Zeď nářků

1234567...
31

Síbo, ...

Yenya (abpopa) 8.9.2014 v 11:24

… díky za upřesnění. Ano, v tom zabránění braní „taktických“ nápověd systém funguje. V čem podle mě nefunguje, je vrátit zaseknutý tým zpět do hry.

Víc týmů tady psalo, že pro ně zase další terénní nápověda byla důvodem k ukončení hry. Já teda přidám, že pro nás byla pravděpodobná terénní nápověda taky důvodem k ukončení hry, i když jsme tu nápovědu nakonec nevzali, protože už by beztak nikdo neměl sílu a chuť pro ni jít. Možností je víc i bez terénních nápověd – od minimálního časového odstupu od vyzvednutí šifry, přes cenu nápovědy odvislou od doby luštění (obojí vyžaduje nějaký SMS sytém), až třeba k minimálním rozestupům mezi voláními na nápovědový telefon tak, aby se do toho vešel přesun na další šifru a netriviální úsilí k jejímu vyluštění.

Podle mě (můj názor jako dlouhodobého účastníka Svíček) může být terénní záchrana jako alternativní stanoviště, například pro šifru, na kterou nejde rozumně napovědět. Záchranu i týmy středu pole berou tak nanejvýš jednou, maximálně dvakrát za hru.Nebo si nápovědu „odpracovat“ vyluštěním nějaké jiné šifry. Ale mít i většinu nápověd jako terénní nebo si nápovědy odpracovávat čekáním nebo opruznou činností mi přijde kontraproduktivní.

32

Yenyo...

Síba 7.9.2014 v 16:08

…ano, myslím jiný ročník. V Šumperku byl současný systém víceméně nový a ještě neměl dobře vyřešený přelom Rozjezdu a Finále. Proto takovýto postup umožňoval, nicméně zde se jednalo o jediné stanoviště, jehož anomálnost nenarušovala hru jako celek. Hovořím o situaci, kdy družstvo, které přijelo na šifrárnu s tím, že tam bude luštit šifry, a toto také činí, je v pořadí ohrožováno družstvem, které šifry zdaleka tolik neluští, neboť se to ve vztahu k systému prostě nevyplatí dělat. Penalizace je snadno vykrytelná a fyzicky čerpání nápověd nestojí víc než telefonát. Proložení nápověd případnými zacházkami účinně brání tomu, aby výherní strategií bylo neluštit.

33

Yenyo...

Síba 7.9.2014 v 15:43

…pardon. Blbě si to pamatuju já. Popletl jsem si Magorku z Bezvíčku 2008 s Hrobií ze Svíček 2006.

34

Binfo

Marwin 6.9.2014 v 21:05

Asi se dostáváme trochu stranou, ale když už…

Richarde, Martina psala hlavně to, že Binfo je „spravedlivé“. S tím zajisté souhlasit lze – v tom smyslu, že mají všichni stejné podmínky. Jinak se ovšem připojuji k tvému povzdechnutí, že to není ideální řešení. Osobně mi taky vadí, že není rozdíl mezi čerpáním nápovědy a vyřešením zhruba v čase, kdy přišla – a že se nám to (nejen na Bedně) stalo opravdu mnohokrát.

Nejlepší prostě je, když nápovědy nejsou vůbec. :)

Kdepak, tahle diskuze jen potvrzuje, že na to má každý úplně jiný názor – a právě proto orgové dělají šifrovačky podle toho svého. A je to tak asi dobře, ne?

35

Binfo

Richard(Borci v uvozovkách) 6.9.2014 v 13:36

Martino: Binfo má jednu vlastnost, která se mi nelíbí. Po timeoutu je „zadarmo“. Tým, který 3 hodiny seděl na šifře a konečně dostal spásný nápad se nijak neliší od týmu, který se šel vyspat a za 3 hodiny mu došel spásný nápad v Binfu. Sice to udrží týmy ve hře, ale za cenu „znormalizování“ celého startovního pole. Pro mne je to vždy demotivační, když nám dojde Binfo ve chvíli, kdy jsme na to přišli (nebo krátce po tom).

Pokud bych si dovedl něco podobného na Svíčkách představit, tak snad, že by v Binfu došlo heslo, třeba i s cenou a bylo by na týmu, zda a kdy ho použije, už klasickou cestou – zavoláním o nápovědu.

36

Martina(Seš-lost) 6.9.2014 v 12:20

Řeší se tu, jestli vadí variabilita a tím pádem neodhadnutelnost ceny i užitečnosti nápovědy. Taktizování se díky tomu stává loterií, což je podle mě prašť jak uhoď, protože obojí šifrovačkám škodí. Tým ovšem zejména neví, jestli pro něj nakonec ta nápověda bude nebo nebude nevyhnutelná. Tým nemůže kvalifikovaně odhadnout, zda má šanci šifru vyřešit – ať už proto, že autor trochu přestřelil, nebo třeba proto, že mu chybí nějaká schopnost nebo informace.

