Zeď nářků

...3456789
51

Re: Netradiční uvítání

Danka 30.8.2021 v 16:01

Ano, použili sme ho minimálne v jednej z úloh na turnikete.

52

Asi taky děkuju?

Tonda (KyBORgové) 30.8.2021 v 15:59

Letošní Svíčky pro mě byly intenzivní. Dokonce tak, že se mi cestou domů zdálo o tom, jak píšu reportáž, takže mi nezbývá nic jiného, než ji opravdu napsat. Snad se tu během pár dní objeví.

Už jsem v životě zažil pěkných pár nepovedených šifrovaček, ale se mi asi nestalo, abych se tak hrozně minul s organizátorskými myšlenkovými pochody. Přijde mi, že z těch pár šifer, které jsme vyluštili, jsem autorsky dali jenom Pavla Kříže. A tom to zrovna bylo spíš na škodu… Ale kupodivu jsem si to letos nějkým zvráceným způsobem užil. :) Za největší pozitiva letošního ročníku rozhodně považuji počasí, krásnou trasu a schopnost se relativně hodně brzy (asi po dvou hodinách na úvodní osmisměrce) přepnout z kyborgského „na krev“ módu do WTF For Fun výletu. Jenom mě mrzí, že jsem na poslední chvíli vybalil z baťůžku rum.

Předtím by mě nenapadlo, že se s takhle kvalitním týmem dá nedojít ani na turniket, ale budiž z toho ponaučení, že za zásluhy se tady nic nedává.

Takže díky za zážitek a já klidně příště s Alešem (nebo proti němu) rád půjdu!

53

Netradiční uvítání

Yenya (Žádný hroty!) 30.8.2021 v 15:44

Ještě zvědavý dotaz – využilo se k něčemu to, jakým netradičním pokrmem nás organizátoři na startu uvítali?

54

Díky!

Aleš (Přizdi) 30.8.2021 v 14:28

Já na Svíčky chodím rád. I když pro úspěch na hře musím luštit šifry, které občas boří moje představy o tom, co se ještě všechno dá vyluštit. A jestli jsem to vůbec vyluštil, občas netuším, dokud nedojdu na další šifru. Chápu, že v konkurenci šifrovaček, které víc dají na to, aby hráče bavily, jsou šifry ze Svíček jako zjevení, které se dá ospravedlnit jedině jiným tabákem, ale je to krok jak se udržet v šifrovací kondici. Nebo jak vymýšlet nové šifry, případně se inspirovat nějakým konceptem. I kvůli tomu sem pojedu zas. Když se mnou teda někdo bude chtít :).

Za letošní hru děkuju. Šifry nám, řekněme, sedly líp než jiným, jsou věci, co se mi líbily, například osmisměrka po startu, kterou jsme vyřešili autorsky, pomocníci, kam jsme chtěli jít od začátku hry, takže jsme jen čekali, než to přijde, i ta transpozice po turniketu, kde bych asi něco navrhoval udělat jinak, ale v principu to byla pěkná šifra. A počasí, i když to před hrou vypadalo hrozně, nakonec se vyvedlo, hvězdnou oblohu jsem už neviděl… rok? Abych vyjel jen tak do Semil a v noci pozoroval mlhu v údolích, se mi jen tak nestane a Svíčky mi zase ukážou, co jsem neviděl. Jsem rád, že to děláte.

55

Post mortem

Yenya (Žádný hroty!) 30.8.2021 v 13:31

Díky za procházku v nádherné krajině. V této oblasti to vůbec neznám a po letošních Svíčkách si myslím, že bych se tam někdy chtěl vrátit. Třeba do té hospody u kapličky v Nouzově, což byl další příjemný zážitek.

Na druhou stranu letos mám ze Svíček dojem, že jsem se ani trochu nepotkal s myšlením autorů šifer. Pěkná hravá úvodní šifra, ale pak už to šlo s kopce. Ani po dlouhé analýze nás nenapadlo k té osmisměrce přidávat ustálená rčení (byť použití nadbytečného písmene jako předložky – jako mnoho jiných nápadů – pokud vím padlo a zapadlo; použít nějaká synonyma nikoliv). U trojšifry jsme riskli jít dál po dvou ze tří vyluštěných částí, naopak u Pavlova kříže jsme si toto netroufli. Co je to za nápad dávat googlící šifru někam, kde není signál? Teda kromě prostého faktu, že googlící šifry jsou na terénní hře nepěkné už tak z principu. Šifru s domy a em jsme nakonec vyřešili po dlouhém čase od nápovědy stylem „hele, tam je ukončete výstup a nástup“ a zpětným pasováním na to, jak se to tam vlastně dostalo, a až nakonec ověřením, že to vlastně sedí na nápovědu. Nic moc. Semafor z vtipných dvojic je mockrát (a lépe!) realizovaný nápad – možností jak k sobě naskládat dvojice slov bylo fakt hodně. Navíc by mi dávalo smysl spíš ta slova „zrcadlit“ do opačného rodu než dělat semafor jen z těch dvojic.

