (Přizdi) 31.8.2021 v 14:19

Ještě jsem si vzpomněl, že se mi líbilo, že jsme šli na Cimrmanovu rozhlednu a pak zase hned pryč. Myslím si, že bychom se do pasti s různými vynálezy tam rozhodně chytli, byla-li by tam nějaká těžší šifra.

38

Narojmeniny

Petr (8. kejkle) 31.8.2021 v 13:27

Omlouvám se za svoji natvrdlost, ale může mi někdo polopatě vysvětlit, jak se to vlastně řešilo? Jestli jsem pochopil správně, tak to šlo více způsoby, nikoli jejich kombinací. Jeden z nich je z básníček („DOMA JE SLAVNÝ, VŠAK V KRAJINĚ CIZÍ, AČ JE TÉŽ DOMA, TAK SLOVUTNOST MIZÍ. …“), ačkoli i v tomto verši mi uniká nějaký ukazatel na Pavla Kříže (alias Štěpána Šafránka, jak možná naznačuje druhý verš). A už vůbec nechápu, co chtěl básník říct popisem řešení „Dvojice znaků popisují rovněž jejich celá jména“ a „Písmenné znaky pak značí křestní jména“. Díky.

39

Vladane...

Síba 31.8.2021 v 12:16

…použít otazník místo dýky jsme nezvažovali, protože nás nenapadlo nazvat kříž dýkou. Řešili jsme pouze to, jaký kříž použít.

40

Stránka Řešení

Vladan(Opravte to) 31.8.2021 v 10:45

Mnohem víc by se mi stránka líbila, kdyby </div> byl za řádkem 174 ne na 695.

1234567...