Proto je nejspravedlivější nepenalizované časové Binfo (případně jeho modifikace s nutností vyluštit lehké šifry proti trudomyslnosti, pokud to ostatním vylepší zážitek z čerpání nápovědy – já mám radši prosté Binfo, kdy všichni řeší hlavní šifru/y a nerozptylují se úvahami co by, kdyby). V kontextu vlastností hry požadovaných orgy Svíček Binfo řeší i většinu problémů: tyto nápovědy nelze nadužívat, čerpat takticky, nejsou výhodnější než luštění, přitom udrží týmy ve hře. Jediný nástroj týmu, jak si zkusit pomoci, je poctivě luštit. Binfo neuspokojuje škodolibost orgů a neřeší případ týmu, který se přijel bavit a luštění aktuální šifry ho nebaví. To mi nevadí, koneckonců může se prospat a zas bude líp. Částečně to jde řešit volbou kratšího intervalu mezi vyzvednutím šifry a první možností žádat o nápovědu.

Jinak při nákupu lístků do Obrovan jsme se pobavili, úplně jsem na to zapomněla. Ale celkem snadno jsme pak skutečný název zastávky odhadli z jízdního řádu, kde některé zastávky mají přídavek žst. a tím pádem se snadno přiřadí k nádraží na nemapě.

37

Kdo je za blbce?

Yenya (abpopa) 6.9.2014 v 05:40

Síbo, mohl bys prosím nějak rozvést toto?

„Důsledky systému dopadají víc na ty vzadu, než na ty vpředu. Systém, kdy je to naopak už jsme taky měli. Jeho jediným důsledkem bylo, že ti vpředu byli za blbce.“

Nevím na který co konkrétně narážíš. Já si vzpomínám, že „taktickou nápovědu a záchranu“ jsme brali na poslední šifře před turniketem tuším v Šumperku, kde jsme v té době vedli, stejně tak jako v té chvíli druhé Prahory, pokud si dobře pamatuju. Nepřijde mi, že bych si v té chvíli připadal, že jsem za blbce. Proč bych měl?

Nebo myslíš nějaký jiný ročník?

38

Ještě Louzdřice

Yenya (abpopa) 5.9.2014 v 21:58

Tak jsem googlil různé varianty Lou*ic, a ejhle co jsem našel:

http://svicky.sifrovacka.org/…arku/2008/5/

„Magorka-nápověda Pachatel Tomas 12.9.2008 v 16:29 Očíslujeme-li si prameny po řádcích, pak jdou po sobě takto (teda jestli jsem našel tu správnou finální verzi): Lojznice, Lozřice, …“

No a Magorka je skutečně i podle Archívu 2008 jedna z šifer Novoměstské fáze Bezvíčku.

Pwn3d :-)

39

Louzdřice

Yenya (abpopa) 5.9.2014 v 21:16

Síbo, nejspíš máš pravdu, a já si to jen blbě pamatuju. Omlouvám se.

Což mě ale přivádí k takové drobné připomínce, kterou je katastrofální stav webu Svíček. Většina šifrovaček po skončení hry prostě přesune celou strukturu do podadresáře a je to. Při používání relativních odkazů je to zárkukou toho, že odkazy budou fungovat i nadále. U Svíček z toho všeho vyrobíte jen jednu stránku, přičemž nezanedbatelnou část odkazů na šifry pravidelně pokazíte, a pokud vás explicitně nikdo neupozorní, ani neopravíte. Já jsem myslel že Louzdřice byly součástí novoměstské fáze bezvíčku, ale při pokusu to ověřit jsem zjistil, že zadání novoměstské fáze prostě na webu není. 404 not found.

Je to vaše hra, vy si ji veďte jak uznáte za vhodné. No ale pokud byste náhodou měli málo podnětů co zlepšovat :-), nabízím podnět věnovat větší pozornost webu. Díky.

40

nápovědy podruhé

Dejw (Tykadla) 5.9.2014 v 17:20

Síbo, povinná práce vězňů v kamenolomu nesnižuje kriminalitu. K čerpání nápovědy se tým téměř vždy uchyluje ze zoufalství, stejně jako pachatel úkladného zločinu. Pro zoufalce výše a forma trestu nehraje významnou roli. Co jsem se ve svém příspěvku snažil sdělit a nejvýstižněji rozvedl pražský Ondra je konstatování, že nápovědy selhávají v pokusu překonat zoufalost a vrátit tým do hry, čímž vytváří nápovědové recidivisty.

Jiný jev, který rozebírají brněnský Ondra a Aleš, zase připomíná anekdotu o muži, co naříká, že před dvaceti lety nezabil svou manželku. Je samozřejmě správné snažit se zabránit taktickému zneužívání nápověd. (Z Ondrovy úvahy ovšem vyplývá, že vlastně ani zde nemusí být systém Svíček až tak nepropustný.)

Nesouhlasím s tím, že cíle „vrátit tým do hry“ a „zabránit taktickému zneužívání“ jdou nutně proti sobě. Nelze argumentovat tím, že k dosažení druhého musím obětovat první.

Kdybych se pletl a mezi těmi cíli bylo třeba si vybrat jen jeden, šel bych raději do toho prvního. Obávám se, že filozofie „kašleme na plebs“ je podřezáváním vlastní větve. A jak jsme viděli, když zafouká silnější protivítr, snadno se týmem krátkého doletu může stát kdokoli. Mám-li to říct natvrdo: Svíčky ovlivněné mikroskopickými křivdami v horní pětině tabulky si i elitní týmy užijí lépe než Svíčky, které se pro nedostatek přihlášených nekonají vůbec. (Toto není výhrůžka ale nahlas vyslovená obava.)

1234567...