Velkou část šifer jsme neviděli, ale z těch co jsme viděli není žádná, u které bych si řekl: „Jo! Kvůli takovýmto věcem chodím na šifrovačky.“. A na šifrovačky obecně chodím proto, že mě šifry baví. No a pracné googlící šifry bez radosti z vyřešení tohle holt nesplňují.

Jako výletní cestovní agentura jsou Svíčky tradičně dobré, jako zábavná šifrovačka posledních několik let spíš ne.

56

Díky za hru!

Ondra(MUPY MUP!) 30.8.2021 v 12:32

Děkuji za hru, já si ji užil, i když jsme dolétli dost krátce. Bohužel to byla asi naše poslední, protože ostatním, kteří v týmu luští, připadly úlohy, které jsme potkali, takové, že se s myšlením orgů moc nepotkáváme (já s tím problém nemám, protože mé myšlení obvykle nestačí na žádné šifry). Navíc poté, kdy jsme měli vyluštěného Pavla Kříže (kterou jsme dedovali) zaznělo to, že pokud je to řešením Pavlův kříž, příště na svíčky nejdeme. Trasa se mi líbila (ta část, kterou jsme prošli) a místo pro hru to bylo krásné. Příští rok to velmi pravděpodobně bude bez naší účasti – možná si uděláme výlet do místa, kde Svíčky budou, ovšem bez luštění – poznáme místo konání Svíček lépe a nebudeme se nevyspalí stresovat s tím, že máme po šesti hodinách vyluštěnou úlohu (jejíž řešení bylo zřejmé za chvliku), kterou stejně musíme deadovat anebo, že nejsme úlohu schopni řešit ani s nápovědou (metro). Navíc se budeme jako v zoologické zahradě dívat na ty chudáky, kteří budou zažívat ty pocity, co jsme my měli pravidelně posledních 15 let. Ještě jednou díky, já si to užil!

57

Díky za hru

Dero(Přizdisráči) 30.8.2021 v 12:03

Povedlo se nám prorazit blok několika vražedných šifer po startu relativně rychle a levně – body potřebné pro postup do finále jsme na Turniketu splatili během půl hodiny.

Potom jsme přes 8 hodin neúspěšně luštili triviální transpoziční šifru a jeli domů.

Mě osobně to letos bavilo i přes zmíněný zákys ve stavovém prostoru ďábelského kroužku. Díky za zážitek!

Ale zároveň si uvědomuju, jak málo by stačilo, abych naříkal – stačilo by se víc zaseknout na některé ze šifer krátce po startu. Například nevěřit řešení Pavlův Kříž a snažit se vyluštěnou šifru „doluštit“. A těch příkladů by se našlo víc.

58

Škála elegance

Pavel (Matrix.org) 30.8.2021 v 11:48

@Matěj Co se týče úvodní osmisměrky musím říci (bacha spoiler), že jsme na další stanoviště odcházeli po vyskreblení řešení a naprosto bez informovaného akvarelu. Takže i když se škálou souhlasím, tak rozmístění šifer na škále vidím v některých případech dost jinak :-) Hru jsme si užili, i když tento ročník byl tedy dost „zvláštní“.

59

Letovice II

Yeti (t.č. bez doletu) 30.8.2021 v 11:21

Letošní ročník bych asi měl pochválit za pokus opustit zaběhané koleje – tentokrát ve vztahu mezi šifrou a místem dalšího stanoviště. Akorát mám silné pochybnosti o směru, kterým je opustil. Nebo jestli tam nějaký vztah byl… Po hře byla nálada v týmu, že spousta pěkných míst na noční výlet je z Brna mnohem dostupnější, tudíž nemá cenu se trmácet na Svíčky.

60

Díky

Matěj (t. č. Spící Volové) 30.8.2021 v 11:05

Díky moc orgové za další Svíčky v krásné krajině, kterou člověk nezná a ve které bylo co objevovat! A Semily jsou velmi příjemné městečko:-)

Ve zpočátku náročném terénu a občas „ode zdi ke zdi“ dramaturgii se nám dařilo střídavě, šifry se rozložily na škále od těch logických, elegantních a (v mých očích) nádherných až po tradiční Svíčkové polohaluzní hádanky ustřelené z jiné planety, kde nebylo vůbec jasné „proč“, ani když jsme vyzvedávali další šifru. Pokud byl na toto člověk naladěn, tak zbýval už jen jediný problém, a sice že nikdy nebylo dopředu poznat, jestli v rukou držíme klenot (za mě vtipná první osmisměrka se schovanými písmeny, faktoriály a nakonec i ty těžké DHLP a nebýt velkého stavového prostoru v druhé části i turniketová písmena na kolotoči s geniální transformací morseovky) a nebo ultimátní prapodivnost (s ohromným náskokem Pavel Kříž, druhá osmisměrka, za mě i metro, ač tým asi nebude souhlasit).

Celkově tedy Svíčky nadmíru splnily „Svíčkové“ očekávání, bez nějž na ně dle mého asi nejde vyrazit:-) Děkuji!

...3456789